Последни новини
Home / Законът / Мирослава Тодорова: Ставащото с мен е симптом за тормоз без граници, назидание за всички!

Мирослава Тодорова: Ставащото с мен е симптом за тормоз без граници, назидание за всички!

Defakto.bg

„Не се чистииии!“ е като „Да се опраска!“, мафиотски кодове

„Оповестяването на личните ми данни и тези на семейството ми на официалната страница на Инспектората към ВСС открои много тревожни проблеми – например, че ИВСС очевидно не се справи с това да е контролен орган за сигурността на личните данни на магистратите. А през изтеклите дни никой оттам не се обади да прояви загриженост и да попита дали аз и семейството ми не сме поставени в опасност“. Това обяви съдия Мирослава Тодорова в предаването „120 минути“ на бТВ, коментирайки „официалното“ публикуване на нейните и на съпруга и непълнолетния им син ЕГН, адрес, данни от личната карта на съдийката на страницата на Инспектората.

Запомни се заглавието на файла с декларацията на Тодорова, единствена останала с незаличените чувствителни данни: „NE SE CHISTIIIII“ („Не се чисти!“). В последвало по-късно съобщение до медиите от Инспектората обявиха, че е налице „пропуск“ и обясниха говорящото заглавие с факта, че бил пуснат „работен файл“.

Данните на Мирослава Тодорова, която не за първи, за пореден път бе взета на прицел (преди няколко години нейното уволнение от преден ВСС безпрецедентно изкара съдии на уличен протест), изтекоха ден, след като настоящата Съдийска колегия на ВСС я наказа отново – този път със сериозно занижаване на оценката за работата й, без сериозни аргументи.

„Не се чистииии!“ влиза в тенденцията на други кодове като „Да се удари!“, „Да се опраска!“ или „Да не се опраска“, това са мафиотски кодове, с които не трябва да свикваме“, категорична бе днес Мирослава Тодорова.  В тази връзка тя напомни историята с „тефтерчето на Филип Златанов“ и твърденията за указания да се правят нарочни проверки на определени съдии. „Изглежда като някаква технология за насаждане на страх“, обобщи Тодорова.

На въпрос дали след изтичането на данните й сега самата тя се чувства уплашена, отговори: „Въпросът дали се страхувам ще бъде засегнат като реализирам защитата си, защото ще го направя. Въпросът е дали моят пример става пример за назидание и притеснение за всички останали. Защото ако съдията няма адекватна държавна защита, какво да мислят гражданите за себе си?!“, разтълкува ставащото известната съдийка, която навремето даде на съд за клевета бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. това също бе напомнено днес.

Мирослава Тодорова заяви още: „Без независим съд и гражданите са много уязвими, а правосъдието се свежда до декоративна илюзия. Независимостта не е ценност само за съдиите, когато непрекъснато обръщаме внимание върху нея, това не е вътрешноведомствен проблем, искаме подкрепа, за да не се окаже, че демокрацията е под угроза. Понеже напомнихте за г-н Цветанов, тогава моето противопоставяне и завеждането на делото за клевета беше, за да се постави ясна бариера срещу ищаха, нагона на изпълнителната власт да овладее съдебната за своя полза. При такива мафиотски кодове сега се изисква компетентните органи да отговорят какво е това – има ли поръчител, изпълнител, кои са те. Не се изкарвам жертва, да гледаме на мен като симптом да се оказва тормоз без граници – бях уволнена, понижена в длъжност, сега последва изтичането на данните ми„.

За избора на главен прокурор и „травмите“ на държавното обвинение

По „горещата“ тема за избора на нов главен прокурор (процедурата е в ход, до 29 юли се чакат номинациите), коментарът на съдийката бе:

„Всяка държава, ако не е безнадеждно мафиотизирана би трябвало да прави обстоен анализ на мандата на предния главен прокурор, от „Ти си го избра!“, през „ЦУМгейт“ до сегашните предположения, че новият ще е заместник на стария. В началото на май Съюзът на съдиите  отправи писмо до Съдийската колегия на ВСС, като обърна вничание, че двама председатели на съдилища съобщават нещо много тревожно – решенията за отговорни избори се вземат не от ВСС, а от друг, който невидимо се намесва. Говоря за изявленията на Методи Лалов и Веселин Пенгезов. ССБ настояваше съветът да извърши проверка и да каже вярно ли е това. Нищо не се случи. Как може да се пристъпи към нов избор без яснота, че г-н Пеевски или други не се намесват? На фона на една травматична история на прокуратурата – преди време един висш прокурор се самоуби, заявявайки за оказван му натиск, друг висш прокурор беше убит“.

Попитана дали, според нея, изборът на Лаура Кьовеши за главен европейски прокурор би могъл да размести поне малко пластовете и у нас, Тодорова отговори: „Има работа, която трябва да свършим сами!“

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.