Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът „пусна“ дело срещу прокурор, поискал възстановяване от ВСС

Спецсъдът „пусна“ дело срещу прокурор, поискал възстановяване от ВСС

Defakto.bg

Не един, два багера били върнати неправомерно

Специализираният съд е дал ход на процеса срещу прокурора Красимир Кирилов, съобщиха от специализираната прокуратура.

Новината впечатлява най-вече с факта, че стартът на съдебното производство идва ден преди Кирилов да бъде изслушан от Прокурорската колегия на ВСС по искането му да бъде възстановен в длъжност като магистрат, след решения на Конституционния съд и на ВАС.

Де факто вече описа случая – обвинителят от СГП бе отстранен миналата есен по искане на Сотир Цацаров заради повдигнато обвинение, че през 2015 г., като районен прокурор на Кнежа върнал един багер на неистински собственик и така ощетил фирмата-лизингодател. Отстраняването на Красимир Кирилов бе от „задължителните“, но през февруари т.г. Конституционният съд обяви тази норма от съдебния закон за противоконституционна. А през юни Върховният административен съд с окончателно решение отменя отстраняването и връща преписката на Прокурорската колегия за ново произнасяне. Като разпорежда на кадровиците да преценяват казуса в условията на „възможност“ и да се съобразят с постановеното междувременно частично прекратяване на наказателното производство срещу Кирилов. И още – максималният срок на отстраняването по досъдебно производство вече беше изтекъл. (Но стартът на съдебен процес зачертава изтичането).

От днешното съобщение на специализираната прокуратура  разбираме и че частичното прекратяване за едно вече е било компенсирано с нови обвинения за друго. А обвинителният акт е внесен в спецсъда в края на юни, когато се е произнесъл и ВАС.

Така през април от Красимир Кирилов е свалено обвинението да е връщал багер в качеството му на районен прокурор, съответно и с това да е уронил сериозно престижа на съдебната власт и твърдяното длъжностно престъпление е излязло от категорията „тежки“. Затова пък във внесения на 26 юни обвинителен акт неправомерно върнатите багери вече са два, а престъплението е станало „продължавано“. Нараснала е и нанесената вреда – от 56,6 хил.лв. на 119,7 хил.лв., все за същата фирма-лизингодател (неназована).

През 2015 г. връщането на вещественото доказателство „багер“ е ставало по досъдебно производство от 2009 г. срещу неизвестен извършител за пренабити номера.

Съобщението:

„На 26 юни 2019 г. Специализираната прокуратура внесе срещу него
обвинителен акт за това, че от 6 април 2015 г. до 22 декември 2015 г., в условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице, нарушил служебните си задължения: с 2 постановления разпоредил връщането на два багера-товарача „KOMATSU“ на лица, които не са техни собственици. С това той набавил за тях облага и нанесъл вреда на собственика – лизингово дружество, в размер на 119 750,55 лева.
Единият от багерите бил предаден на неправоимащо лице по негово искане, но при липса на доказателства за собственост и при наличие на депозирана молба в Районната прокуратура за връщане на машината от реалния й собственик. Молбата на лизингодателя била оставена без разглеждане, той не бил и уведомен за произнасянето на прокурора. Претендиращото без правно основание лице получило на ръка постановлението за връщане на Кирилов и
владението върху вещественото доказателство.
Другият багер бил предаден на друго неправоимащо лице, въпреки че собствеността му не била неизяснена, тъй като номерът на рамата е бил пренабиван“.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха производство за полицейска закрила над обвиняемия за катастрофата на Околовръстното

На 29 септември  СГП образува досъдебно производство по данни за престъпление по служба  от служители …

Прокурор Георги Иванов от СРП: Изказването на Нинова е недопустимо, манипулативно и политическо

По повод днешното изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова, според която „държавното обвинение участва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.