Последни новини
Home / Законът / Обяснението на Инспектората: Пуснали „работен файл“ с личните данни на Мирослава Тодорова!

Обяснението на Инспектората: Пуснали „работен файл“ с личните данни на Мирослава Тодорова!

Defakto.bg

Лозан Панов настоява за изслушване на главен инспектор Теодора Точкова от Съдийската колегия

Часове след разпространяването на вестта за официално публикуваните на страницата на Инспектората към ВСС лични данни на съдия Мирослава Тодорова, от институцията реагираха със съобщение. А председателят на ВКС Лозан Панов поиска нарочно изслушване на главния инспектор Теодора Точкова за скандала на заседанието на Съдийската колегия идния вторник.

От съобщението на Инспектората се разбира, че „изтичането“ на ЕГН-тата на съдийката, съпруга й и техния син, на данните от личната й карта и на адреса на семейството се дължало на „пропуск“. А пропускът бил, че вместо окончателния вариант на имуществената декларация на Тодорова със заличени лични данни, бил публикуван „работният файл“. Това обяснявало и заглавието на файла „MIROSLAVA STEFANOVATODOROVA NE SE CHISTIIIII“.

Подобни обяснения не обясняват нищо. Нито защо такъв „пропуск“ е допуснат точно за този магистрат, нито как „работни файлове“ с чувствителна информация близо ден престояват на официалния сайт на институцията, контролираща спазването на правилата за личните данни в Темида и никой не реагира, ако не реагират медиите! И дали щеше да е така, ако „погрешка“ и случайно бяха изтекли нечии други данни?!

Нещо повече, „пропускът“ идва ден след поредна наказателна акция срещу Тодорова от страна на кадровиците. Във вторник Съдийската колегия на съвета намали оценката за нейната професионална работа, с единствен аргумент за водени дисциплинарни дела срещу тази съдийка. Но мнозинството във ВСС пропусна факта, че две от делата отдавна са приключили и наказанията са заличени по давност. А по последното, образувано по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров настоящият ВСС не събра мнозинство да накаже Мирослава Тодорова. На този фон в същия ден, вторник, ВСС произведе в баш отличник друг столичен съдия Петя Крънчева, с висящо дисциплинарно дело и неприключване с години на процеси в СГС под нейно председателство.

Съобщението на Инспектората:

„Във връзка с публикуването на сайта на Инспектората към ВСС на незаличена информация, относно данните в имуществената декларация на съдия Мирослава Тодорова, уточняваме, че е допуснат пропуск, като и е публикуван работният файл на декларацията, а не окончателният му вариант със заличените данни. По тази причина и името на файла е в работен вариант.

След получаване на сигнала за незаличени данни за съдия Тодорова, незабавно е спрян достъпът до Регистъра на имотните декларации на магистратите на сайта на ИВСС.

В съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета на Европа (GDPR) от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни предстои да бъдат уведомени Комисията за защита на личните данни и съдия Мирослава Тодорова, в законовите срокове.

Взети са всички административни мерки за установяване на причината за допуснатия пропуск.

Извършва се проверка и в зависимост от резултатите от нея, ще се предприемат съответните действия“.

Лозан Панов

Искането на Лозан Панов:

„На основание чл. 33, ал. 5 от Закона за съдебната власт, отправям предложение за заседанието на Съдийската колегия на ВСС да бъде включена като допълнителна точка в дневния ред за заседанието, насрочено за 23.07.2019 г., предвид информация в средствата за масово осведомяване, според която Инспекторатът на ВСС е публикувал личните данни на Мирослава Тодорова – съдия в Софийски градски съд.
Според изложеното в медийните публикации, при публикуването на имуществената декларация на съдия Мирослава Тодорова в нарушение на правния режим на защита на личните данни, установен с Общия регламент за защита на данните /GDPR/ и Закона за защита на личните данни, са били оповестени публично единният граждански номер на посочения магистрат, номер на личната ѝ карта и нейният адрес.
Не са били заличени и съответно данните на членовете на нейното семейство, сред които включително и трите имена на непълнолетния ѝ син.

Изложените твърдения и обстоятелства сочат за извършено нарушение от страна на Инспектората на Висшия съдебен съвет в сигурността на обработваните от него лични данни, както и на въведените с Общия регламент за защита на личните данни изисквания за анонимизирането им. Съгласно чл. 175г ЗСВ задължение на Инспектората към Висшия съдебен съвет води и поддържа електронни публични регистри на декларациите по чл. 175а, ал. 1, т. 1 и 2, като достъпът до данните се осигурява чрез интернет страницата на Инспектората към Висшия съдебен съвет при спазване на изискванията за защита на личните данни.

В публикациите се посочва, че файлът с нейната декларация е озаглавен: „MIROSLAVA STEFANOVATODOROVA NE SE CHISTIIIIIII“.
Предвид изложеното и на основание чл. 33, ал. 5 от Закона за съдебната власт, предлагам да бъде поканен и изслушан главния съдебен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет, който да изясни обстоятелствата по случая за допуснатото
нарушение – неспазване на изискванията на Закона за личните данни на магистрат, както и може ли да се търси тенденциозност в заглавието на файла с декларацията на съдия Мирослава Тодорова.“

На снимката горе: Главен съдебен инспектор Теодора Точкова

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.