Последни новини
Home / Законът / Обвиненият Кристиян Бойков: Не съм аз човекът, който проби системата на НАП

Обвиненият Кристиян Бойков: Не съм аз човекът, който проби системата на НАП

Defakto.bg Не съм аз човекът, който проби системата на НАПне съм вълшебник, разтревожен съм , заяви тази сутрин пред bTV Кристиян Бойков, обвинен от прокуратурата за кибератаката срещу НАП, при която в публичното пространство изтекоха личните данни на милиони български граждани и фирми. Не скри, че е притеснен,  защото цялата държава се е изправила срещу него.

Добре инструктиран от адвокатите си заради следствената тайна,   младежът ограничи изказванията си до най-общите преживявания около ареста му и престоя в него. Нито веднъж не направи професионална оценка на скандала и причините довели до безпрецедентното  изтичане на данни от ведомството, което ги съхранява.

Разказа обаче, че е получил нервен срив при  задържането,  от който сравнително бързо се е отърсил.   При пристигането на представители от ГДБОП първоначално се е уплашил, защото е решил, че нещо се е случило с родителите му, а по-късно осъзнал, че той лично е обект на сериозно обвинение.

„Аз не бях на работното си място, когато колегите от ГДБОП дойдаха. Бях привикан от терасата да вляза в офиса и бях закопчан. Веднага ми щракнаха белезниците. Попитах дали е нужно всичко това да се случва, а те казаха „да“. Аз се притесних изключително много. Получих нещо като нервен срив, но после си замълчах и се успокоих“, разказва той.

Има за какво да съм притеснен, защото цяла България се е обърнала срещу мен„, заяви Бойков, макар, че „конкретно за случая“ няма причини да се притеснява толкова, бяха думите му.  Не отрече, че е имало „неудобни въпроси и „леки заплахи“ по време на задържането.

Настоявано е да си признае всичко.

„Не мога да коментирам какви данни са изтекли от НАП и дали те имат отношение към националната политика. Не се занимавам с политика. При разпитите ми имаше леки заплахи и неудобни въпроси. Аз реагирах спокойно, защото вече бях осмислил какво се случва. Опитваха се да ме убедят, че съм извършил всичко, но аз нямаше как да направя това, защото съм невинен“.

„Странно е, че за един 20-годишен младеж идват 15 мъже, които са два пъти колкото мен“,  коментира Кристиян.

Всичко това е описано и когато му дойде времето, съдията ще го прочете„, каза младежът.  От думите му се  разбра, че  ГДБОП стига до него след получен сигнал, но заяви, че няма право да казва повече информация.  Според него атаката не е конкретно срещу него, а срещу фирмата, в която работи. Резултатите вече са точно такива, от една седмица сме като под обсада,  заяви  работодателят му Георги Янков, който също беше в студиото.

И Кристиян, и работодателят му обявиха,  че не могат да отключат компютрите, които са иззети.

Човешки – много ни се иска да съдействаме, но от адвокатите сме инструктирани, че не просто не трябва да го правим, а не можем да го правим. В момента, в който заговорим за това – нарушаваме следствената тайна, обясни Янков.

Разследващите са иззели един служебен и два лични компютъра, а криптирането е според стандарта на фирмата за това, тъй като се съдържат данни за клиентите, които не могат да бъдат компрометирани.

Длъжни сме да съхраняваме информацията на нашите клиенти. Това са критични данни, до които имаме достъп само ние, и по договор не можем да ги разкриваме“, заяви работодателят.

Все още не мога да осмисля това, което ми се случва. „Страхувам се“,  добави Кристиян. Каза, че има подкрепата на родителите си и на своята приятелка.   Работодателят му също заяви, че стои плътна зад него.

Притесняват ме медиите, защото не съм искал по никакъв начин да ставам известен. Бяха изписани неща, свързани с личния ми живот. Подразни ме това, че се ровят в него, без да знаят. По-удобно е за някои хора да пишат неща, за които нямат представа, вместо да питат. Опитаха се да ме изкарат богат, а не съм такъв, каза младежът.

Определи като „нелепо“ даденото му определение „вълшебник“ от премиера Бойко Борисов  в контекста на едно  сериозно престъпление.

Кристиян Бойков разказа случаят от 2017 г., когато като  ученик, пробива защитата на сайта на МОН.  От разказа му стана ясно, че той лично се е свързал с ведомството, за да уведоми, че защитата на данните на МОН е уязвима. По-късно от МОН го помолили да провери дали след „поправка“ нещата са наред. Сайтът им вече бе защитен, стана ясно от думите му. По повод образуваното срещу него дело, защитата му няма да прави големи медийни изяви, за да могат компетентните органи да работят по случая.

На 18 юли Софийска градска прокуратура освободи от ареста Кристиян Бойков, който престоя малко под 72 часа в него заради  атаката срещу системата на НАП и източването на данни на 5 милиона граждани и фирми. След като бе обвинен в тежко компютърно престъпление, обвинението бе смегчено заради писмо от  Агенцията, според което системата на НАП не е част от критичната инфраструктура на страната. Това доведе до преквалификация в по-леко  обвинение и  най-леката мярка за неотклонение -„подписка“

„Правната квалификация на Кристиян е променена, но той продължава да е обвинен. Надяваме се да му свалят обвиненията“, коментира  преди дни адвокат Любен Казанлиев по-рано. На въпрос дали освободеният Кристиян ще помага на разследващите  по откриването на следи от кибератаки, адвокатът заяви: „Трябва да му бъдат свалени обвиненията, да бъде прекратено производството по отношение на него и едва тогава могат компетентните органи да искат съдействие от него, за да се открият такива следи„.

На 19 юли НАП официално оповести, че личните данни на около  5,1 млн. са компрометирани.  Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на починали лица.

Очаква се в най-скоро време Агенцията да пусне приложение  проверка на изтеклите лични данни.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.