Последни новини
Home / Законът / Михаил Константинов: Не е проникнато в архива на НАП, пробивът е „левашки“

Михаил Константинов: Не е проникнато в архива на НАП, пробивът е „левашки“

Defakto.bg

„Проникнато е в един от сървърите на НАП, където е имало най-различни работни файлове на служители. Това не е архив. В архива, за който ние отговаряме, не е прониквано” Това заяви пред bTV проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“. След направения пробив хакерът е успял да влезе в сървъра, заяви той.

Повод за изявлението на Константинов е информация във в. „Дума“, че  „Информационно обслужване“ (ИО) АД има договори за поддръжка на електронния архив на НАП за над 34 млн. лв.  Изданието се позовава на сключени договори за обществени поръчки, коментара на финансовия министър Владислав Горанов, че не му е известно да са правени тестове за пробив в системата на НАП, както и потвърдената информация от приходната агенция,  че тестове за сигурност не са извършвани. Според Константинов обаче „Информационно обслужване“ не носи отговорност  за това.

Той предпочете да оценява процесуалното поведение на 20-годишният Кристиян Бойков, за когото заяви с категоричност , че стои зад хакерската атака и „това е почти безспорно“. Вчера СГП освободи задържания от ареста, като намали обвинението му.

„Той най-вероятно ще си признае и ще мине на минимума”, каза проф.  Константинов. Според него има слабост в системата, която е допуснала този „сравнително левашки пробив”. За разлика от премиера Борисов, който нарече „вълшебник“ автора на кибератаката,  Константинов обяви, че  всяка система може да бъде пробита, но въпросът е „да не бъде пробита левашки“, както е станало в случая с НАП.

„Когато човек стане надменен и мисли, че знае всичко, се издънва. Когато хора от този тип действат, те го правят от желанието да покажат колко са добри и гениални. Така правят елементарни грешки”, коментира още  Михаил Константинов лицето, което  стои зад хакерската атака.  Той също е открил изтекли данни за себе си, но не пожела да разкрие какви са те с думите, че е „нищо особено”

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.