Последни новини
Home / Законът / Осуетен опит за хакване на Комисията за личните данни, тя проверява защитите на НАП

Осуетен опит за хакване на Комисията за личните данни, тя проверява защитите на НАП

Defakto.bg

Направен е опит за хакерска атака в Комисията за защита на личните данни, съобщи БНР.  Информацията е потвърдена от “ председателя на комисията Венцислав Караджов.

Опитът е направен през безжичната Wi-Fi мрежа на комисията, което означава, че извършителят физически е бил в района на сградата ѝ, за да се опита да извърши хакерска атака в системата.  Караджов подчертава, че атаката е спряна и затова не може да каже дали целта е бил сайтът на комисията или базата данни. Според него това е целенасочен опит за саботаж на работата на комисията.

Междувременно Комисията за защита на личните данни започна  проверка на Националната агенция за приходите във връзка с изтичането на лична информация след хакерската атака срещу НАП. Съобщението е лаконично от страницата на приходната агенция.  Комисията ще проверява и доколко правилата на НАП за обработване на лични данни, обучението на хора, организацията и взетите технически мерки отговарят на анализираните рискове. Срокът за приключване на проверката е 20 август.

Очаква се НАП да  пусне в сайта си приложение, с което гражданите да проверят дали техни лични данни са станали публично достояние в противоречие със закона.

Миналата седмица  агенцията съобщи  кои са личните данни, които са източени в публичното пространство от системата. По този повод  Вени Марковски,  председател на УС на  „Интернет общество – България“ , коментира, че съобщението  не дава отговор на много въпроси, а „неадекватната реакция понякога е по- лоша от липсата на реакция“.
„Пускането на приложение, чрез което да разберем дали данните ни са откраднати, е не само безсмислено, но и опасно, защото някои хора могат да се успокоят, че това е решение на проблема“, написа той във Фейсбук  страницата си.
И още : “ НАП имат имейлите, телефоните или поне пощенските адреси на засегнатите лица. Те трябва да ги използват, за да се свържат с всеки един ПООТДЕЛНО. Писмата следва да са лични, а не циркулярни. В тях трябва да бъдат описани и мерките, които НАП ще предприеме, за да защити гражданите на република България (а не “клиентите” си) от по-нататъшна злоупотреба с личните им данни“,  коментира Марковски.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.