Последни новини
Home / Законът / Адвокати до ВСС: Вписват ли се тезите на кандидата Гешев във „високия“ професионализъм и морал на главен прокурор?!

Адвокати до ВСС: Вписват ли се тезите на кандидата Гешев във „високия“ професионализъм и морал на главен прокурор?!

Defakto.bg

Защитниците настояват за дебат за висшите ценности на правосъдието

В отворено писмо до Висшия съдебен съвет 10 известни и авторитетни адвокати реагираха на публичните изявления на издигнатия кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Те настояват кадровиците (11 от които се подписаха под тази номинация) да отговарят дали тезите на претендента за най-високия пост в държавното обвинение отговарят на конституционните и законови изисквания за висок професионализъм и морал.
Кандидатът Иван Гешев

Поводът е вчерашното интервю на Иван Гешев пред БНТ, в където той постави под въпрос разделението на властите, заклейми нехаресващите го като „олигарси“, „мутри“, „болшевики“, „десни екстремисти“, сведе работата на адвокатите до вземане на пари от подзащитните, без да се интересуват от истината, чете и „присъди“ за пробива в НАП.

„Писмото е отворено за присъединяване и цели да предизвика дебат не само във висшия кадрови орган на съдебната власт, но и сред обществото за това кои са висшите ценности при осъществяване на правосъдието в една правова държава“, заявяват днес адвокатите.

Писмото

ДО ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

О Т В О Р Е Н О      П И С М О

По повод на интервюто, дадено за БНТ на 23 юли 2019 г. от единствения за момента кандидат за главен прокурор – господин Иван Гешев, подписалите настоящото писмо адвокати се обръщаме към висшия кадрови орган на съдебната власт с искане да оцени съответствието на тезите му с професионалните и етични критерии за заеманата от него длъжност.

В отговор на заявеното от заместник-главния прокурор, че не приема разделението на властите, че адвокатската професия се свежда до защита, осъществявана за пари без оглед на истината, припомняме  следното :

Разделението на властите е върховно достижение на демократичните общества и върху този принцип се изгражда съвременната правова държава. Отричането на разделението на властите е противоконституционно и поставя под съмнение личната безпристрастност и професионалния интегритет на магистрата, който го прави.

Защитникът в наказателния процес има изключителна мисия- да брани невинния до доказване на противното гражданин пред всяка власт, пред следствието, прокуратурата  и съда. Не по-малко значима е ролята на повереника на пострадалите от престъпления лица. Дейността на адвоката  се  подчинява на високи етични изисквания, които налагат съобразяване с Конституцията, законите и морала. Той не е слуга на клиентите си,  а борец за  правото. Точно затова адвокатът, както всеки български гражданин, има интерес от работеща според законите на страната независима прокуратура.

Конституционната роля на адвоката и значимостта на упражняваната от него професия са мотивирали законодателя да го постави наравно със съдията по уважение. Пред  всички органи на съдебната власт и пред другите институции, на адвоката се дължи уважение и съдействие като на съдия, не като на прокурор. Прокурорът и защитникът са отделни страни в наказателния процес и никой от тях няма изначален  монопол върху истината, но всеки съдейства за нейното разкриване. Омаловажаването на ролята на адвоката като защитник  обезсмисля  справедливостта на наказателното производство и е удар по авторитета на правосъдието.

Несъвместимо с принципите на правовата държава и презумпцията за невиновност е обсъждането  на неприключили наказателни производства с изразни средства, които убеждават публиката във виновността на лица, които все още не са осъдени. Това делегитимира правосъдието в очите на обществото . Всеки, който нарушава грубо правото на обвиняемите да се считат невинни до доказване на противното, дори да понесе дисциплинарно наказание, трябва е наясно и с личната морална отговорност за присъдените от българските съдилища и от Европейския съд по правата на човека обезщетения, които гражданите  плащат за неговите грешки.

Намираме, че е в интерес на  българската държава най-висшите по длъжност прокурори, да се въздържат от внушения, които игнорират конституционните принципи, принизяват ролята на адвоката или поставят под съмнение разделението на властите. Прокурорите трябва  да  бъдат истински гаранти за върховенството на закона,  независими от конюнктура, политически и корпоративни влияния. В противен случай не са в състояние да отговорят на  професионалните и етични стандарти за магистрати.

 

 

Доц.д-р Светла Маргаритова –     Вучкова

                                                     Адвокат Емилия Недева

                                                      Адвокат Михаил Екимджиев

                                                      Адвокат Александър Кашъмов

                                                       Адвокат Златка Стефанова

                                                       Адвокат Йордан Цветанов

                                                       Адвокат Снежана Стефанова

                                                       Адвокат София Разбойникова

                                                      Адвокат Мария Шаркова

                                                     Адвокат Даниела Михайлова

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.