Последни новини
Home / Законът / Упълномощиха Панов да обяви поръчка за външни асансьори на Съдебната палата

Упълномощиха Панов да обяви поръчка за външни асансьори на Съдебната палата

Defakto.bg

Разчетите за ремонта на бившия Механотехникум станаха над 19 милиона

Четири нови анансьора ще се изграждат в Съдебната палата в София на бул. „Витоша“ 2 –  един панорамен, един товарен и два „обикновени“. Те ще са външни, но не откъм фасадата на сградата (паметник на културата), а откъм вътрешния двор. Панорамният асансьор ще ще ползва от граждани, товарният ще е основно за хилядите колички с дела.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 1 448 835 лева, с период на изпълнение 2019-2020 г. и годишна задача за 2019 г. – 200 000 лева.

Днес ВСС упълномощи председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е стопанин на Палатата, да проведе обществената поръчка. А шефът на комисията по управление на собствеността Евгени Диков обясни, че се е получил парадокс – от 2016 г. са заложени средства за две обществени поръчки за строително-ремонтни работи в Съдебната палата. Като едната е възложена за провеждане на Панов, а другата, за асансьорите трябва да се проведе от ВСС. В същото време двете дейности са свързани и няма как да се „разделят“ откъм възложител.

Втората обществена поръчка за палатата е за преустройство на фасади, на вътрешния двор, покривни настилки и проходи, ремонт на четири кабинета на втория етаж, както и за преустройство на две гаражни клетки в работни помещения.

Нейната прогнозна стойност е 2 166 666, 67 лева.

Втора поръчка за „новата“ сграда на спецправосъдието
Сградата на „Стамболийски“

Новата обществена поръчка за основен ремонт и преустройство на бившия Механотехникум на бул. „Александър Стамболийски“ в съдебна сграда за спецправосъдието ще струва 19 751 250 лева с ДДС.

Това гласуваха кадровиците, като завишиха с близо 12 милиона лева прогнозната стойност. Нотози път изложиха и солидни аргументи за това.

Първата поръчка за ремонта и преустройството на просторната стара сграда се провали заради неуредици в документацията на избрания победител, както и заради несъответствия при измерването на терена, довело до нова оценка.

Днес също имаше възражения срещу драстичното вдигане на прогнозната стойност от 7 милиона на над 19,5 милиона лева.

Олга Керелска посочи, че  500 евро на кв м е сметната стойност на ново строителство, т.е. прогнозната стойност от предната поръчка е била близка до тези стойности. И запита защо сега цената скача повече от два пъти.

Боян Новански отговори, че първия път не е било включено усвояването на подпокривното пространство, както и неговото укрепване със специални колони, метални конструкции и т.н. Максималната стойност на новото строителство е между 700 и 800 евро на квадрат, посочи Новански. Но едно е да строиш от нула, друго да ремонтираш стара сграда. Освен това посочените първоначални 7 милиона са без ДДС.

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.