Последни новини
Home / Законът / В зала “Тържествена”: Кандидатите за младши магистрати избират местоназначенията си

В зала “Тържествена”: Кандидатите за младши магистрати избират местоназначенията си

Defakto.bg

В зала “Тържествена” на Съдебната палата утре кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, спечелили конкурси, ще заявят желанията си за назначаване. Това съобщават от ВСС.

Законът предвижда след класирането в конкурс за “младши” кандидадът да посочи в кои измежду обявените съдилища или прокуратури иска да работи. А след това преминава задължителен курс на обучение в НИП.

От ВСС припомнят:

“Лично или чрез упълномощен представител кандидатите ще заявяват писмено желанието си за назначаване на длъжностите „младши съдия“, „младши прокурор“ и „младши следовател“ пред съответната колегия на ВСС, в поредността съобразно бала по чл. 186, ал. 1 от ЗСВ, като всеки следващ кандидат ще избира от останалите незаявени длъжности. Кандидат, който не заяви желание, ще бъде заместен от следващия класиран и одобрен кандидат.

Конкурсът за 28 длъжности „младши съдия“ в окръжните съдилища е обявен с решение на Съдийската колегия на ВСС по протокол № 03/29.01.2019 г.

След проверка на подадените от кандидатите, съгласно чл. 182, ал. 1 от Закона за съдебната власт документи, до писмен изпит бяха допуснати 711 кандидати, а до устен изпит – 205 от тях. След извършеното от конкурсната комисия класиране, Съдийската колегия одобри с решение по протокол № 23/16.07.2019 г. кандидатите за младши съдии в рамките на обявените 28 конкурсни длъжности, както и същия брой от следващите кандидати по реда на класирането. Те ще заявяват желания за назначаване в 11 окръжни съдилища, включително СГС, като най-голям е броят на обявените длъжности в Софийски градски съд –  13.

Конкурсите за 36 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури  и за 20 длъжности „младши следовател“ в следствените отдели в окръжните прокуратури са обявени с решения на Прокурорската колегия по протокол № 03/30.01.2019 г. След съответната проверка до писмен изпит бяха допуснати 891 кандидати за младши прокурори, а до устен изпит 496 от тях. В конкурса за младши следователи, до писмен изпит бяха допуснати 723 кандидати, а до устен изпит 514 от тях.

След направеното от конкурсните комисии класиране Прокурорската колегия на ВСС на предстоящото си заседание ще одобри кандидатите за младши прокурори в рамките на обявените 36 конкурсни длъжности и кандидатите за младши следователи в рамките на 20 конкурсни длъжности, както и същия брой от следващите кандидати по реда на класирането. Кандидатите за младши прокурори ще заявят желания за назначаване в 20 районни прокуратури, като 12 от тях ще постъпят на свободни длъжности за „младши прокурор“ в Софийска районна прокуратура. Кандидатите за младши следователи ще избират между 14 окръжни следствени отдели към окръжните прокуратури, като най-голям брой – 6 длъжности са в Специализираната прокуратура, а 2 в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.

Прокурорската колегия на 29 юли 2019 г., а Съдийската колегия на 30 юли 2019 г., ще приемат окончателните списъци на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, съобразно заявените от тях желания”.

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.