Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът “пусна” дело срещу прокурор, поискал възстановяване от ВСС

Спецсъдът “пусна” дело срещу прокурор, поискал възстановяване от ВСС

Defakto.bg

Не един, два багера били върнати неправомерно

Специализираният съд е дал ход на процеса срещу прокурора Красимир Кирилов, съобщиха от специализираната прокуратура.

Новината впечатлява най-вече с факта, че стартът на съдебното производство идва ден преди Кирилов да бъде изслушан от Прокурорската колегия на ВСС по искането му да бъде възстановен в длъжност като магистрат, след решения на Конституционния съд и на ВАС.

Де факто вече описа случая – обвинителят от СГП бе отстранен миналата есен по искане на Сотир Цацаров заради повдигнато обвинение, че през 2015 г., като районен прокурор на Кнежа върнал един багер на неистински собственик и така ощетил фирмата-лизингодател. Отстраняването на Красимир Кирилов бе от “задължителните”, но през февруари т.г. Конституционният съд обяви тази норма от съдебния закон за противоконституционна. А през юни Върховният административен съд с окончателно решение отменя отстраняването и връща преписката на Прокурорската колегия за ново произнасяне. Като разпорежда на кадровиците да преценяват казуса в условията на “възможност” и да се съобразят с постановеното междувременно частично прекратяване на наказателното производство срещу Кирилов. И още – максималният срок на отстраняването по досъдебно производство вече беше изтекъл. (Но стартът на съдебен процес зачертава изтичането).

От днешното съобщение на специализираната прокуратура  разбираме и че частичното прекратяване за едно вече е било компенсирано с нови обвинения за друго. А обвинителният акт е внесен в спецсъда в края на юни, когато се е произнесъл и ВАС.

Така през април от Красимир Кирилов е свалено обвинението да е връщал багер в качеството му на районен прокурор, съответно и с това да е уронил сериозно престижа на съдебната власт и твърдяното длъжностно престъпление е излязло от категорията “тежки”. Затова пък във внесения на 26 юни обвинителен акт неправомерно върнатите багери вече са два, а престъплението е станало “продължавано”. Нараснала е и нанесената вреда – от 56,6 хил.лв. на 119,7 хил.лв., все за същата фирма-лизингодател (неназована).

През 2015 г. връщането на вещественото доказателство “багер” е ставало по досъдебно производство от 2009 г. срещу неизвестен извършител за пренабити номера.

Съобщението:

“На 26 юни 2019 г. Специализираната прокуратура внесе срещу него
обвинителен акт за това, че от 6 април 2015 г. до 22 декември 2015 г., в условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице, нарушил служебните си задължения: с 2 постановления разпоредил връщането на два багера-товарача “KOMATSU” на лица, които не са техни собственици. С това той набавил за тях облага и нанесъл вреда на собственика – лизингово дружество, в размер на 119 750,55 лева.
Единият от багерите бил предаден на неправоимащо лице по негово искане, но при липса на доказателства за собственост и при наличие на депозирана молба в Районната прокуратура за връщане на машината от реалния й собственик. Молбата на лизингодателя била оставена без разглеждане, той не бил и уведомен за произнасянето на прокурора. Претендиращото без правно основание лице получило на ръка постановлението за връщане на Кирилов и
владението върху вещественото доказателство.
Другият багер бил предаден на друго неправоимащо лице, въпреки че собствеността му не била неизяснена, тъй като номерът на рамата е бил пренабиван”.

About De Fakto

Проверете също

Проект за зачертаване на “инвестиционното гражданство” отиде в парламента, чака депутати да го припознаят

Зачертаване на “златните” пасторти за гражданство срещу инвестиции – този проект е сред внесените от …

Комисията по конституционни и правни въпроси в новото НС ще обсъжда прилагането на закона с главния прокурор на всеки 3 месеца

Общо 22 постоянни комисии ще има 46-о Народно събрание, гласуваха депутатите днес. Това е заложено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.