Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия кани главния инспектор за изслушване на 30 юли

Съдийската колегия кани главния инспектор за изслушване на 30 юли

Defakto.bg

След дебат, съсредоточил се основно върху това дали може да се подозира „тенденциозност“ в разпространяването на данните на Мирослава Тодорова от Инспектората, в крайна сметка кадровиците единодушно стигнаха до решение.

А то е да поканят главния инспектор Теодора Точкова за изслушване на последното им за сезона заседание на 30 юли. Като за тогава ще подготвят и проект на декларация, обявяваща за недопустимо изтичането на личните данни на магистрата.

Избраната дата е 30 юли и защото Точкова била в отпуск до 31 юли включително. В крайна сметка обаче колегията реши, че прекъсването на отпуска с един ден в случая не е толкова фатално (тези разсъждения звучаха смайващо при положение, че става дума за грубо нарушаване на закона от страна на институцията, отговаряща за сигурността на личните данни в Темида).

Имаше и други вариации. Като разискванията по въпроса да се отложат включително за наесен, когато би трябвало да са готови и резултатите от назначената проверка в Инспектората (за отлагането заговори Боян Магдалинчев). Това ще е замитане на скандала, възропта Лозан Панов.

Тогава да е на 1 август, за да няма замитане, предложи Георги Чолаков. Преди това той упрекна Панов, че е изпаднал в дълъг монолог, в който е разяснил позицията си за тенденциозност в случая „Тодорова“.

Атанаска Дишева прикани дебатът и решението да са още днес. „В мен също се създава убеждението за тенденциозност с оглед личността на съдията и уникалността на станалото“, категорична бе тя.

Боян Магдалинчев пък коментира, че изявлението на Мирослава Тодорова пред бТВ създавало „конспиративни теории“ без факти. Без констатациите от проверката няма как да разберем дали е налице целенасочена атака или немарливост, заключи той. „Мирослава Тодорова е магистрат като всички останали в България“, обобщи Магдалинчев.

Цветинка Пашкунова също каза, че без резултатите от проверката колегията не може да се ангажира с позиция за причините за станалото. А съдия Тодорова може да се защити както с жалба до Комисията за защита на личните данни, така и с иск за претърпени вреди.

Дишева на свой ред бе категорична – колегията е приемала декларации по далеч по-невинни поводи. „Приемаме ли за допустимо да се публикуват точно от Испектората лични данни на съдия и на неговото семейство?!“, ребром запита тя.

Категорично е недопустимо, реагира Чолаков и заяви подкрепа за подобна декларация.

Публикуването на личните данни е неправомерен акт, нарушаващ личната неприкосновеност и магистратската независимост и това е категорично. Ние не знаем как е станало и не можем предварително да правим изводи за тенденциозност, от такава оценка се дистанцирам. Трябва да се обследват причините и строго да се накажат виновните за изтичането на тези данни“, бе позицията на Вероника Имова.

Именно нейните констатации за „неправомерен акт“ ще са в основата на бъдещата декларация.

За изслушване на 30 юли, ако счете за необходимо, ще бъде поканена и Мирослава Тодорова. Поканата към нея ще отправи Лозан Панов.

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.