Последни новини
Home / Законът / Цацаров поиска да бъде отнета натурализацията на двама чужди граждани

Цацаров поиска да бъде отнета натурализацията на двама чужди граждани

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров e сезирал правосъдния министър Данаил Кирилов с искане да бъде отнето българското гражданство на две лица от Египет и Пакистан.  По сигнал на ДАНС и след проверка на ВКП е установено, че в хода на процедурата по придобиване на гражданство от двамата са допуснати сериозни нарушения,  включително и неизпълнение на задълженията за поддържане на направени инвестиции, станали основание за получаване на българско гражданство.

В съобщение на прокуратурата се посочва, че  предложенията засягат:

Магди Мохеб Камил Кассабгуи, роден в гр. Кайро, Египет, придобил българско гражданство с  Указ от 23.08.2018 г., поради укриване от него на факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство и неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години.

Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани, роден в гр. Карачи, Пакистан,  придобил българско гражданство с  Указ от 23.08.2018 г. ,  също поради укриване на факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство и неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години

Процедурата изисква министърът  да отправи предложение до президента за издаване на указ за отмяна на натурализацията.

През юни Цацаров поиска от правосъдния министър Данаил Кирилов отнемане на българско гражданство на трима руснаци и един казахстанец.  Причината бяха  постъпили от ДАНС сигнали във  Върховната касационна прокуратура за  нарушения  по придобиване на гражданство, както и за неизпълнение на задълженията за поддържане на направени инвестиции, станали основание за получаване на българско гражданство.

Проверката на Върховната касационна прокуратура по сигналите на ДАНС и за други лица продължава, се казва в сйобщение на прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.