Последни новини
Home / Законът / На първа инстанция в Пловдив: Лекарят, застрелял крадец, действал при неизбежна отбрана

На първа инстанция в Пловдив: Лекарят, застрелял крадец, действал при неизбежна отбрана

Defakto.bg

Д-р Иван Димитров е оправдан за убийството, осъден за незаконен пистолет

Казус, въздубил духовете през пролетта на миналата година, приключи с присъда на първа инстанция.

Провдивският окръжен съд оправда д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Дживизов (Жоро Плъха) при превишаване пределите на неизбежната отбрана, съобщиха от съда. Магистратите приемат, че Димитров е действал в условията на неизбежна отбрана, за да се защити от непосредствено нападение (по чл. 12, ал.1 от НК).

Димитров обаче е признат за виновен за незаконно държане на пистолет „Валтер“ и 17 патрона и за това го е осъдил на две години условно с тригодишен изпитателен срок.

Делото е протекло по съкратената процедура, след като вчера Иван Димитров призна, че е застрелял Дживизов.

Драмата е от 2 март 2018 г. Убитият е криминално проявен, известен с многобройните си кражби. Големият въпрос бе дали е била налице неизбежна отбрана от страна на д-р Димитров или той е извършил хладнокръвно убийство. Още повече, че бе правен опит за заличаване на следите, а стрелецът първоначално лансира версията, че е бил нападнат от въоръжения крадец в дома си и е защитавал своето семейство, после се оказа че в тази нощ жената и децата на доктора не са били у дома. В самото начало се заявяваше дори и че пистолетът „Валтер“ бил на Дживизов. Факт е и че самият Димитров не търси полицията след станалото, разследването тръгва след откриването на трупа на Дживизов, на десетки метри от кооперацията на доктора.

Едновременно с това в Пловдив се организираха протести в защита на д-р Димитров, а случаят бе използван за пореден опит за промени в неизбежната отбрана.

Прокуратурата също не бе докрай последователна в действията си. След първоначалния арест на лекаря и категоричност, че е налице убийство извън неизбежната отбрана, в обвинителния акт е изложена по-друга обстановка (при запазено обвинение за превишаване на пределите на неизбежната отбрана). Прокуратурата е посочила, че убийството е извършено в гаража-работилница на Димитров в двора на кооперацията му. Като лекарят отишъл въоръжен в гаража, след като забелязал светлина там и заварил Дживизов със събрана в найлонови торби „плячка“. Крацедът хвърлил по него нож, който ранил доктора в крака и метална табела, уцелила ръката му и едва тогава Димитров стрелял.

С какви мотиви окръжният съд в Пловдив приема, че е налице неизбежна отбрана предстои да разберем след излизането им. Правилото е, че защитата трябва да съответства на характера и опасността на нападението, като за всеки конкретен случай се преценява конкретно.

Решението на окръжния съд не е окончателно, може да се обжалва и протестира пред Пловдивския апелативен съд.

Наказателният кодекс за неизбежната отбрана:

Чл. 12 (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана – за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.

(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, „когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.

(3) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.

(4) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение“.

About De Fakto

Проверете също

Президентът връчи мандат на Асен Василев, кандидат за премиер на „Продължаваме промяната“

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и …

В Съюза на юристите обсъждат как ефикасно да се усъвършенства конституционния модел на съдебната власт

В залата на Съюза на юристите се проведе публично обсъждане на референти модели на съдебната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.