Последни новини
Home / Законът / Кадровиците с „компромис“ за Съвета за партньорство, дават шанс на съдийските организации

Кадровиците с „компромис“ за Съвета за партньорство, дават шанс на съдийските организации

Defakto.bg

С 13 срещу 8 гласа Пленумът на ВСС се съгласи на компромис за състава на новия Съвет за партньорство. С него се дава шанс на трите „представителни“ съдийски организации да участват в новия орган, който по замисъл трябва да е средище на професионалния диалог между магистрати и кадровици.

Както Де факто писа, след рестарта на избора за новия Съвет, се оказа, че в него няма да влезе нито една от трите съсловни съдийски организации – Съюз на съдиите, Асоциация на административните съдии, Българска съдийска асоцация. А причината бе, че те не са подновили изрично своите номинации за партньорския съвет. Така на 10 юли ВСС конституира този орган, без съдийскитте организации.

Съдиите нямаха този проблем ри пъвия опит за създаване на новия съвет в началото на годината, но тогава процесът бе прекратен заради недоволства на казровици от номинациите на „несдружените“ съдии, което наложи промяна на правилата. Другата, негласна причина бе, че в началото на годината „несдружените“ прокурори изобщо не бяха издигнали свои представители.

Днес председателят на правната комисия на ВСС Цветинка Пашкунова докладва предложени промени в Наредбата за Съвета за партньорсттво. А именно – декларациите, подадени от съсловните организации в предходната процедура, да се считат за подадени и в новата, ако бъдат изрично потвърдени в 14-дневен срок от влизане на поправките в сила.

Драгомир Кояджиков се обяви „против“. И Каза: „Няма да подкрепя, разпоредбите дотук са ясни, имали са възможност, не почива на никаква правила и логика да се променят правилата, защото някой не бил прочел наредбата. Все едно ако някой си е пропуснал срока за обжалване на присъдата в наказателното производство, да се променя НПК!“

Атанаска Дишева репликира, че примерът му никак не е удачен.

Боян Магдалинчев също декларира, че е „против“. Последва гласуване.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обяви за нищожно решението на МС, с което оттегля предложение до Президента за издаване на Указ за обособяване на Обзор като самостоятелна община   

Веднъж отправено  предложение до държавиня глава,  само той може да решава отнесения до  него въпрос …

Прокуратурата във Варна започна просветителски срещи с ученици за професията „прокурор“ и следовател“, наркотиците – лесният начин да загубиш свободата си и др.

Апелативна прокуратура – Варна се включи в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.