Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов подготвил 7 въпроса до КС за търсенето на отговорност от „тримата големи“

Данаил Кирилов подготвил 7 въпроса до КС за търсенето на отговорност от „тримата големи“

Defakto.bg

Министерство на правосъдието е подготвило искане за тълкуване Конституцията във връзка с проекта „Кирилов“ за търсенето на отговорност на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Били дефинирани „седем ключови въпроса“ за провеждането на ефективно наказателно производство при данни за извършено умишлено престъпление от общ характер срещу „тримата големи“.

Това обяви министър Данаил Кирилов пред ТВ Европа.

Както е известно, проектът пакетира  заедно шефовете на ВКС, ВАС и главния прокурор и предвижда промени както в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), така и в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Срещу него категорично се обявиха 10 авторитетни организации, защото ще е средство за натиск върху председателите на върховните съдилища и нова гаранция за недосегаемост на обвинител №1. Нещо повече, Съветът на Европа обяви, че предлаганите от Кирилов промени не решават проблема с липсата на независимо разследване при провинения на главния прокурор.

А правосъдният министър заговори за питане до Конституционния съд. Днес обявява, че то е готово. Но предстои да бъде внесено и одобрено от Министерския съвет, защото той е органът, компетентен да сезира КС.

От пресцентъра на Министерството на правосъдието съобщават още за тв изявата на Данаил Кирилов:

„Дефинирали сме седем ключови въпроса, по които се надявам да имаме и становището на Конституционен съд, по отношение на действащата конституционна рамка“, каза министърът.

Той обясни, че изготвеният закон за изменение и допълнение на Наказателно процесуалния кодекс е съобразен с действащата  Конституция и отговаря на препоръките от Механизма за сътрудничество и проверка на Европейския съюз.

По отношение на това как този въпрос е уреден в други правни системи правосъдният министър припомни, че според българската конституция воденето на разследвания и повдигането на обвинения е изключително правомощие на прокуратурата на Република България.

Кирилов бе категоричен, че и сега действащата правна рамка дава възможност главният прокурор да може да бъде разследван от свой подчинен и че не приема изказаните в публичното пространство съмнения, че тази правна възможност не се използва поради страх у подчинените прокурори. Направи сравнение с положението на редовите съдии изправени пред хипотеза да отсъждат срещу председателя на ВКС, например, от когото зависи, дали те ще бъдат командировани и в каква среда ще работят.

В заключение министър Кирилов заяви, че през последните години се наблюдава тенденция към затвърждаване на оздравителните процеси в съдебната система и повишавана на отговорността на магистратите и тяхната самодисциплина“.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.