Последни новини
Home / Законът / След сигнал на Нинова, еврокомисарят Вера Юрова се заема с модела за партийно финансиране у нас

След сигнал на Нинова, еврокомисарят Вера Юрова се заема с модела за партийно финансиране у нас

Defakto.bg

Европейският комисар по правосъдие Вера Юрова се заема с въпроса за новия модел на финансиране на политическите партии в страната след изпратеното от БСП писмо до Европейската комисия. Това съобщават от пресцентъра на левицата.  В него БСП посочват, че е получен отговор от Европейската комисия, в който се казва, че европейският комисар по правосъдие Вера Юрова ще проучи внимателно казуса и ще се произнесе в кратки срокове.

След сигнала от  председателя на НС на БСП Корнелия Нинова до Европейската комисия за решението на правителството на ГЕРБ  и приетите от управляващото мнозинство в Народното събрание законодателни промени, свързани с модела на финансиране на политическите партии в България, беше получен отговор от ЕК, че  европейският комисар по правосъдие Вера Юрова ще проучи внимателно казуса и ще се произнесе в кратки срокове„.

На  6 юли Корнелия Нинова сигнализира с  писмо европейските институции и САЩ  за модела на финансиране на партиите,  който по решение на управляващите стана 1 лв. на глас.

Намаляването на партийната субсидия от 11 на 1 лв, без таван на даренията от бизнеса и физически лица е в пълно противоречие с европейските правила и широко отваря вратата на корупционните практики,  заяви Нинова.

Орязването на субсидиите формално бе прикрито зад референудма на Слави Трифонов, който обаче не ангажира юридически парламента, тъй като не достигнаха гласовете на участниците в него.  Действителната причина за преоразмеряване на партийните пари бе разкритието, че    финансвото ведомство е изплащало на партиийте централи  по-високи размери от дължимите.  Вместо  реално предвиданата сума от 32 128 844 лв., изплатената субсидия от 38 684 384 лв.  Или,  с 6 519 540 лв. повече.  По този пово левицата поиска оставката на финансовия министър, а Горанов и правителството отговориха с крайно решение за отнемане на средствата. „Щом БСП са решили да печелят позитиви с темата за партийните субсидии, да видим дали могат да  правят политически модел с 1 лев“,  отвърна  отмъстително  обиденият  Горанов. 

Решението на ГЕРБ мина с 119 гласа  „за“, 71 против и 16 „въздържал се“.

Вера Юрова  е чешки политик от Чешката социалдемократическа партия (до 2011) и партията Акция на недоволните граждани (от 2011). Тя е  завършила  право в Карловия университет.  Била е  министър на регионалното развитие в Чехия.

От 1 ноември 2014 година Йоурова е европейски комисар за правосъдието, потребителите и равенството между половете в комисията „Юнкер“.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.