Последни новини
Home / Законът / Адвокатите на задържания за кибератаката: Обвинението на Кристиян е негодно и повдигнато по порочен начин

Адвокатите на задържания за кибератаката: Обвинението на Кристиян е негодно и повдигнато по порочен начин

Defakto.bg

 

Мениджърът на компанията за киберсигурност Георги Янков, който е и работодател на задържания Кристиян Бойков е  категоричен, че младежът не е замесен в кибератаката срещу НАП.  Пред bTV той го определи като „страхотен професионалист и човек, на когото може да се разчита“.

Янков разказа, че Кристиян е бил изненадан от ареста, но се е държал изключително спокойно при задържането му. „Макар и на 20 години, той е много зрял човек.  На него мога да разчитам 100%.  Може да свърши изключително много работа за кратко време и под напрежение „, каза шефът му и  обясни, че шокирани от ареста са били служителите от фирмата.  В първия момент дори помислили, че представителите на ГДБОП идват, за да се консултират с тях за кибератака, защото имали преди това професионални контакти.   Янков изрази  учудване, че  от ГДБОП са реагирали толкова бързо и за по-малко от 24 часа вече били сигурни в данните си за извършителя. По думите на Янков те са познавали много добер Кристиян.  Самият факт, че това деяние е извършено през операционната система Уиндоус означавало, че е е извършено от  аматьор, а не от професионалист, каза Янков и добави, че високите нива в IT-сектора спецове работят със системата „Линукс“.

Кристиян Бойков е работел именно с „Линукс“,  потвърди и Георги Стефанов,  един от адвокатите му.

Според  адвокат Стефанов,  обвинението срещу младежа е „обективно негодно„, а ситуацията с повдигането извършена  „по изключително порочен начин. “ Абсурдно е да бъде повдигнато обвинение на 24-ия час с постановление за привличане, в което мотивите са четири реда, а прессъобщението на прокуратурата да  съдържа мотиви от четири страници „.  Адвокатите научили какво е обвинението именно от прессъобщението до пресата, а не постановлението за повдигането му, какъвто е  редът.  „Това е нечувано“, коментира и другият адвокат  Любен Казанлиев.

Той е на мнение, че тежкото обвинение срещу 20-годишния Кристиян е с цел той да бъде задържан в ареста. Оттук нататък адвокатите му ще се борят той да бъде освободен, разчитайки „на справедливостта и липсата на доказателства.“

Адвокатите заявиха още, че  Кристиян  е натопен заради работата му върху сериозни проекти, а фирмата имала проблеми с конкуренцията.

Цяла нощ разследващите са притискали  задържания да  признае, че е извършителят на  деянието.  Обещали му, че ако го направи, ще го пуснат. Това е станало в отсъствие на  адвокат.  Кристиян е отказал да признае авторство на кибератаката, защото не е участвал в аферата, каза адвокат Казанлиев.

Софийска градска прокуратура задържа за 72 часа и обвини в сряда  Кристиян Бойков в компютърно престъпление заради изтеклите в публичното пространство лични данни (и не само)  на близо 5 млн. български граждани, фирми и др. ( чл. 319 б, ал.5, т.2, вр. с ал.1 от Наказателния кодекс).

Според експерти ГДБОП стига до Бойков по забравен „lock“ файл в разпространените до медиите данни.  Във файла имало информация, че е отварян от компютър с потребителското име – Kpuccc. Този скрит файл не е пряко доказателство, че Кристиян Бойков е изтеглил документите.  От публично разпространяваните данни от изтеклите файлове няма данни, които да потвърждават дали той ги е разпратил до медиите този понеделник.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.