Последни новини
Home / Законът / След решение на Конституционния съд ВАС отмени отстраняване на прокурор, кадровиците го викат на изслушване

След решение на Конституционния съд ВАС отмени отстраняване на прокурор, кадровиците го викат на изслушване

Defakto.bg

Решението на Конституционния съд, с което задължителното отстраняване на магистрати от длъжност бе обявено за нарушаващо основния закон, вече дава последици.

Румяна Папазова, Николай Гунчев и Десислава Стоева от Върховния административен съд (ВАС) отмениха решението на Прокурорската колегия на ВСС за отстраняването на обвинителя Красимир Кирилов по искане на Сотир Цацаров.

Миналия октомври Кирилов, в момента прокурор от СГП, бе обвинен за престъпление по служба, задето като районен прокурор на Кнежа през 2015 г. разпоредил багер, веществено доказателство по дело срещу неизвестен извършител за подправени регистрационни номера, да се върне и на лизингодателя, и на претендиращия да е собственик човек. Така фирмата претърпяла претърпяла имуществени вреди за 56,6 хил. лв., а престижът на съдебната власт бил уронен, твърдеше специализираната прокуратура. Казусътсе вписа сред делата за „високата корупция“.

А колегията на ВСС, отново през октомври миналата година, отстрани Кирилов от длъжност до приключване на наказателното производство срещу него, на основание на чл. 230, ал.1 от Закона за съдебната власт – въпросното „задължително“ отстраняване при повдигнато обвинение за служебно престъпление.

Красимир Кирилов веднага е обжалвал решението на кадровиците пред ВАС, а там са спрели делото до произнасянето на Конституционния съд. Тази пролет производството във ВАС е възобновено.

Междувременно през април наказателното производство срещу прокурора е частично прекратено – пада обвинението за длъжностно престъпление, извършено от лице, заемащо отговорно сружебно положение, от което са настъпили значителни неимуществени вреди. Защото междувременно било установено, че Кирилов върнал багера не като шеф на РП-Кнежа, а като наблюдаващ прокурор и това не е довело до уронване на престижа на третата власт. И деянието вече не е тежко умишлено престъление.

На този фон ВАС се произнася с окончателно решение на 28 юни.

Тримата върховни съдии отменят решението за отстраняването на Кирилов като незаконосъобразно и несъответно с целта на закона, позовавайки се на произнасянето на Конституционния съд (че „задължително“ отстраняване не може да има, винаги се дължи конкретна преценка на конкретния казус). Връщат преписката на Прокурорската колегия на ВСС за ново произнасяне и ясно разпореждат на кадровиците да разгледат казуса вече при условията не на задължителност, а на „възможност“ за отстраняване от длъжност. Като при това: „Взетото решение следва да бъде мотивирано с конкретните факти и обстоятелства по случая, вкл. да се вземе предвид постановлението от 24.04.2019 г. на наблюдаващия прокурор по ДП № 65 / 2018 г., пр.пр. № 842/2017 г. по описа на СП. Необходимо е да се прецени какво е прякото отношение на възложените функционални задължения на прокурор Кирилов в СГП с обвинението, което му е повдигнато, налице ли е съвместимост на изпълняваните служебни функции като прокурор в СГП с процесуалното му качество на обвиняем в наказателния процес за извършено престъпление от общ характер като прокурор в РП – Кнежа, съществува ли опасност да се възпрепятства или затрудни изясняването на обстоятелствата по наказателното дело, по което прокурорът е обвиняем, както и всички други релевантни според кадровия орган обстоятелства. Колегията следва да извърши преценка дали за целите на издаване на законосъобразен акт е необходимо да изслуша магистрата“.

Самият Кирилов вече е подал молба за възстановяване като прокурор. А на последното си заседание Прокурорската колегия реши да го изслуша идния четвъртък, ако той поиска.

Докато текат въпросните процедури обаче максималният срок за отстраняване от длъжност в досъдебното производство май е изтекъл. При трансформираното обвинение срещу Красимир Кирилов то може да е максимум 8 месеца.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.