Последни новини
Home / Законът / Отказаха повишение на военен съдия във ВКС, въпреки класиране в конкурс

Отказаха повишение на военен съдия във ВКС, въпреки класиране в конкурс

Defakto.bg

„Спечели“ следващият в списъка

С 3 срещу 8 гласа Съдийската колегия на ВСС отказа на военен магистрат повишение в Наказателната колегия на Върховния касационен съд. Отхвърлен бе Даниел Луков от Пловдивския военен съд. Той бе подкрепен само от Лозан Панов, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова

После, с 10 срещу 1 гласа кадровиците дадоха мястото на Петя Рушанова-Колева от апелативния специализиран съд. „Против“ бе единствено Олга Керелска.

Миналата година на конкурс бяха обявени 4 длъжности в Наказателната колегия на ВКС, като първи бяха класирани Красимира Медарова, Невена Грозева, Бонка Янкова и Надежда Трифонова-Велева. Тях, съответно, кадровиците назначиха за върховни съдии.

До новото гласуване се стига, след като през юни ВАС отмени повишаването на Бонка Янкова, защото при провеждането на конкурса е била член на Комисията по атестиране и конкурси на колегията на ВСС и това я поставяло в конфликт.

Следващият в класирането бе Даниел Луков. Но днес председателят на ВАС Георги Чолаков обяви, че е „против“ повишаването му, като се позова на липса на достатъчно високи професионални качества. И се аргументира със забележките на конкурсната комисия за мотивирането на актовете на Луков, специално по обосноваването на фактическата обстановка на първоинстанционния съд. Атанаска Дишева и Вероника Имова се присъединиха.

Цветинка Пашкунова контрира, че в същото време комисията е оттчела отлични правни познания на този магистрат и му е дала обща оценка 5,90. Лозан Панов я подкрепи.

След отхвърлянето на Луков започна спор дали могат да гласуват следващата в класирането Петя Рушанова-Колева, получила 5,83 (тя също бе член на съдийската КАК, но на предно заседание кадровиците гласуваха нейна оставка оттам заради подновеното назначение по конкурса). Олга Керелска обяви, че вотът в случая е невъзможен заради липса на валидно решение на Етичната комисия на колегията за Рушанова-Колева, срещу която е имало сигнали. Опонираха й, че има такова решение, взето с мнозинство.

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.