Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия отговори монолитно: Няма да оттеглим Гешев, не се поддаваме на натиск! (допълнена)

Прокурорската колегия отговори монолитно: Няма да оттеглим Гешев, не се поддаваме на натиск! (допълнена)

Defakto.bg

Два часа след приключването на протеста „Да спрем Гешев – новата бухалка!“, Прокурорската колегия на ВСС гласува позиция по издигнатите искания. И, както до един издигнаха кандидата за главен прокурор Иван Гешев, отново до един (с 11 „за“ измежду 11 членове) от колегията обявиха, че е осъществен „целенасочен опит за политическа намеса в избора на главен прокурор“. Но те няма да му се поддат и ще извършат избора по Конституция и закон. Ерго, няма да оттеглят Гешев, нито ще му образуват дисциплинарно дело.

Позицията бе изчетена от Сотир Цацаров с уговорката, че е била изготвена и консултирана в Прокурорската колегия през почивката (когато излъчване на ставащото няма).

Затова пък имаше обилно изчитане на декларацията на организатора на протеста „Демократична България“ (в прочита на Цацаров – „Да, България!“) с искания за оставката на Иван Гешев като зам.-главен прокурор, оттегляне на неговата номинация и образуване на дисциплинарно производство срещу него – заради тезите на кандидата в интервюто му пред БНТ.

После Цацаров чете сигнала от лидера на „Да, България!“ Христо Иванов за образуване на дисциплинарно производство срещу Гешев и оттегряне на номинацията му, тъй като не отговаря на високите етични и моларни стандарти за длъжността. Изчетен бе и призивът на „Правосъдие за всеки“ (които дейно се включиха в днешния протест) за отетгляне на Гешев и издигане на нов кандидат, който да бъде приет нормално от магистратите и от обществото. И приключи чететено с репликата: „Идеята е да изразим позиция“.

Позицията на Прокурорската колегия

Декларацията на ПП „Да България!”, както и сигналът представляват опит за целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор и така в независимостта на съдебната власт. С тях, както и с организираните протести срещу конкретен кандидат, се нарушават точно тези демократични ценности и принципи на правовата държава, които политическата партия прокламира, че убедено защитава.

Процедурата за избор на главен прокурор ще бъде проведена в пълно съответствие с изискванията на Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, без членовете на Прокурорската колегия на ВСС да се поддават на опити за политически натиск и влияние, независимо от това дали те се осъществяват от управляващите или от опозицията в политическия живот на страната.

Коментарите

Последваха три изявления.

Гергана Мутафова заяви: „Няма какво да се крием, нека да азявим нашата позиция. Процедурата ще продължи по законовия начин, ще подкрепим всякакви стъпки за законовото й приключване и няма да позволим какъвто и да е натиск извън законовите възможности за отправяне на питания, сигнали, становища в предвидения срок. На които и ние ще отговорим по закон в предвидения срок.“

Йордан Стоев каза: „Няма да позволим натиска на улицата, решенията трябва да са наши и обосновани“.

Сотир Цацаров заключи: „Конкретният повод е самата кандидатура и даденото интервю. Без да коментирам интервюто, мисля, че каквото и  да беше казал кандидът, то нямаше да бъде прието от тази политическа сила и от неговия председател. Защото кандидадът не съвпада с политическите амбиции на този председател. Няма да се поддадем на каквито и да е опити за натиск не само от опозиционна политическа сила, за каквато се представя „Да, България!“, но и от която и да е друга“.

И следователи твърдо зад Гешев

След заседанието категорично „за“ кандидата Иван Гешев се обявиха и от Камарата на следователите (тяхната гилдия законово бе превърната в звено на прокуратурата).

От публикуваното на страницата на ПРБ становище на управата на следователската камара става ясно, че днес те са осъдили номинацията на Иван Гешев.

И заявяват:

Считаме, че тази номинация изцяло се припокрива с профила на кандидата за главен прокурор, очертан на съвместната среща между прокурорската колегия на ВСС и УС на Камарата на следователите в България, която се проведе на 4 юли т. г.

Издигнатата кандидатура изцяло отговаря на законовите изисквания, заложени  в разпоредбата на чл. 170 ал. 5 от ЗСВ, а именно: спазване на висок етичен стандарт; дългогодишен професионален опит като следовател и прокурор; административен опит като ръководител на специализираната прокуратура и заместник на главния прокурор; умения за работа в екип и мотивиране на колектива; изявена независимост и воля за налагане на законността; решителност при изпълнение на служебните задължения; психическа устойчивост при работа под напрежение и високо ниво на стрес.

Считаме, че десетгодишният следователски опит на г-н Иван Гешев предполага задълбочено познаване на нашата работа и проблемите в нея. Надяваме се, ако той бъде избран за главен прокурор на РБ, да спомогне за по – добро използване на капацитета, с който разполагат следствените отдели в страната и Националната следствена служба.

Призоваваме ви да не се поддавате на никакъв външен натиск, какъвто вече се оказва върху вас, и да вземете своето решение за избор на бъдещия главен прокурор, след като съобразите професионалните и нравствени качества на предложения/те кандидат/и; концепцията му и отговорите на въпросите, които ще му бъдат поставени при изслушването, предвидено за 24 октомври 2019 г. !

Призоваваме всички институции и неправителствени организации да не се намесват в работата на единствения легитимен орган в страната, имащ правомощието и отговорността да избере главен прокурор на Републиката!“

Завесата пада.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.