Последни новини
Home / Законът / Чакат се предложения във ВСС за нов главен прокурор, граждани издигат за поста следователя Бойко Атанасов

Чакат се предложения във ВСС за нов главен прокурор, граждани издигат за поста следователя Бойко Атанасов

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет се събира за първи път след откриването на процедурата за избор на нов главен прокурор. На заседанието ще могат да се внасят предложения за следващ главен прокурор. Номинации могат да правят най-малко трима от членовете на прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието.

Следващите дати, в които ще  може да се внасят кандидатури, са понеделник и четвъртък идната седмица,  а последната  дата  за номинации за поста главен прокурор ще е на 29 юли.  Изборът е насрочен за 24 октомври.

Снощи в предаването „Честно казано с  Люба Кулезич“ по  ТВ Евроком бе представена гражданската кандидатура за нов главен прокурор на следователя  Бойко Атанасов. Той е излъчен от сдружение БОЕЦ,  Зелен Младост, Ние, гражданите и  Асоциация на свободното слово Анна Политковская.

Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев обяви, че никой не може да спре организациите да осъществят намерението си: “ Чрез тази номинация решихме да дадем пример за публично, открито и прозрачно излъчване на кандидат“.  Добави, че гражданските сдружения застават с ясни аргументи зад Атанасов.  „Ще направим една истинска предизборна кампания. Не могат да ни спрат, защото  30 години главният прокурор управлява страната като инструмент на властимащите“, мотивира се Георгиев.

Според Бойко Атанасов,  прокуратурата „трябва да се върне в съдебната власт“.  Време е не само на думи тя да е в съдебната власт, а на практика да е придатък на изпълнителната, каза той. Коментира, че прокуратурата трябва да бъде независима, а тя в момента не е такава в лицето на главния прокурор, който изцяло се е отдал на министър-председателя и на политическата власт.

На въпрос на водещата,  конкурент ли е Иван Гешев на Бойко Атанасов за поста,  следователят отговори: “ Иван Гешев никога не ми е бил конкурент. Той е приближен на Сотир Цацаров и най-вероятно това скоро ще се разбере. Може би до седмица ще стане ясно. Мисля, че ще бъде излъчен от тях. От Бойко Борисов, от Цацаров. Виждам, че са постоянно заедно с футболни агитки, президенти. Те си ходят навсякъде с Бойко Борисов, неведнъж са виждани и най-вероятно вече си го е избрал Бойко Борисов, отговори на въпроса следовател Бойко Атанасов.  Следователят  разкритикува сегашния главен прокурор за честите му оперативки с министър-председателя, както и за присъствието му на срещи в Министерски съвет футболни босове.

„За първи път в нашата история се получава така, че гражданите могат да предлагат кандидатури на институции, които могат да номинират официално с подписка. Това, което е направено от инициативата е да може максимално хора да се запознаят с функционирането на съдебната система и да знаят защо го правят.   Когато всеки започне да изразява себе си и свободата на словото не е само в учебниците,  тогава няма да се сърдим на тези, които ни управляват“, заяви  Атанасов.

Лидерът на „БОЕЦ“ добави, че добре знаят кариерата и историята на господин Цацаров. Той е бил избран, защото е удобен и изпълнителен. Цялата реакция, която предизвикваме у тях, означава, че ги е страх. „Разликата е в това, че нашият кандидат няма нужда да се доказва, той е доказал своята независимост и борбеност“, заяви още Георгиев.

 

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

3 коментара

  1. Номинацията на Бойко Атанасов е действително гражданска, защото още на 2 юли бе направена от членовете на ФБ-групата „Аз подкрепям Лаура Кьовеши за ръководител на Европейската прокуратура“, адресирали я до президента, министъра на правосъдието и до всеки един член на ВСС, за разлика от въпросното НПО, което чак днес я внесе до министъра на правосъдието, а на 15. този месеци и до ВСС, т.е. 11 дни след нашето официално искане. Преди този период, в който разни НПО си пишеха само рекламни постове за заслугите си на гърба на ФБ-общността, а реално бездействаха, групата ни за натиск направи ударна имейл кампания #АзСиГоИзбирам, в подкрепа на гражданската кандидатура на Бойко Атанасов за главен прокурор, в която се включиха много граждани, щом в крайна сметка пощите на институциите се задръстиха, а сървърът, поддържащ е-пощата на министъра на правосъдието направо блокира. Добре е да информирате читателите си за истинските новини, а не за PR участията на ръководни фигури на дадени НПО, които с нищо не са подпомогнали кампанията ни. Дано поне във втория й етап се включат!

    • Да разбираме, че когато хората имат една цел, тук важното е, кой я е имал първо не крайния резултат от това? Излишно е да цитирам притчата за снопа от пръчки… не се дръжте като една от тях!

  2. В допълнение на предходния коментар добавям линк към искането ни от 2 юли- https://www.facebook.com/groups/388846351670803/permalink/450216575533780/ и линк за старта на кампанията- https://www.facebook.com/groups/388846351670803/permalink/452053562016748/
    Благодаря, че ще се информирате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.