Последни новини
Home / Законът / Цялата Прокурорска колегия издигна Иван Гешев за главен прокурор (допълнена, съображенията)

Цялата Прокурорска колегия издигна Иван Гешев за главен прокурор (допълнена, съображенията)

Defakto.bg

Неочаквано, на второто поред заседание за номиниране, се появи кандидат за главен прокурор. Това е зам.-главният прокурор Иван Гешев, предложен е от цялата Прокурорска колегия – 11 човека заедно със Сотир Цацаров.

От името на предложителите Даниела Машева мотивира издигането на кандидата като отговарящ на изискванията: висок етичен стандарт, висока професионална компетентност, богат практически опит, ръководни административни умения, изявена независимост, воля за налагане на законността.

Този ход – за групово заставане зад един кандидат, изчерпва възможностите на кадровиците за втора номинация. Ако ще се следва правилото, че състезанието с един кон не е гарант за убедителност на вота, остава правосъдният министър Данаил Кирилов да издигне конкурент на Гешев. Остават още две възможности за номинации – на 25 юли и на 29 юли. Изборът ще е на 24 октомври. За да е успешен, се искат 17 „за“ конкретен кандидат.

Иван Гешев е достатъчно известен – започва като следовател, беше прокурор в СГП, от 2016 г. оглави спецпрокуратурата (на която с промени в НПК управляващите прехвърлиха „високата корупция“), а от миналата година е зам.-главен прокурор.

Активен участник и главен герой в шумните акции на спецпрокуратурата, включително и в „показното“ срещу кметиците на „Младост“ Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Макар че те бяха осъдени на първа инстанция, съдия Иво Хинов обяви и че при ареста на Иванчева са нарушени нейните човешки права. А от името на двете дами адвокат Ирен Савова сезира Евросъда в Страсбург за „букет от нарушения“.

Гешев бе и основният „говорител“ за друга шумна акция – тази срещу пловдивския ученик, обявен за „терорист“ и вербуван от Ислямска държава. А станалото провокира вълна от гражданско възмущение.

Самият Иван Гешев бе заявил, че 99,9 % няма да е кандидат за главен прокурор и прогнозира „кална“ кампания. Е, единият му промил е надделял.

„Предложеният кандидат демонстрира голяма степен на независимост и умение да устоява на натиск – пример за това са внесените обвинителни актове срещу лица от властта. Длъжностите му досега са гаранции, че притежава във висока степен исканите професионални и нравствени качества“, обяви още днес от името на Прокурорската колегия Даниела Машева.

От думите й се разбра също, че кадровиците са провели  предварителна среща с кандидата, на която освен съгласието му получили и неговата лична мотивация. Проучени били и сигналите срещу Гешев (те са няколко, включително за недеклариран конфликт в делото „Младост“), а проверката установила, че липсват предпоставки за съмнения, че зам.-главният прокурор е уронил престижа на съдебната власт или е злоупотребил с правомощията си.

Предложителите: Стилът „Гешев“ не е незаконен

След края на заседанието на пленума на ВСС, част от предложителите от Прокурорската колегия дадоха брифинг. При журналистите слязоха Даниела Машева, Евгени Диков, Гергана Мутафова, Йордан Стоев и Огнян Дамянов – и от парламентарната, и от професионалната квота.

Повторено бе, че са се спрели на кандидатурата на Иван Гешев, тъй като отговаря както на законовите изисквания, така и на зададения от съсловните организации профил за действащ прокурор с визионерско мислене.

„Водещото в предложението ни е, че е прокурор от системата, има над 20 г. професионален стаж като магистрат. И успешно приключили много разследвания с международен елемент – пране на пари, трафик на хора…“, подчерта Даниела Машев.

Де факто попита колко сигнала срещу г-н Гешев са проверили предложителите. Както и дали номинацията му означава, че всички 11 от Прокурорската колегия застават зад стила „Гешев“ в провеждането на шумни акции, вече довели до жалба в Страсбург.

„Обсъдихме сигналите срещу г-н Гешев – в КПКОНПИ, в Инспектората. Данните са, че наистина тези проверки са приключили и не е установено никакво неправомерно поведение, нито поведение, което по някакъв начин да сочи на конфликт на интереси, на зависимости. До 17 септември двете комисии на ВСС отново ще проверяват и ще излязат със становища“, отговори Машева.

Наложи се второто питане да бъде повторено, за да му бъде отговорено. Все пак ответът е: „Стилистиката на работа по тези публични акции можем да кажем, че е съобразена със закона. В Прокурорската колегия не отчитаме като никакъв негатив подобен начин на провеждане на тези акции.  А, след като става дума за акции срещу организираната престъпност и корупцията, винаги ще има недоволни„.  Важното уточнение тук е, че стилистиката е запомняща се най-вече с маскираните и въоръжени служители на различни служби при ареста на две жени, изземването на документи от кметства и прочее, където сериозна, камо ли въоръжена съпротива явно не се очаква.

На друг въпрос – за броя на осъдителните присъди за корупция в мандата на Гешев начело на спецпрокуратурата, а и като ресорен зам.-главен прокурор, бе отговорено, че само за първата половина на 2017 г. те са били 33 срещу между 20-80 годишно в предни периоди. Бройката от 33 обаче е обща, не за корупция.

Попитани дали ако Гешев остане единствен кандидат, изборът не е предизвестен, предложителите отговориха: Не!

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.