Последни новини
Home / Законът / Не е виц! Борисов подкрепя Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Не е виц! Борисов подкрепя Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Defakto.bg
Лаура Кьовеши

Кьовеши има нашата подкрепа за поста, просто при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се говори предварително, както обикновено правят от опозицията“, посочва Борисов.  Изявлението си той направи пред близкия до правителството вестник  „24 часа“ и от него научаваме още, че България изчаквала общо решение на ЕНП кой да е фаворитът на десните за поста и заради това не е обявила гласно своя фаворит. 

Като държавата,  България обаче не членува в ЕНП, а редакционните архиви  пазят хронология на „убедителната“ и „принципна“ позиция на управляващите по  въпроса.

На  26 февруари т.г.  румънските вестници ( „Адевърул“ и „Ромъния либера“ ) съобщиха, че “ България не иска Кьовеши за главен прокурор на Европейската прокуратура“. Именно те  информираха, че България е гласувала против Кьовеши на заседанието на постоянните представители КОРЕПЕР на 20 февруари.  Тогава представителят на България подкрепи френският кандидат Жан-Франсоа Бонер, който получи най-много гласове на политическо ниво в Съвета на ЕС.  По-късно представителят на страната ни за втори път гласува против кандидатурата на Кьовеши, която бе символ на борбата с корупцията в северната съседка.

През март т.г.  обаче председателският съвет на Европейския парламент застана зад  румънката с твърдението,  че тя е  най-добрата кандидатка за първи европейски прокурор. Това стана след като Кьовеши стана фаворит на две комисии в ЕП ( водещата по  граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и  комисията за  контрол на бюджета),  а по този начин евродепутатите се  противопоставиха на правителствата в ЕС, които чрез своите посланици в КОРЕПЕР бяха дали  подкрепа на френския кандидат Жан-Франсоа Бонер.

Въпросът остана за окончателно решаване след сформирането на нов Европейски парламент и Европейска комисия.

След като „началниците“ на българския премиер Борисов  получиха каквото искаха от новата конфигурация за управление на ЕС, се сетиха и за  участието в Съюза на  Изтока, а   Франция даде да се разбере,  че оттегля своя кандидат за поста и застава зад Кьовеши.  През седмицата Де Факто информира,  че  Франция ще подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС, както и че е предстоящо в близко време френското правителство да информира Съвета на ЕС за решението си.

До този момент в България  румънката се радваше на висока  обществена подкрепа, а само левицата и  извън парламентарната десницата категорично застанаха зад нея. ДСБ, Зелените и Да, България настояха Борисов да поеме лична отговорност за този ключов политически избор като спре да се крие зад администрацията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова постави смислен въпрос на Борисов:  „Кой държавен орган и с какъв акт е решил България да гласува против избора на румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор?“Европейската комисия и Европейският парламент застават зад нея. Съветът на ЕС е против, в това число и България. Защо, господин премиер? Страх?“ 

Отговор не получи, очевидно  българският премиер още не е знаел каква трябва да е позицията на страната, която управлява.

Европейската прокуратура трябва да заработи през 2020 година. За избора на първия главен прокурор на ЕС е нужно общо съгласие от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Прокуратурата следва да заработи до края на 2020 г. Тя ще  бъде независимо бюро за разследване, преследване и изправяне пред правосъдието на престъпления срещу бюджета на ЕС, като злоупотреби, корупция и трансгранични измами с ДДС за над 10 милиона евро.

Седалището й е базирано в Люксембург и ще бъде съставена от главен прокурор и колегиум от прокурори от всички страни участнички, които ще координират текущите разследвания на делегираните прокурори от всяка страна. До момента 22 страни членки на ЕС са се присъединили към Европейската прокуратура. Петте държави, които са извън проекта (Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания) могат да се включат във всеки един момент.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.