Последни новини
Home / Законът / Марешки в писмо до US президента Тръмп: Обричате България на мизерия, спрете грабителска сделка за Ф-16!

Марешки в писмо до US президента Тръмп: Обричате България на мизерия, спрете грабителска сделка за Ф-16!

Defakto.bg

Парламентът  окончателно ратифицира сделката за закупуването на 8 изтребителя Ф-16, сделката струва 2,2 млрд. без ДДС

След като Народното събрание  ратифицира сделката за американските изтребители, лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки обяви пред журналисти,  че изпраща писмо до американския президент Доналд Тръмп, в което заявява, че САЩ обричат България на мизерия, като я притискат да купува изтребители:

С тази сделка обричате на бедност още едно поколение и държа да подчертая, че не става дума затова дали ще се вземат самолети от САЩ, Русия, от Швеция или откъдето и да било другаде. Става дума затова, че в момента финансовото състояние на българския народ не позволява такъв безразсъден разход. Опитахме какво ли не, за да предотвратим това безумие. Остана единствено да се молим на Господ на небето и на Вас на Земята, за да спрете тази грабителска сделка. Накрая, господин президент, бих искал да Ви поканя да посетите красивата ни страна, да се срещнете с хората и да чуете на живо тяхното мнение по въпроса„.

Писмото на Веселин Марешки до американския президент е изпратено още днес със специална поща.

Днес Народното събрание  окончателно ратифицира сделката за закупуването на 8 изтребителя Ф-16, блок 70 за бойната ни авиация. В подкрепа на четирите договора гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. БСП, НФСБ, „Атака“ и „Воля“ гласуваха против.

„За“ сделката бяха 123-ма депутати, „против“ – 78, двама се въздържаха.  При първото гласуване договорите подкрепиха 124 народни представители, 83-ма бяха „против“, трима се въздържаха. „За“ бяха 89 от ГЕРБ, 11 – от „Обединени патриоти“, 22-ма от ДПС и двама независими избраници.

„Против“ гласуваха 63-ма от БСП, деветима – от ОП, и 11 – от „Воля“. Трима от патриотите се въздържаха.

След това  мнозинството на две четения прие и  актуализация на държавния бюджет, с която се осигурява покупката на осем американски самолети Ф-16, блок 70 в размер на 2 млрд. и 100 млн.  лева. Недостигът по консолидираната фискална програма ще бъде 2,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт.

„Най-бедната страна на Европейския съюз, с най-висока смъртност, с най-разсипано здравеопазване, ще финансира – това кажете, държавния дълг на богатата и високо развита страна – Съединени американски щати и затова ние не сме съгласни авансово да се плащат 200 млрд. и 300 млн. срещу чертеж и евентуално получаване на стоката след 4 години“, обобщи  Румен   Гечев (БСП).

От БСП и НФСБ се обявиха против ценовите параметри по сделката.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов подкрепи министрите, отговорни по преговорите за сделката, но подложи под съмнение финансовите възможности на страната ни да придобие бойния самолет Ф-16: „В случая аз по никакъв начин няма да отправя упрек към уважаваните от мен колеги Красимир Каракачанов и Емил Караниколов. Те изпълняват своите служебни задължения. Но те са в ролята на клетниците от Виктор Юго. Това са едни Гаврош и Козета, които на барикада отстояват поставената задача. Но аз и моите колеги сме против сервилното, унизително и слугинажно поведение на българския парламент и българското правителство“.

Oсвен несъгласие с цената, лидерът на НФСБ Валери Симеонов изтъкна още един екзотичен аргумент:  „Получих второто изключително основание да гласувам „против“. Ами вижте наименованието на втория договор: “B-U-D….“. Прочетено по правилата на четене на латиница, би означавало „будала“. Аз не съм будала. Не искам да ме правят на будала.

По време на дебатите от „Атака“ обявиха, че ще гласуват против сделката.  Десислав Чуколов заяви: „Тези самолети ще ги получим на една огромна завишена цена. Този договор не трябва да бъде подписан. Сега ще дадем парите накуп предварително, 2023 година ще получим първия самолет“.

Социалистът Таско Ерменков подчерта: „Вместо 1,8 млрд. с ДДС в момента ще правим разход 2,2 млрд. без ДДС, без мита. Аз ви заявявам от тука, че преди 2025 г. самолет в България няма да дойде. И когато говорите, че ние сме били за това да има руска авиация, не ние – вие сте тези. Защото 2021 година да летят на нови самолети нашите летци, вие ще продължавате да харчите парите на държавата за поддръжка на руските самолети до 2025-а“.

По-рано в отрицателния си вот за ратификацията на сделката от „Воля“ поискаха оставките на всички министри, които са преговаряли по сделката. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки определи готвената сделка като „най-грабителска в историята на страната“.

ГЕРБ и ДПС защитиха сделката със САЩ с мотива, че се решава бъдещето на българската армия, нейната модернизация и  геополитическа ориентация.

Мустафа Карадайъ заяви:  „Когато става въпрос за държавния суверенитет, за националната сигурност, за стабилността на страната и региона, нямат значение политическите пристрастия. Нужни са отговорност и мъдро държавническо поведение“.

Военният министър Красимир Каракачанов призова да се спре с популизма и да се мисли прагматично: „Когато става въпрос за сигурността и суверенитета на България, не трябва да се делим на леви и на десни. Трябва да разсъждаваме от прагматичния интерес на нашата сигурност, а прагматичният интерес на нашата сигурност диктува ние да модернизираме нашата армия, нещо, което 30 години не е правено. 30 години по една или друга причина конюнктурна ние режем, унищожаваме, накичваме самолетите си по селските мегдани и ги продаваме за жълти стотинки. Решението за Ф-16, блок 70 е правилно решение“.

Финансовото обезпечаване на договора ще се извърши чрез увеличаване на разходите на Министерството на отбраната за сметка на увеличаване на дефицита на Бюджета за тази година, заяви Менда Стоянова, шеф на Бюджетната комисия:  „Това увеличаване на дефицита не е свързано с увеличаване размера на дълга, нов дълг, който следва да се емитира, за да се осигури този разход затова, защото парите, необходими за този разход, са именно във фискалния резерв. В момента ние имаме над 11 млрд. фискален резерв“, уточни  Стоянова и добави, че :  „Икономическият бюджетен момент е изключително благоприятен“.

Финансовият модел по сделката предвижда определената цена, посочена в международните договори с правителството на Съединените щати, да се депозира изцяло в кратък срок след тяхното подписване по сметка на федералното правителство.

На фона на „изключително благоприятния бюджетен момент“  за скъпата модернизация на армията,  управляващото мнозинство със  76 гласа „за“, 15 „против“ и 81 „въздържал се“  отхвърли предложението на „БСП за България“ за преизчисляване на всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 юни 2016 г.  Промяната засягаше  най-вече   пенсионерите и хората над 65 г.   При линия на бедността за 2019 г. 348 лв., минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юли е 219 лв. Няма как минималната пенсия да е 219 лв., а лекарствата да струват 200-250 лв., заявиха от  левицата.

Според управляващите обаче предложението е непосилно за държавния бюджет. Те се позоваха на разчетите на НОИ, че ако бъде прието предложението, от 1 септември до края на 2019 г. са необходими допълнително 560 млн. лв., а за цялата 2020 г. – над 1 млрд. 700 млн. лв.

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.