Последни новини
Home / Законът / Адвокатите на задържания за кибератаката: Обвинението на Кристиян е негодно и повдигнато по порочен начин

Адвокатите на задържания за кибератаката: Обвинението на Кристиян е негодно и повдигнато по порочен начин

Defakto.bg

 

Мениджърът на компанията за киберсигурност Георги Янков, който е и работодател на задържания Кристиян Бойков е  категоричен, че младежът не е замесен в кибератаката срещу НАП.  Пред bTV той го определи като „страхотен професионалист и човек, на когото може да се разчита“.

Янков разказа, че Кристиян е бил изненадан от ареста, но се е държал изключително спокойно при задържането му. „Макар и на 20 години, той е много зрял човек.  На него мога да разчитам 100%.  Може да свърши изключително много работа за кратко време и под напрежение „, каза шефът му и  обясни, че шокирани от ареста са били служителите от фирмата.  В първия момент дори помислили, че представителите на ГДБОП идват, за да се консултират с тях за кибератака, защото имали преди това професионални контакти.   Янков изрази  учудване, че  от ГДБОП са реагирали толкова бързо и за по-малко от 24 часа вече били сигурни в данните си за извършителя. По думите на Янков те са познавали много добер Кристиян.  Самият факт, че това деяние е извършено през операционната система Уиндоус означавало, че е е извършено от  аматьор, а не от професионалист, каза Янков и добави, че високите нива в IT-сектора спецове работят със системата „Линукс“.

Кристиян Бойков е работел именно с „Линукс“,  потвърди и Георги Стефанов,  един от адвокатите му.

Според  адвокат Стефанов,  обвинението срещу младежа е „обективно негодно„, а ситуацията с повдигането извършена  „по изключително порочен начин. “ Абсурдно е да бъде повдигнато обвинение на 24-ия час с постановление за привличане, в което мотивите са четири реда, а прессъобщението на прокуратурата да  съдържа мотиви от четири страници „.  Адвокатите научили какво е обвинението именно от прессъобщението до пресата, а не постановлението за повдигането му, какъвто е  редът.  „Това е нечувано“, коментира и другият адвокат  Любен Казанлиев.

Той е на мнение, че тежкото обвинение срещу 20-годишния Кристиян е с цел той да бъде задържан в ареста. Оттук нататък адвокатите му ще се борят той да бъде освободен, разчитайки „на справедливостта и липсата на доказателства.“

Адвокатите заявиха още, че  Кристиян  е натопен заради работата му върху сериозни проекти, а фирмата имала проблеми с конкуренцията.

Цяла нощ разследващите са притискали  задържания да  признае, че е извършителят на  деянието.  Обещали му, че ако го направи, ще го пуснат. Това е станало в отсъствие на  адвокат.  Кристиян е отказал да признае авторство на кибератаката, защото не е участвал в аферата, каза адвокат Казанлиев.

Софийска градска прокуратура задържа за 72 часа и обвини в сряда  Кристиян Бойков в компютърно престъпление заради изтеклите в публичното пространство лични данни (и не само)  на близо 5 млн. български граждани, фирми и др. ( чл. 319 б, ал.5, т.2, вр. с ал.1 от Наказателния кодекс).

Според експерти ГДБОП стига до Бойков по забравен „lock“ файл в разпространените до медиите данни.  Във файла имало информация, че е отварян от компютър с потребителското име – Kpuccc. Този скрит файл не е пряко доказателство, че Кристиян Бойков е изтеглил документите.  От публично разпространяваните данни от изтеклите файлове няма данни, които да потвърждават дали той ги е разпратил до медиите този понеделник.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

  „Приетият закон за  закриването на специализираното правосъдие е пределно ясен – той предвижда 3-месечен …

ВКС отмени присъдата за убийство на баща от дъщеря и зет, връща делото за ново разглеждане на САС

ВКС връща на САС за ново разглеждане делото за убийството на 86-годишния  Стефан Янев в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.