Последни новини
Home / Законът / Отказаха повишение на военен съдия във ВКС, въпреки класиране в конкурс

Отказаха повишение на военен съдия във ВКС, въпреки класиране в конкурс

Defakto.bg

“Спечели” следващият в списъка

С 3 срещу 8 гласа Съдийската колегия на ВСС отказа на военен магистрат повишение в Наказателната колегия на Върховния касационен съд. Отхвърлен бе Даниел Луков от Пловдивския военен съд. Той бе подкрепен само от Лозан Панов, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова

После, с 10 срещу 1 гласа кадровиците дадоха мястото на Петя Рушанова-Колева от апелативния специализиран съд. “Против” бе единствено Олга Керелска.

Миналата година на конкурс бяха обявени 4 длъжности в Наказателната колегия на ВКС, като първи бяха класирани Красимира Медарова, Невена Грозева, Бонка Янкова и Надежда Трифонова-Велева. Тях, съответно, кадровиците назначиха за върховни съдии.

До новото гласуване се стига, след като през юни ВАС отмени повишаването на Бонка Янкова, защото при провеждането на конкурса е била член на Комисията по атестиране и конкурси на колегията на ВСС и това я поставяло в конфликт.

Следващият в класирането бе Даниел Луков. Но днес председателят на ВАС Георги Чолаков обяви, че е “против” повишаването му, като се позова на липса на достатъчно високи професионални качества. И се аргументира със забележките на конкурсната комисия за мотивирането на актовете на Луков, специално по обосноваването на фактическата обстановка на първоинстанционния съд. Атанаска Дишева и Вероника Имова се присъединиха.

Цветинка Пашкунова контрира, че в същото време комисията е оттчела отлични правни познания на този магистрат и му е дала обща оценка 5,90. Лозан Панов я подкрепи.

След отхвърлянето на Луков започна спор дали могат да гласуват следващата в класирането Петя Рушанова-Колева, получила 5,83 (тя също бе член на съдийската КАК, но на предно заседание кадровиците гласуваха нейна оставка оттам заради подновеното назначение по конкурса). Олга Керелска обяви, че вотът в случая е невъзможен заради липса на валидно решение на Етичната комисия на колегията за Рушанова-Колева, срещу която е имало сигнали. Опонираха й, че има такова решение, взето с мнозинство.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.