Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов: Няма да номинирам главен прокурор, засега

Данаил Кирилов: Няма да номинирам главен прокурор, засега

Defakto.bg

Няма да издигам номинация за главен прокурор. Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов пред бТВ.

Остави си обаче вратичка: „Към този момент няма да издигам кандидат за главен прокурор“.  И все пак допусна, че може да внесе номинация, ако се появи такава, която има сериозна подкрепа от гражданското общество или „ако президентът поне индикативно посочи евентуален кандидат“. Наблегна, че последната възможност за номиниране е 29 юли. По неофициална информация Кирилов ще отиде на това заседание на Пленума на ВСС.

След вчерашната масова номинация на Иван Гешев от всички 11 членове на Прокурорската колегия на ВСС (включително Сотир Цацаров) единствената възможност за състезание, дори и проформа, е и правосъдният министър да излезе с кандидат за поста.

Преди старта на процедурата Кирилов веднъж вече обяви, че няма да изневери на традицията „в исторически план“ министърът да не се меси в кадруването на „тримата големи“ в Темида. Но по същото време и кандидадът Иван Гешев бе обявил, че 99,9 % няма да участва в кампанията, която ще е „кална“ и „мръсна“.

Днес министърът даде оценка на кандидата, определяйки предлагането му като „много знаково и положително“. Отбеляза и че кандидатурата на Гешев се ползва с „масова, широка подкрепа“. Но призна и че е бил изненадан. „И аз бях изненадан. Не очаквах да се обединят по отношение на една кандидатура. Това е положителната страна“ , бе интерпретацията на министъра.

Вчерашният ход с 11-те номиниращи математически изчерпва шанса за успех на друг претендент. Във ВСС са общо 25-ма, включително с „тримата големи“, а за успешен избор се искат 17 „за“.

Изборът ще е на 24 октомври.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.