Последни новини
Home / Законът / Цацаров поиска да бъде отнета натурализацията на двама чужди граждани

Цацаров поиска да бъде отнета натурализацията на двама чужди граждани

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров e сезирал правосъдния министър Данаил Кирилов с искане да бъде отнето българското гражданство на две лица от Египет и Пакистан.  По сигнал на ДАНС и след проверка на ВКП е установено, че в хода на процедурата по придобиване на гражданство от двамата са допуснати сериозни нарушения,  включително и неизпълнение на задълженията за поддържане на направени инвестиции, станали основание за получаване на българско гражданство.

В съобщение на прокуратурата се посочва, че  предложенията засягат:

Магди Мохеб Камил Кассабгуи, роден в гр. Кайро, Египет, придобил българско гражданство с  Указ от 23.08.2018 г., поради укриване от него на факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство и неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години.

Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани, роден в гр. Карачи, Пакистан,  придобил българско гражданство с  Указ от 23.08.2018 г. ,  също поради укриване на факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство и неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години

Процедурата изисква министърът  да отправи предложение до президента за издаване на указ за отмяна на натурализацията.

През юни Цацаров поиска от правосъдния министър Данаил Кирилов отнемане на българско гражданство на трима руснаци и един казахстанец.  Причината бяха  постъпили от ДАНС сигнали във  Върховната касационна прокуратура за  нарушения  по придобиване на гражданство, както и за неизпълнение на задълженията за поддържане на направени инвестиции, станали основание за получаване на българско гражданство.

Проверката на Върховната касационна прокуратура по сигналите на ДАНС и за други лица продължава, се казва в сйобщение на прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Допълнителни часове за кандидати за гражданство през октомври дават от Министерство на правосъдието

Компенсират забавяния заради извънредното положение и епидемичната обстановка Министерство на правосъдието създаде опция за скъсяване …

Комисията ЛИБЕ гласува “за” мониторинг над България, Екимджиев зове адвокатите на стачка срещу Иван Гешев

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) на Европейския парламент се очаква да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.