Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд не събра мнозинство за „лимитираното“ обжалване на актовете на ЦИК

Конституционният съд не събра мнозинство за „лимитираното“ обжалване на актовете на ЦИК

Defakto.bg

Отхвърли исканията на Мая Манолова срещу Изборния кодекс

С шест срещу три гласа Конституционният съд не събра мнозинство за формиране на решение по искането за протиконституционност на чл. 58, ал.1 от Изборния кодекс. Текстът изброява кои точно решения на Централната избирателна комисия подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

„Лимитирането“ бе оспорено от омбудсмана Мая Манолова наред с други конфликтни разпоредби.

Липсата на мнозинство (от минимум 7 съдии) за решение в КС води до отхвърляне на искането. „За“ противоконституционност на въведеното ограничение за съдебно обжалване са гласували само съдиите Георги Ангелов, Гроздан Илиев и Атанас Семов. Докладчик по делото е съдията Филип Димитров. От заседанието са отсъствали съдиите Мариана Карагьозова-Финкова, Таня Райковска и Красимир Влахов.

Основният аргумент на мнозинството за липса на противоконституционност е бил, че гарантираното в основния закон право на гражданите и юридическите лица да оспорват всички административни актове, които ги засягат (чл. 121) е право на съд при засегнати права. Именно актовете на ЦИК, засягащи права, били изброени като обжалваеми в Изборния кодекс.

Самият текст на решението на КС още не е публикуван.

Единодушно, с 9 „за“ Конституционният съд е отхвърлил останалите искания на омбудсмана. Мая Манолова бе оспорила също сменената подсъдност на част от изборните дела срещу решения на районните и общинските комисии (които вче ще се гледат от местните административни съдилища, не от ВАС). Както и новото правило решения на ЦИК, ОИК и РИК да се вземат с обикновено, а не с квалифицирано мнозинство.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.