Последни новини
Home / Законът / Без наказание за съдия Мирослав Петров, поискано от и.ф. шефа Стефан Милев

Без наказание за съдия Мирослав Петров, поискано от и.ф. шефа Стефан Милев

Defakto.bg

Това е предложението на дисциплинарния състав на ВСС

Съдията от Софийския районен съд Мирослав Петров да не бъде дисциплинарно наказван, както е настоявал някогашният и.ф. председател Стефан Милев.

Това е решението на дисциплинарния състав от Съдийската колегия на ВСС по делото срещу Петров, научи Де факто. То е в дневния ред на колегията за идния вторник. Искането на Милев е от 2017 г., мотивът този път са просрочия по дела.

Мирослав Петров е наказателен съдия, а дисциплинарното разследване не е установило бодящи очите просрочия предвид натовареността на магистратите в СРС.

Съдията влезе в публичното пространство преди две години покрай друго дисциплинарно производство, започнато от Стефан Милев срещу него – задето на два пъти е върнал дело на прокуратурата заради процесуални нарушения. Това предизвика публична декларация от колеги на Мирослав Петров в СРС, както и в СГС, но кадровиците от ВСС подкрепиха наложената санкция “забележка”.

Както Де факто писа, в края на миналата година Върховният административен съд окончателно отмени заповедта за наказването на Мирослав Петров като незаконна и представляваща недопустимо вмешателство във вътрешното убеждение на магистрата.

Предложенията за зам.-председатели на СГС пак на дневен ред

В дневния ред на заседанието на Съдийската колегия отново са и предложенията на председателя Алексей Трифонов за назначаването на негови заместници. Веднъж вече гласуването им бе спряно заради неполучени становища от етичната комисия на колегията.

Трифонов предлагаше четирима титулярни зам.-председатели на СГС, но в дневния ред на Съдийската колегия са само трима. Стела Кацарова (за шеф на Гражданско отделение – въззивни състави), Стефан Кюркчиев (катто ръководител на Гражданско отделение – първоинстаницонни състави) и Руси Алексиев (който да оглави наказателното отделение). Четвъртата номинация бе на Райна Стефанова за шеф на Търговското отделение.

В същото време спорът за избора на председател на СГС е висящ във Върховния административен съд. А преди дни в молба до ВАС адвокат Александър Кашъмов настоя да бъде спряно предварителното изпълнение на решението за избора на Алексей Трифонов до окончателното изясняване на казуса с неговото гражданство. И сред труднопоправимите вреди, които биха настъпили посочи и осъществяването на избора на предложените от Трифонов заместници. Произнасяне на ВАС по това искане още няма.

About De Fakto

Проверете също

Кадровиците допълват списъка за младши съдии, одобрените младши прокурори и следователи подават декларации за несъвместимост

Две уведомления към кандидатите за младши магистрати публикуваха от ВСС. Едното – за младшите съдии, …

ВСС обсъжда положението в Софийския градски съд след четири потвърдени случая на Ковид там, магистрати се “самоорганизират”

Препоръките трябва да дойдат от РЗИ, не от юристи След четири потвърдени случая на Ковид-19 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.