Последни новини
Home / Законът / Хакерската атака срещу НАП се превърна в тероризъм, обвиняемите вече са трима (допълнена)

Хакерската атака срещу НАП се превърна в тероризъм, обвиняемите вече са трима (допълнена)

Defakto.bg

Пробивът на масива от данни на НАП вече не е „просто“ компютърно престъпление, а тероризъм (по чл. 108а от НК), като обвинените „терористи“ са трима. Достатъчни за организирана престъпна група, в перспектива.

Това става ясно от съобщение на специализираната прокуратура, на която бе прехвърлен казусът.

Първоначално делото се водеше за компютърно престъпление срещу Кристиян Бойков, който бе първо задържан, но после освободен срещу „подписка“. А обвинението бе прецизирано, тъй като системата на НАП не е част от „критичната инфраструктура“ на държавата.

Сега Бойков е с ново обвинение за извършител на компютърно престъпление с цел да създаде смут и страх в населението (тероризъм) и мярката му за неотклонение е 20 000 лева гаранция.

С обвинения вече са и изпълнителният директор на фирмата „Тад груп“ Георги Янков, както и собственикът на дружеството Иван Тодоров като подбудители на „терориста“. Янков, който изкара повече от денонощие арест също е с гаранция от 20 000 лева. А Тодоров е обявен за общодържавно издирване и ще има европейска заповед за арест.

От самото начало Кристиян Бойков е категоричен: не е той „хакерът“ на НАП. А шефът му Георги Янков се явяваше по всички студиа заедно с него, за да го подкрепя. Знаем също, че всички компютри на фирмата са иззети и дейността й е блокирана. Което вероятно е зарадвало някои конкуренти.

Съобщението на спецпрокуратурата:

„На 22.07.2019 г. Софийска градска прокуратура, която обвини в компютърно престъпление Кристиян Бойков, изпрати досъдебното производство по компетентност на Специализираната прокуратура, тъй като бяха събрани доказателства за извършено престъпление против Републиката – за престъпление по чл. 108а ал.1 от НК – с цел да създаде смут и страх в населението е извършено компютърно престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.
Специализираната прокуратура прие делото и извърши допълнителни процесуално следствени действия, при които бяха събрани доказателства, обосноваващи ангажирането на наказателната отговорност на още две лица – на изпълнителния директор Г. Я. и на собственика на дружеството И. Т., работодател на Кристиян Бойков, които са действали като подбудители на
Бойков за извършване на престъплението по чл. 108а, ал.1 от НК.
Търговският директор на „ТАД ГРУП“ ЕООД е обвинен за това, че като подбудител, умишлено склонил Кристиян Бойков да извърши престъпление по чл. 319б от НК, с цел да създаде смут и страх в населението. Взета му е мярка за неотклонение Гаранция в пари в размер на 20 000 лв.
Същото обвинение като подбудител е повдигнато на собственика на „ТАД ГРУП“ ЕООД И. Т. До настоящия момент И.Т. не е открит на известните му адреси, поради което е обявен за общодържавно издирване и ще бъде издадена Европейска заповед за ареста му.
На Кристиян Бойков е повдигнато ново обвинение – като извършител на престъплението (по чл. 108а, ал.1 от НК), в съучастие с Г. Я. и И. Т. като подбудители, за което му е взета парична гаранция от 20 000 лева.
Събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други. В интерес на разследването, на този етап имената на институциите и дружествата няма да бъдат огласявани.
За предприетите действия по привличане на три лица като обвиняеми за извършено престъпление по чл. 108а от НК, Специализираната прокуратура е уведомила Комисията за защита на личните данни и КПКОНПИ.
Продължават действията по събиране на доказателства, което може да доведе до ангажиране на отговорността и на други лица“.

Собственикът на „Тад груп“: Връщам се идната седмица, разчитам на обществена подкрепа

Ппибирам се идната седмица, веднага ще се явя пред разследващите, надявам се на подкрепа както от обществото, така и от държавата – ние работим в нейна полза, а не срещу нея. Това заяви пред бТВ собственикът на фирмата за киберсигурност „Тад груп“ Иван Тодоров, един от новопроизведените „терористи“.

Тодоров обясни – в момента е в Канада на ежегодна среща на веригата ресторанти, които управлява в България. Билетите му са купени преди два месеца, а неприсъствието му би донесло солидна глоба.

Разбрах за обвинението от медиите и съм изненадан, заяви още бизнесменът.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.