Последни новини
Home / Законът / Пуснаха от ареста 20-годишния Кристиян Бойков, обвинен за кибератаката на НАП

Пуснаха от ареста 20-годишния Кристиян Бойков, обвинен за кибератаката на НАП

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура е освободила от ареста Кристиян Бойков, задържан за атаката срещу системата на НАП и източването на данни на 5 милиона граждани и фирми.

Писмо от Агенцията, според което системата на НАП не е част от критичната инфраструктура на страната, е довело до промяна на обвинението на младежа в по-леко, което се наказва със затвор до 3 години и глоба. Тъй като обвинение е от категорията „леко“, той не може да остане в ареста. Наложена му е най-леката мярка за неотклонение -„подписка“

За освобождаването на 20-годишният младеж са съобразени данните за чистото съдебно минало,  добрите характеристични данни и младата му възраст, размерът на наказанието за престъплението по чл. 319 б ал. 2 от НК (лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева), както и задължителното прилагане на института на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78А от НК.

Вчера  Бойков бе обвинен по-тежка квалификация на ал. 5 на чл. 319 от НК,   който предвижда от 5 до 8 години затвор за същото престъпление. Посоченият от  прокуратурата аргумент бе, че  неправомерно е копирал  данни от сървър на НАП, която е част от критичната инфраструктура.   Днес се оказва, че това не е така.

Излиза, че младежът първо е арестуван, а доказателствата за вината му са събирани после.

Това не е попречило на разследващите да го притискат цяла нощ  да си   признае, че е извършител на престъплението, заявиха адвокатите му пред bTV тази сутрин.   Кристиян е отказал да признае авторство на кибератаката, защото не е участвал в аферата, обясниха защитниците.

„Към момента това, което знаем е, че Кристиян е освободен. Правната квалификация е променена, но той продължава да е обвинен. Засега не можем да дадем повече информация. Надяваме се да му свалят обвиненията“, заяви по-късно адвокат Любен Казанлиев пред Нова тв.  „Кристиян е прекарал два дни в ареста без да е виновен за нищо. Компетентните органи ще кажат дали е виновен или не е, добави той и посочи, че  състоянието му е добро. На въпрос дали освободеният Кристиян ще помага на разследващите  по откриването на следи от кибератаки, адвокатът заяви: „Трябва да му бъдат свалени обвиненията, да бъде прекратено производството по отношение на него и едва тогава могат компетентните органи да искат съдействие от него, за да се открият такива следи“.

About De Fakto

Проверете също

Гешев няма да иска имунитета на Делян Добрев, предложението на СГП не било мотивирано

Главният прокурор Иван Гешев е върнал на Софийска градска прокуратура предложението  за сваляне на имунитета …

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътува …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.