Последни новини
Home / Законът / Съдилища и прокуратури с достъп до „хронологията“ за адресите в ГРАОН

Съдилища и прокуратури с достъп до „хронологията“ за адресите в ГРАОН

Defakto.bg

Кадровиците местят съдийската КАК в бивше РПУ на „Раковски“

Да се разшири достъпът на органите на съдебната власт до Регистъра на населението – Национална база данни „Население“.

Тези промени в наредбата за реда и начина на предоставяне на достъпа до ГРАОН одобри пленумът на ВСС в съгласувателна процедура.

Шефът на правната комисия на съвета Цветинка Пашкунова обясни, че в момента съдилищата и прокуратурите имат достъп до ЕГН, адресните регистрации по постоянен и настоящ адрес, но не и по „историята“ на смяната на адресите. Сега се добавя достъп на органите на съдебната власт до хронологията на адресните промени, при съобразяване с изискванията на GDPR.

Отделно кадровиците се съгласиха и с предожените от самата правна комисия поправки, че при прекратяване на достъпа да упълномощените служители до тези данни, административинят ръководител на съда или прокуратурата незабавно информира ГРАОН. Като става дума за случаите на прекратяване на правоотношенията, продължителен отпуск, преместване на друга длъжност и т.н.

Премествания и размествания

Премествания и размествания гласува още Пленумът на ВСС. В общи линии операцията се свежда до „разтоварване“ на сградата на съвета на ул. „Екзарх Йосиф“ – тя се пука по шевовете отдавна.

Обсъдени бяха няколко варианта, включително и за освобождаване на държаните от съвета под наем помещения на ул. „Съборна“, които излизат около 1 милион лева годишно.

В крайна сметка кадровиците решиха, че в сграда на ул. „Раковски“ – 185 се премества цялата съдийска Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) – общо 12 човека. В момента те са настанени в сградата на самия ВСС. На „Раковски“ се преместват и всички служители на съвета, настанени в момента на ул. „Съборна“. А на освободени местта в сградата на ВСС се мести администрацията на Комисията за управление на собствеността, заемаща в момента съседен апартамент под наем.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.