Последни новини
Home / Законът / Навик: Управляващите отхвърлиха ветото за партийните субсидии. Узаконихте корупцията, заключи опозицията

Навик: Управляващите отхвърлиха ветото за партийните субсидии. Узаконихте корупцията, заключи опозицията

Defakto.bg
Парламентът окончателно позволи безлимитни дарения на партиите от  бизнеса.  Това стана, след като 129 депутати отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в бюджета, които позволиха отвореното финансиране на политическите сили.  „Против“ бяха 84 народни представители, а един се въздържа. Така партиите ще могат да компенсират с неконтролируемо финансиране скъсената на 1 лев субсидия за глас.

Във ветото си държавният глава предложи преосмисляне на решението , взето от управляващите, защото:  „Финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци създава нова обилна хранителна среда за корупция“ . Връщаме се към практики, които под натиска на Европа отпаднаха преди 10 години,  каза Радев. И още:  „Създават се предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. Останалите, и особено малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот“, каза той.

Днес социалистите обявиха, че отхвърлянето на ветото узаконява корупцията и задкулисното финансиране. Крум Зарков предупреди, че партиите ще служат на бизнес интересите, а не на интересите на народа. Вие бълбукате, за да прикриете елементарния факт, че продавате политическата ни система, обвини управляващите соцдепутатът.

Според Менда Стоянова, публичността на даренията ще позволи всеки да се информира как се финансира дадена партия.

Обединените патриоти напомниха, че са имали предложения за начина на финансиране, който смятат за правилен и който минимум ще гарантира дейността на партиите. „Тук дебатът беше отхвърлен. ГЕРБ са много големи длъжници към обществото именно откъм дебат“, отбеляза Искрен Веселинов от ВМРО. Той заключи, че избирателите са настроени негативно по въпроса с партийните пари, именно заради двете големи партии ГЕРБ и БСП. „Рано или късно трябва да я променим тази система, защото тя ще гръмне като бомба. Ние сме против закона, който създадохте, защото той само вреди на политическата система“, добави съпредседателят на ПГ на ОП, които са притеснени за финансирането на малките партии.

На аргумента на ГЕРБ за това, че 2,5 млн. избиратели се произнесли по въпроса за субсидиите на референдум, от ОП напомниха, че други 4 млн. пък не са подкрепили допитването, а тяхното мнение не се взема предвид. „Какво правим с тях?“, попита Славчо Атанасов.

На днешното заседание окончателно беше прието на предстоящите местни избори да се гласува с хартиени бюлетини, а с машини  – на парламентарните избори след това, също и на президентските и за евродепутати.  Ако управляващите дотогава не решат пак нещо друго.

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се води „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.