Последни новини
Home / Законът / В зала „Тържествена“: Кандидатите за младши магистрати избират местоназначенията си

В зала „Тържествена“: Кандидатите за младши магистрати избират местоназначенията си

Defakto.bg

В зала „Тържествена“ на Съдебната палата утре кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, спечелили конкурси, ще заявят желанията си за назначаване. Това съобщават от ВСС.

Законът предвижда след класирането в конкурс за „младши“ кандидадът да посочи в кои измежду обявените съдилища или прокуратури иска да работи. А след това преминава задължителен курс на обучение в НИП.

От ВСС припомнят:

„Лично или чрез упълномощен представител кандидатите ще заявяват писмено желанието си за назначаване на длъжностите „младши съдия“, „младши прокурор“ и „младши следовател“ пред съответната колегия на ВСС, в поредността съобразно бала по чл. 186, ал. 1 от ЗСВ, като всеки следващ кандидат ще избира от останалите незаявени длъжности. Кандидат, който не заяви желание, ще бъде заместен от следващия класиран и одобрен кандидат.

Конкурсът за 28 длъжности „младши съдия“ в окръжните съдилища е обявен с решение на Съдийската колегия на ВСС по протокол № 03/29.01.2019 г.

След проверка на подадените от кандидатите, съгласно чл. 182, ал. 1 от Закона за съдебната власт документи, до писмен изпит бяха допуснати 711 кандидати, а до устен изпит – 205 от тях. След извършеното от конкурсната комисия класиране, Съдийската колегия одобри с решение по протокол № 23/16.07.2019 г. кандидатите за младши съдии в рамките на обявените 28 конкурсни длъжности, както и същия брой от следващите кандидати по реда на класирането. Те ще заявяват желания за назначаване в 11 окръжни съдилища, включително СГС, като най-голям е броят на обявените длъжности в Софийски градски съд –  13.

Конкурсите за 36 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури  и за 20 длъжности „младши следовател“ в следствените отдели в окръжните прокуратури са обявени с решения на Прокурорската колегия по протокол № 03/30.01.2019 г. След съответната проверка до писмен изпит бяха допуснати 891 кандидати за младши прокурори, а до устен изпит 496 от тях. В конкурса за младши следователи, до писмен изпит бяха допуснати 723 кандидати, а до устен изпит 514 от тях.

След направеното от конкурсните комисии класиране Прокурорската колегия на ВСС на предстоящото си заседание ще одобри кандидатите за младши прокурори в рамките на обявените 36 конкурсни длъжности и кандидатите за младши следователи в рамките на 20 конкурсни длъжности, както и същия брой от следващите кандидати по реда на класирането. Кандидатите за младши прокурори ще заявят желания за назначаване в 20 районни прокуратури, като 12 от тях ще постъпят на свободни длъжности за „младши прокурор“ в Софийска районна прокуратура. Кандидатите за младши следователи ще избират между 14 окръжни следствени отдели към окръжните прокуратури, като най-голям брой – 6 длъжности са в Специализираната прокуратура, а 2 в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.

Прокурорската колегия на 29 юли 2019 г., а Съдийската колегия на 30 юли 2019 г., ще приемат окончателните списъци на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, съобразно заявените от тях желания“.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.