Последни новини
Home / Законът / След жалба за дискриминация – тъжба за обида и клевета срещу заместника на Цацаров

След жалба за дискриминация – тъжба за обида и клевета срещу заместника на Цацаров

Defakto.bg

Публичните изявления на зам.-главния прокурор Иван Гешев, номиниран за обвинител №1, продължават да бунят духовете. И да роят сигнали.

Ново производство е инициирал ромският активист Христо Николов, внесъл тъжба за престъпленията обида и клевета срещу Гешев в Софийския районен съд. Тези наказателни дела са от частен характер, без участието на прокурор.

Преди време Николов даде зам.-главния прокурор на Комисията за защита от дискриминация заради негово интервю по БНТ на 17 април по повод делото „Младост“. Тогава заместникът на Сотир Цацаров коментира отказа на третия подсъдим Петко Дюлгеров от първоначалните показания заради оказан натиск, като обяви, че „така правят всички подсъдими. Така правят и циганите включително по делата„.

КЗД отхвърли жалбата за дискриминация, понеже зам.-главният прокурор упражнявал правото си на мнение и не атакувал ромската общност, а говорел за подсъдимите изобщо. Това решение е оспорено пред Административен съд – София-област, докладчик по казуса е съдия Милка Итова.

А изявлението какво правят „циганите“ по делата е станало повод и за тъжбата до Софийския районен съд, съобщи Клуб Z.

При обявяването на номинацията на Иван Гешев, предложителите от ВСС обявиха, че са проверките по всички сигнали срещу кандидата са приключили със заключения, че са неоснователни.

В тъжбата си до Софийския районен съд Христо Николов заявява:

„Почувствах се лично засегнат от тези думи на лицето Иван Стоименов Гешев, изречени в качеството му на Заместник Главен Прокурор, тъй като същите съдържат обидни и клеветнически твърдения по отношение на всички роми в Република България. Господин съдия, клеветата е разгласяване на факти и обстоятелства, които са неистински и позорни. Това именно изпълва съдържанието на обективните признаци от състава на престъплението….

В случая заместник главният прокурор Иван Гешев разгласява публично клеветнически твърдения, приравнявайки всички роми към извършителите на престъпления в страната….

Почувствах се лично засегнат от това твърдение, защото аз не съм криминално проявен, имам чисто съдебно минало, за което представян валидно свидетелство за съдимост и не мога да приема, че само защото съм ром по произход на мен се гледа като на престъпник. В крайна сметка аз съм преди всичко български гражданин и като такъв съм равен пред закона с всички български граждани и имам същите права и задължения като останалите български граждани, дори и с Иван Стоименов Гешев, независимо от неговото служебна положение или поне така предвижда законът….

Твърденията са и неверни,  тъй като не всички роми са подсъдими, привлечени към наказателна отговорност или извършители на престъпления и не всички се отказват от дадените показания пред съответните институции и това е обективно състояние, добре известно на заместник главния прокурор Иван Стоименов Гешев. Предвид изложеното Ви моля, да образувате наказателно производство срещу Иван Стоименов Гешев за това, че: На 17.04.2019г. в сутрешния блок на БНТ в предаване „Тема с продължение – Между арестите и скандалите в качеството си на длъжностно лице заемащ длъжност Заместник Главен Прокурор по повод изпълнение на служба извършва коментар на присъдите наложени от съда на подсъдимите лица по делото Иванчева като по време на тези коментари посредством изявлението „Беше ясно, че той ще каже, че това не е вярно в досъдебното производство. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите. Това е масово….“ ми нанесе публична обида изразяваща се в това, че употреби обидната за ромската общност в Република България квалификация ЦИГАНИН въпреки приетите от ООН и ЕС резолюции приемливото и официално наименование на етноса към когото се числя да бъде „РОМИ“, с което е осъществил състав на престъпление по чл. 148 ал.1т. 1 и т.4 вр. чл.146 ал.1 от НК На 17.04.2019г. в сутрешния блок на БНТ в предаване „Тема с продължение – Между арестите и скандалите в качеството си на длъжностно лице заемащ длъжност Заместник Главен Прокурор по повод изпълнение на служба извършва коментар на присъдите наложени от съда на подсъдимите лица по делото Иванчева като по време на тези коментари посредством изявлението „Беше ясно, че той ще каже, че това не е вярно в досъдебното производство. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите. Това е масово….“ разгласява позорни обстоятелства включително и за мен като част от ромската общност в Република България изразяваща се в това, че посредством това изказване приравнява всички роми включително и мен към извършителите на престъпления след като знае, че не всички роми са извършители на престъпления и не всички имат процесуалното поведение на коментирания от Иван Стоименов Гешев подсъдим Дюлгеров с което е осъществил състав на престъпление по чл. 147 ал.1 пр.1 от НК“.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обяви за нищожно решението на МС, с което оттегля предложение до Президента за издаване на Указ за обособяване на Обзор като самостоятелна община   

Веднъж отправено  предложение до държавиня глава,  само той може да решава отнесения до  него въпрос …

Прокуратурата във Варна започна просветителски срещи с ученици за професията „прокурор“ и следовател“, наркотиците – лесният начин да загубиш свободата си и др.

Апелативна прокуратура – Варна се включи в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.