Последни новини
Home / Законът / Пуснаха от ареста 20-годишния Кристиян Бойков, обвинен за кибератаката на НАП

Пуснаха от ареста 20-годишния Кристиян Бойков, обвинен за кибератаката на НАП

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура е освободила от ареста Кристиян Бойков, задържан за атаката срещу системата на НАП и източването на данни на 5 милиона граждани и фирми.

Писмо от Агенцията, според което системата на НАП не е част от критичната инфраструктура на страната, е довело до промяна на обвинението на младежа в по-леко, което се наказва със затвор до 3 години и глоба. Тъй като обвинение е от категорията „леко“, той не може да остане в ареста. Наложена му е най-леката мярка за неотклонение -“подписка”

За освобождаването на 20-годишният младеж са съобразени данните за чистото съдебно минало,  добрите характеристични данни и младата му възраст, размерът на наказанието за престъплението по чл. 319 б ал. 2 от НК (лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева), както и задължителното прилагане на института на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78А от НК.

Вчера  Бойков бе обвинен по-тежка квалификация на ал. 5 на чл. 319 от НК,   който предвижда от 5 до 8 години затвор за същото престъпление. Посоченият от  прокуратурата аргумент бе, че  неправомерно е копирал  данни от сървър на НАП, която е част от критичната инфраструктура.   Днес се оказва, че това не е така.

Излиза, че младежът първо е арестуван, а доказателствата за вината му са събирани после.

Това не е попречило на разследващите да го притискат цяла нощ  да си   признае, че е извършител на престъплението, заявиха адвокатите му пред bTV тази сутрин.   Кристиян е отказал да признае авторство на кибератаката, защото не е участвал в аферата, обясниха защитниците.

“Към момента това, което знаем е, че Кристиян е освободен. Правната квалификация е променена, но той продължава да е обвинен. Засега не можем да дадем повече информация. Надяваме се да му свалят обвиненията”, заяви по-късно адвокат Любен Казанлиев пред Нова тв.  “Кристиян е прекарал два дни в ареста без да е виновен за нищо. Компетентните органи ще кажат дали е виновен или не е, добави той и посочи, че  състоянието му е добро. На въпрос дали освободеният Кристиян ще помага на разследващите  по откриването на следи от кибератаки, адвокатът заяви: “Трябва да му бъдат свалени обвиненията, да бъде прекратено производството по отношение на него и едва тогава могат компетентните органи да искат съдействие от него, за да се открият такива следи”.

About De Fakto

Проверете също

Пленумът на ВКС реши: Да спре използването на единната информационна система от 2 август (допълнена)

Това е недопустима подмяна на решенията на съдебния съвет и незачитане на законите, реагираха кадровици …

Изслушват кандидатите за европейски делегирани прокурори на 8 и 9 септември, избират ги на 10 септември

Изслушването на кандидатите за шест позиции на европейски делегирани прокурори в България ще е през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.