Последни новини
Home / Законът / Кандидатът Иван Гешев: Атакуват ме олигарси на прехода, мутри, болшевики, десни екстремисти

Кандидатът Иван Гешев: Атакуват ме олигарси на прехода, мутри, болшевики, десни екстремисти

Defakto.bg

Тази сутрин представители на  прокуратурата от ВСС и самият представляващ  дефилираха по екраните на големите телевизии.  Целта – защита на номинацията  за главен прокурор, издигната вчера от цялата прокурорска колегия.  Самият претендент за поста Иван Гешев даде първото си интервю по обществената телевизия.

В типичен небрежен стил,  кандидатът за номер едно в прокуратурата заяви, че не е любител на революциите в прокуратурата, изсипа предупреждения срещу политически фигури и адвокати, а по някои въпроси сложи в малкото си джобче презумцията за невиновност.  Често упторебяваше позабравени изрази като  „болшевики“и „меншевики“. Включи още и „десни екстремисти“. Чухме, че  прокурорът е „добре платен деловодител“, а Гешев няма асансьор, с който да си влиза в хола.

Защо се е кандидатира? 

„Номинацията на 11 членове е огромно доверие срещу която стои огромна отговорност и задължение да не предаде труда на колегите си.  Така претендентът  обясни защо е размислил, след като няколко пъти се кълнеше, че няма да участва в „калните“  борби на поста.  Като аргумент, че изборът му не е състезание с един кон,  Гешев използва за сравнение с кандидатурата за главен прокурор на ЕС на  Лаура Кюовеши: “ И тя остана едниствен кандитат, но никой не казва, че  няма да има състезание“, каза той.  (Интерпретирането на фактите е неточно. Лаура Кьовеши остана единствен кандитат едва след като бе обявено, че Франция ще оттегли своя претендент за поста Жан-Франсоа Бонер. До този момент имаше реално състезание на политики за бъдещия №1 в прокуратуратана EС  б.р.) Когато казал, че кампанията ще е кална имал  предвид  свидетелски показания по делото на КТБ и в този смисъл очаква и сега подобни акции.

За кого ще бъде неудобен? 

„Неудобен ще съм за политическия кръг и свързаните с него медии, гравитиращи около подсъдимия Прокопиев, каза Гешев. Това е най-сериозната сила с интереси да няма избор избор извън  предпочитаните от него и кръга,  който го обслужва“, поясни Гешев.

На следващо място са емблематични лица на прехода, мутри, държавни служители, едни в ареста, други осъдени или обвиняеми. „Всички те имат общ интерес – неработеща прокуратура,  да няма справедливост и да могат  да харчат откраднатото“, заяви той.

Очаква  срещу него да се формира кръг от олигарсите на прехода, „които са в ареста или предстои да влязат в ареста“.

Ще бъде ли по-голям слуга на олигархията от Цацаров, по думите на Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“,  Гешев отвърна: „Нямам честа да познавам Христо Иванов, казва ли са ми, че докато е бил министър едниственият му коментар, когато е присъствал Борисов,  е бил: „Да , г-н Борисов“,  „Точно така , г-н Борисов“, заяви Гешев и продължи: „След като беше изгонен от този кабинет, той рязко е възмъжал, и типично по балкански е променил поведението си“.  ( На 9 декември 2015 г. Христо Иванов подаде оставка от парламентарната трибуна,  веднага след гласуване, при което управляващото мнозинство не прие съдебната реформа, предлагана от него –  конституцията да  увеличи съдийската квота във ВСС.  Докато се гласуваха конституционните промени, премиерът  Борисов риташе „мачле“.)

Вчера Христо Иванов определи като недопустима кандидатурата на Гешев за главен прокурор.

Предупреждение

„Той (Христо Иванов) трябва да внимава, по-внимателно да употребява тези термини, иначе кръгът около него е болшевишки  и са специалсти  по компроматин войни и  активни мероприятия“, продължи Гешев. „Казват че са демократи по убеждения, въпреки че аз се съмнявам. Те са част от българската номенкратура от преди 10 ноември. Не всеки е имал възможности преди това да се образова в Лондон.  Смешното е, че са меншевики по резултати, заключи Гешев.

Водещият умело насочваше към критични коментари от предишни дни,  цитирайки адвокат Ина Лулчева, която прогнозира, че пак ще се озовем в ситуацията на: „Ти си го избра!“

Гешев охотно отговори: „Нали не забравяме, че Ина Лулчева е адвокат на един от най – богатите и големите български обвиняеми и престъпници, както вие го наричате,  Брендо. Нейната работа е да защитава и да взима  пари от хората, които защитава, независимо каква е истината.  Моята работа е да арестувам, нейната да ги спасява,  тя  няма интерес от една работеща прокуратура. Става въпрос за интереси“.

Представям си какво щеше да се изсипе върху мен, ако аз коментирам избора на шефа на адвокатурата, потърси разбиране  Гешев.

За пореден път нарече „болшевишки“ клишета твърденията, че е близък с Пеевски – Пеевски е виждал  веднъж в живота си при снемането на преписка преди 4-5 години. „Не виждам пречки съдебната власт да контактува в рамките на законовите си правомощия с всяка една власт“.  И още: „Безспорно е, че тази атака съвпадна с активно преекспониране на случая в определен кръг медии, свързани с подсъдимия Прокопиев, с Христо Иванов, някои ги наричат „протестърски медии“, с активно присъствие по телевизиите примерно на Атанас Атанасов, който е шеф на Националната служба за сигурност по време на г-н Костов, министър-председателя Костов.“

Каза,  че работата на прокуратурата изисква връзки със съдебната и законодателната власт, инак прокурорът е „добре платен деловодител“.

За да илюстрира твърденията си,  че става дума за „активно мероприятие“ и „кибертероризъм“, той даде „само един от аспектите“, а именно: ‘Търсене с ЕГН на министър-председателя в базата данни на НАП, на депутата Делян Пеевски и на главния прокурор, на евродепутата Радев, и всичко това е съхранено в един файл – казва се „Търсене „Бивол“.“

Очаква да бъде обозначен като протеже на Цацаров, на когото задочно отправи компимент, като го определи за най-успешния главен прокурор досега.   Искам прокуратурата, отворена към проблемите и болките на хората, заяви Гешев.

Хакерската атака в НАП

Според Иван Гешев целта на хакерската атака срещу Националната агенция за приходите е политическа. Той нараче  единствения обвиняем – Кристиян Бойков „маша“ и обяви, че фирмата, в която работи момчето се занимава с „киберрекет“.

„Обвиняемият е само оръдие, маша“, заяви Гешев.  Фирмата, в която той работи, се занимава с киберрекет (!). Дали цялата фирма или отделни хора – това е водеща версия, по която се работи, добави той.  „Това момче трябва да седне някъде само на тъмно и да реши дали ще съдейства на закона или ще понесе последиците от действията си“,  задочно го сплаши зам.главният  прокурор. (  Напомняме, че в свои решения Европейският съд по правата на човека е посочвал, че  изявления на магистрати или държавни служители, с които се определя едно лице за виновно , включително чрез разясняване на конкретни действия, квалификация на деянието, мотивите, целите, връзките с други лица, огласяване на доказателства и др. преди да има влязла в сила присъда, представлява нарушение на презумпцията за невиновност, която е елемент от принципа за справедлив процес, заложен в чл.6 от ЕКПЧОС. б.р.)

Единият служебен компютър на Кристиян Бойков е разкриптиран, потресаващо е съдържанието в него, макар и 1/1 000 000 от цялата информация по случая, обяви Гешев.  Има информация за нерегламентиран достъп до над 100 бази данни. Вижда се опит за хакване върху сайтове, застрахователни дружества, търговски организации, каза още заместник главния прокурор.

„Това е добре координирана политическа атака срещу държавата“, съгласи се Иван Гешев с вицепремиера Томислав Дончев.  Не случайно, каза той, от  „Да, България“ веднага поискали оставката на финансовия министър, след новината,  че са  изтекли лични данни на над 5 млн. български граждани. ( Макар, че  е рутинна политическа практика по света да се иска оставка от министър, чието  ведомството не е могло да опази данните на милиони граждани.  б.р.)

За имоти не се  притеснява

Беше категоричен, че няма от какво да се притеснява.  Не разполагам с асансьор, който да стига до хола, каза той.   Разполага с ипотекирано жилище в квартал „Волуяк“, а жена му – с таван до Софийски централен затвор. Не в „Изток“ и други престижни квартали на столицата, подчерта Гешев.

Реформи в прокуратурата?

Искам прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на хората, категоричен беше Гешев. Той каза, че не харесва революционните методи. Много неща трябва да бъдат надградени. Не споделя виждането, че всичко трябва да бъде започнато отначало.

По думите му специализираната прокуратура, в резултат на правомощията, е във фокуса на общественото внимание. По оценка на ЕК тя се справя изключително добре, каза Гешев. От нея ще се очакват по-сериозни резултати за противодействие на корупцията по високите етажи на властта.

 

Лозан Панов: И при няколко кандидати изборът може да е проформа!

Преди днешното заседание на ВСС на въпрос дали ще гласува за Иван Гешев като нов главен прокурор, председателят на ВКС Лозан Панов отговори, че мнението му ще стане ясно след изслушването на този кандидат наесен.

Изслушването е най-важния момент от избора, важно е г-н Гешев да каже по какви дела е работил, какво се е случило с тях и така нататък. Освен това има още две заседания на ВСС, на които могат да се номинират кандидати, да видим, подчерта Панов.

На въпрос дали ако Иван Гешев остане единствен кандидат изборът му ще е предрешен, председателят на ВКС отговори, че и при няколко кандидати те могат да са проформа – нещо, което вече се е случвало.

 

Боян Магдалинчев : Няма да има друга кандидатура

Иван Гешев е номиниран за главен прокурор от прокурорската колегия. Има още две заседания, на които могат да се правят предложения, но едва ли колегите ще се подпишат под името на един кандидат и после под друг, заяви Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според него най-вероятно няма да има друга кандидатура. Освен прокурорската колегия кандидатури може да издига и министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Той обаче обяви, че няма да участва в процедурата, поне засега.   Не мога да кажа как Гешев е убеден да се кандидатира. Трудна е;задачата на главния прокурор, много задачи се стоварват върху него. Той трябва да е наясно с тях, коментира Магдалинчев. Той напомни, че зам.-главният прокурор трябва да получи и шест гласа от съдийската колегия, за да бъде избран за главен прокурор

На въпроса защо преди месец Гешев заяви, че почти сигурно няма да участва в процедурата по избор на главен прокурор представляващият ВСС напомни, че тогава зам.-главният прокурор е посочил семейни причини (атаки срещу жената до зам.-главния прокурор;Той е категоричен, че няма политика в избора на нов главен прокурор.

Даниела Машева: И втори път, пак ще подкрепя Гешев

Говорителката на прокурорската колегия Даниела Машева пък заяви, че пак ще гласува за Гешев, ако президентът върне избора му. Той отговаря на зададения профил от съсловните организации на прокурорите и следователи, каза тя.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.