Последни новини
Home / Законът / До изясняване на гражданството му, ВАС да спре назначението на Алексей Трифонов начело на Софийския градски съд

До изясняване на гражданството му, ВАС да спре назначението на Алексей Трифонов начело на Софийския градски съд

Defakto.bg

За това настояват съдия Евгени Георгиев и адвокат Александър Кашъмов

Да се спре предварителното изпълнение на решението за избора на Алексей Трифонов за председател на Софийския градски съд (СГС). За това настоява в молба до Върховния административен съд адвокат Александър Кашъмов, като пълномощник на оспорилия избора съдия Евгени Георгиев.

Адвокат Кашъмов се позовава на настъпили нови обстоятелства – липсата на каквито и да е документи, че Алексей Трифонов е станал български гражданин. А ако не е български гражданин, той изобщо не би могъл да е магистрат.

Молбата е адресирана до Наталия Марчева, Георги Георгиев и Тодор Тодоров от ВАС – съставът, пред който е висящ казусът с председателя на СГС.

Казусът с гражданството на Трифонов тръгна от разследване на Валя Ахчиева, публикувано и от Де факто. Накратко, роденият от смесен брак в някогашния СССР съдия не е станал българин веднага след появата си на бял свят, тъй като родителите му не са го заявили като българин, макар да са имали такава възможност по действала тогава двустранна конвенция. А впоследствие няма отправена молба за придобиване на гражданство на основание родител – българин, нито на друго. Че такива основни документи липсват Валя Ахчиева написа в последната – засега – част от разследването си. Така съставеният акт за раждане на Трифонов в столичния район „Илинден“ и даденото му на негова база ЕГН (когато е на 16 г.) увисват.

На тези доказателства, самостоятелно получени от тях, се позовава и адвокат Кашъмов.

Що се отнася до избора на председател на СГС, сагата е известна. В края на 2018 г. след повторна процедура мнозинството в Съдийската колегия ппедпочете Алекесй Трифонов пред другия кандидат Евгени Георгиев (подкрепен от Общото събрание на съда). Георгиев оспори кадровото решение, а през февруари тази година по искане на Съдийската колегия, ВАС разпореди предварителното му изпълнение. И се мотивира със сериозните вреди върху съда от „кадровия управленски дефицит“ (при положение, че преди това над 1 г. СГС беше без титулярен председател, от което нямаше данни работата да е пострадала).

Делото във ВАС, което е на една инстанция, вероятно вече щеше да е приключило, ако не беше изникнал въпросът за гражданството. Следващото заседание е насрочено за ноември.

Александър Кашъмов

Молбата на адвокат Кашъмов до ВАС:

Уважаеми Върховни съдии,

На основание чл. 166, ал. 2 от АПК моля да спрете допуснатото предварително изпълнение на оспореното в настоящото съдебно производство решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) по т. 2 от Протокол No. 37 от 27.11.2018 г. за избор на председател на Софийския градски съд ( СГС ).

Продължаващото предварително изпълнение би могло да причини на оспорващия значителна или труднопоправима вреда.

Съображенията за спиране на допуснатото предварително изпълнение са следните:

  1. Нови обстоятелства по смисъла на чл.166, ал.1, изр.2 от АПК

С молба от 05.07.2019  г. представихме по делото официални писмени документи, изходящи от Министерство на правосъдието и Столична община, район „Илинден“, издадени въз основа на издадените ни по настоящото дело съдебни удостоверения. От тях се установява, че родителите на съдия Алексей Трифонов не са подавали съвместна молба за избор на българско гражданство в едногодишен срок от раждането му. С оглед обстоятелството, че съдия Трифонов е бил роден в гр. Курск през 1972 г. и към този момент майка му е била съветска гражданка, той е станал съветски гражданин в момента на раждането си, на основание чл. 2, ал. 1 от Конвенцията между НРБ и СССР за предотвратяване възникването на двойно гражданство, действала към този момент. Следователно г-н Трифонов не е придобил българско гражданство.

От друга страна, г-н Трифонов не е придобивал българско гражданство по натурализация, видно от представените документи. Следователно той не е придобил при никакви обстоятелства българско гражданство. Преди представянето на тези документи и поставянето на въпроса относно гражданството на съдия Трифонов в настоящото производство, това съществено обстоятелство не бе известно по делото. Предходното произнасяне по допуснатото предварително изпълнение на оспореното в настоящото производство решение на СК на ВСС бе при други обстоятелства, които не включваха сега изяснените данни и установяващите ги доказателства. Следователно са налице нови обстоятелства по смисъла на чл.166, ал.1, изр.2 от АПК.

  1. Риск от значителна или труднопоправима вреда

Общоизвестен е фактът, че през м. юли 2019 г. изпълняващият длъжността председател на СГС Алексей Трифонов внесе предложение в СК на ВСС за назначаване на заместник-председатели на съда. Ако такива бъдат избрани, това би причинило вреди на жалбоподателя в настоящото производство, тъй като той би бил лишен от възможността да предложи управленски екип, споделящ неговите виждания и концепция за ръководене на съда, при уважане на жалбата. Доколкото административният ръководител на един съд не би могъл да осъществява ефективно дейността си без подходящ управленски екип, в който има вътрешно сцепление и кохерентност, тези вреди ще бъдат значителни и трудно поправими.

От друга страна, продължаване на предварителното изпълнение на оспореното решение на СК на ВСС би довело до значителни и труднопоправими вреди за авторитета на съдебната система.

Посоченият избор на заместници на председателя на СГС би бил опорочен при посочените обстоятелства, тъй като процедурата ще е била инициирана от председател, избран на основание на нищожно решение на СК на ВСС. Опорочени са и правните действия на съдия Трифонов, извършени в качеството му на председател на СГС до настоящия момент, както и всички негови последващи действия като председател. Доверието в съдебната система е ценност от първостепенно значение в демократичното общество. Авторитетът на системата, а оттук – и доверието на гражданите в нея, биха били сериозно накърнени от продължаващи правни действия със съмнителна валидност. Вредите са значителни и труднопоправими, тъй като доверието лесно се губи и трудно се печели.

Следва да се отбележи, че интересът на правосъдието и интересът на жалбоподателя не просто съвпадат, но са неразривно свързани, тъй като той е съдия и кандидат за позицията председател на най-големия въззивен съд в страната. По тази причина е изпълнена хипотезата на чл.166, ал.1, изр.1 in fine от АПК – риск от причиняване на оспорващия на значителна и трудно поправима вреда.

Следователно са налице както нови обстоятелства, така и риск предварителното изпълнение да доведе до трудно поправими вреди както за жалбоподателя, така и за системата на правораздаването.

Предвид изложеното, моля да спрете допуснатото предварително изпълнение на обжалваното решение на СК на ВСС.

 

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.