Последни новини
Home / Законът / Без номинации за главен прокурор днес, стотици скандират: „Гешев е позор!“

Без номинации за главен прокурор днес, стотици скандират: „Гешев е позор!“

Defakto.bg

След номинацията на Иван Гешев в понеделник, днес нови претенденти за главен прокурор не бяха издигани във ВСС. Последната възможност Гешев да се сдобие с конкурент в бъдещата надпрева е 29 юли, понеделник. Тогава се очаква на заседанието на Пленума на ВСС да дойде и правосъдният министър Данаил Кирилов. Той единствен вече може да посочи втори кандидат, но дали?

По-интересното днес се случваше пред сградата на съдебния съвет на ул. „Екзарх Йосиф“. Докато кадровиците заседаваха хладнокръвно горе, долу се сблъскаха два протеста – единият под надслов „Да спрем Гешев – новата бухалка!“, организиран от „Демократична България“. В другия, огранизиран от агенция ПИК, се вдигаха лозунги „Да спрем Прокопиев – бухалка на олигархията!“. Той бе малоброен и набързо приключи, след замерване със стотинки от страна на стотиците протестиращи от другата страна, събрали се пред ВСС.

„Оставка!“, „Гешев е позор!“, „Гешефт!“, скандираха гражданите, които бяха спрели движението на трамваите на „Екзарх Йосиф“. Те настояват за оттеглянето на кандидатурата на Иван Гешев, издигната от всички 11 от Прокурорската колегия, неговата оставка като прокурор и започването на дисциплинарн производство срещу него. Исканията преди дни бяха разпространени от „Демократична България“. С подобни настоявания излязоха и от „Правосъдие за всеки“.

Впечатли многобройността на днешния протест. По масовост той напомни безпрецедентния уличен бунт на съдиите срещу уволнението на Мирослава Тодорова преди няколко години. Тук бяха Христо Иванов, Нестимир Ананиев, някогашният депутат от НВДСВ Минчо Христов, съдии, карикатуристи, журналисти.

На въпрос дали ставащото не е политически натиск върху ВСС, Христо Иванов отговори: „Това е и граждански натиск, защото ставащото минава всички граници на разумността“. И предупреди кадровиците отсега да се готвят за протест в деня на избора на главен прокурор 24 октомври, ако Гешев остане в надпреварата. Иванов изреди част от „активите“ на кандидата: държането на кметиците на „Младост“ часове наред с белезници насред София, начина на „композиране“ и водене на гръмкия процес „КТБ“, откровенията на Гешев от последното му интеврю.

А дневният ред на ВСС си течеше кротко и гладко, все едно нищо не се случва.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.