Последни новини
Home / Законът / „Десните екстремисти“ свикаха протест пред ВСС заради номинацията на Иван Гешев за главен прокурор

„Десните екстремисти“ свикаха протест пред ВСС заради номинацията на Иван Гешев за главен прокурор

Defakto.bg

Третият ден, в който има теоретична възможност да бъдат издигнати  кандидатури за  нов главен прокурор,  пред сградата на Висшия съдебен съвет ще се проведе протест срещу единствената засега номинация – на заместник главния прокурор Иван Гешев.  Както е известно цялата прокурорска колегия издигна кандидатурата му и практически блокира възможностите за нови предложения на прокурорите във ВСС.  Днешният протест е  организиран от коалицията „Демократична България“, в която влиза и „Да, Блъгария“ по повод  първото интервю на Иван Гешев като претендент за поста, в което той свърза политическото сдружение с  кибератаката срещу НАП и даде оценки на лидерите на движението, които надхвърлиха прокурорските му правомощия.  Протестът е обявен в часовия диапазон от 9.00 ч.- 11.00 ч. пред  сградата на ВСС на ул. „Екзарх Йосиф“ 12 в София

„Безалтернативно, безочливо, безпардонно за нов глaвен прокурор, за нови 7 години бе номиниран Иван Гешев. Този, който: затри делото КТБ, подлага хора на брутални унижения, изпра Пеевски и обслужва Борисов. Трябва да спрем това! „, пишат организаторите.

Те настояват за оттегляне на неговата кандидатура поради „тотална непригодност“. „Да излезем, за да покажем, че номинирането на Гешев е в разрез с обществения интерес, очакването за реформи в прокуратурата и за справедливост“, призовават организаторите.

Вчера 10  авторитетни адвокати написаха писмо до Висшия съдебен съвет, с което поискаха дебат и проверка на скандални изявления на зам.главния прокурор и единствен кандидат за шеф на държавното обвинение. Те настояват „висшият кадрови орган на съдебната власт да оцени съответствието на тезите му с професионалните и етични критерии за заеманата от него длъжност“. Авторите на писмото изразяват възмущение от твърденията на , Гешев че не приема разделението на властите, както „десните екстремисти“, а  адвокатската професия сведе до защита, осъществявана за пари без оглед на истината.  Сред подписалите са адвокати като Александър Кашъмов, Емилия Недева, Михаил Екимджиев, София Разбойникова, Мария Шаркова. Някои от тях са печелили много дела в Европейския съд в Страсбург на граждани срещу държавата, включително и такива заради изявления на овластени.

Идващият понеделник, 29 юли, е последна възможност за нова кандидатура, която би могла да бъде издигната от правосъдия министър  Данаил Кирилов. По думите на самия Кирилов пред  bTV обаче, Иван Гешев се ползва с масова, широка подкрепа.  Министърът „се увлече в хвалби към Гешев и на практика застана зад него по-категорично, отколкото прокурорите, които го предложиха“, коментира в. Сега.  След като се зарече, че няма да нарушава традицията на провосъдните министри и няма да издига нов кандидат,  Кирилов допусна че все пак,   „може да внесе кандидатура, но само ако президентът и граждани възразят срещу Гешев“.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.