Последни новини
Home / Законът / Пленумът на ВКС избра трима съдии за членове на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия

Пленумът на ВКС избра трима съдии за членове на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия

Defakto.bg

Днес,  25.07.2019 г. Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) избра трима съдии за членове на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщават от Съда . Избраните съдии са:

– Веселка Узунова – съдия в Окръжен съд – Бургас, гражданска материя, 47 гласа „за“;

– Женя Димитрова – съдия в Окръжен съд – Варна, търговска материя, 45 гласа „за“;

– Радка Дражева – Първанова, съдия в Окръжен съд – Сливен, наказателна материя, 45 гласа „за“.

Критично за неповишаването на военен съдия във ВКС

На днешното си заседание Пленумът на ВКС (с 47 гласа „за“ от присъстващите 53 върховни съдии) прие становище по повод на решението на Съдийската колегия по т. 10.1 от Протокол № 24/23.07.2019 г., с което Колегията не повишава Даниел Луков – съдия във Военен съд – Пловдив, в длъжност „съдия“ във Върховния касационен съд – Наказателна колегия. Изразеното становище е относно мотивите на решението за отказ да бъде повишен класираният кандидат с дадената от конкурсната комисия оценка на притежаваните от кандидата професионални качества и мотивираното становище за класирането му. То гласи:

В изключителната компетентност на конкурсната комисия е да оцени и класира съответния кандидат за повишаване в длъжност на базата на посочените в чл. 192, ал. 1 от ЗСВ критерии, както и да мотивира преценката си за притежаваните от него правни познания в съответната материя съобразно констатациите от непосредствено проверените дела и преписки.  С решението по чл. 193, ал. 5 от ЗСВ кадровият орган не може да ревизира и подменя оценката на конкурсната комисия.

Препис от протокола в частта за  изразяването на становището ще  бъде изпратен до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Конкурсът за Наказателната колегия на ВКС бе за 4 длъжности. След овакантяване на едно място след отмяната от върховния административен съд на повишението на Бонка Янкова, на 23 юли кадровиците отказаха да повишат Даниел Луков, макар да бе следващият в класирането (пети). И повишиха във ВКС шестата, Петя Рушанова-Колева от апелативния спецсъд.

 

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.