Последни новини
Home / Законът / Първи коментари за номинацията на Иван Гешев: Eтичен e, навсякъде ходи препасан с пистолет, всеобщ шок, недопустима кандидатура!

Първи коментари за номинацията на Иван Гешев: Eтичен e, навсякъде ходи препасан с пистолет, всеобщ шок, недопустима кандидатура!

Defakto.bg

Една от първите политически реакции по повод номинацията за главен прокурор бе на бившия  правосъден министър Христо  Иванов и  съпредседател на „Демократична България“.  Пред БНР той  определи кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор като недопустима. Според Иванов Гешев е избор на статуквото, готов да служи на олигархията. Коалицията ще се противопостави на този избор с всички възможни средства, заяви Христо Иванов:

Господин Цацаров си представя, че по този начин ще назначи човек, който е още по-верен слуга на олигархията, още по-безскрупулен и даже предполагам, че търси контраст. Надява се да чуе, че ще съжалим за Цацаров и наистина ако Гешев бъде избран, това ще бъде значимо влошаване на положението по всички показатели – липса на каквото и да било съзнание за публична мисия, човек, който е готов да унижава хора пред камери, да използва репресивна власт и медийна власт комбинирано за това да служи на това, което наричаме олигархия в България“.  

Според лидера на ДСБ и също съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов номинацията е коордирина между Цацаров и Борисов:

Изборът на главен прокурор е по-важен за Бойко Борисов от местния вот. Гражданското общество не бива да остава безразлично към този избор. Виждате, че през последните години се очерта ситуация, при която прокуратурата действа като придатък на изпълнителната власт и аз съм сигурен, че има координация между Борисов и Цацаров за начина, по който трябва да се проведе изборът на главен прокурор„.

Инициатива „Правосъдие за всеки“:

И ние смятаме, че номинацията на прокурор Гешев е напълно заслужена с оглед посочените от Даниела Машева критерии („виcoĸ eтичeн cтaндapт, виcoĸa пpoфecиoнaлнa ĸoмпeтeнтнocт, бoгaт пpaĸтичecĸи oпит, pъĸoвoдни aдминиcтpaтивни yмeния, изявeнa нeзaвиcимocт, вoля зa нaлaгaнe нa зaĸoннocттa.“)

Съображенията ни за това са следните:

– виcoĸ eтичeн cтaндapт -> навсякъде ходи препасан с пистолет

– виcoĸa пpoфecиoнaлнa ĸoмпeтeнтнocт -> завършил е „Магнаурската школа“, бил е следовател

– бoгaт пpaĸтичecĸи oпит -> доказал е, че може да кацне на Луната с дизелов двигател

– pъĸoвoдни aдминиcтpaтивни yмeния -> кариерното му развитие е далеч от политиката и единствено на база професионални успехи

– изявeнa нeзaвиcимocт -> когато на пресконференция спомене Путин, не забравя и Обама

– вoля зa нaлaгaнe нa зaĸoннocттa -> държи арестанти часове наред на улицата, защото „така е по закон“

Методи Лалов, магистрат:

Въпреки че не вярвах, че ще посмеят да направят Гешев главен прокурор, а ще изберат някой, който не е влизал в обществения фокус (както направиха с Георги Чолаков), в тази номинация има дълбока логика. Защото мнозинството от българските граждани многократно показаха, че могат да преглътнат всяко безобразие. Затова държавата не е на гражданите, върховенство на правото у нас няма, имаме фасадна демокрация, а почтените професионалисти не са харесвани от властта.

Проф. Николай Слатински:

Всеобщ е ФБ-шокът от кандидата за главен прокурор. А всеки поне малко информиран и поне донякъде следящ процесите в страната отдавна знае, че това е отдавна предрешено и решено. ..

Демокрацията е нужна само като формална процедура. И докато тази процедура работи, ще карат по нея. След това ще обърнат другия край. Ако перифразираме една известна фраза – много приятно е да спазваш демократичните процедури, като държиш тояга зад гърба си. (От  коментар на професора във Фейсбук)

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.