Последни новини
Home / Законът / Без наказание за съдия Мирослав Петров, поискано от и.ф. шефа Стефан Милев

Без наказание за съдия Мирослав Петров, поискано от и.ф. шефа Стефан Милев

Defakto.bg

Това е предложението на дисциплинарния състав на ВСС

Съдията от Софийския районен съд Мирослав Петров да не бъде дисциплинарно наказван, както е настоявал някогашният и.ф. председател Стефан Милев.

Това е решението на дисциплинарния състав от Съдийската колегия на ВСС по делото срещу Петров, научи Де факто. То е в дневния ред на колегията за идния вторник. Искането на Милев е от 2017 г., мотивът този път са просрочия по дела.

Мирослав Петров е наказателен съдия, а дисциплинарното разследване не е установило бодящи очите просрочия предвид натовареността на магистратите в СРС.

Съдията влезе в публичното пространство преди две години покрай друго дисциплинарно производство, започнато от Стефан Милев срещу него – задето на два пъти е върнал дело на прокуратурата заради процесуални нарушения. Това предизвика публична декларация от колеги на Мирослав Петров в СРС, както и в СГС, но кадровиците от ВСС подкрепиха наложената санкция „забележка“.

Както Де факто писа, в края на миналата година Върховният административен съд окончателно отмени заповедта за наказването на Мирослав Петров като незаконна и представляваща недопустимо вмешателство във вътрешното убеждение на магистрата.

Предложенията за зам.-председатели на СГС пак на дневен ред

В дневния ред на заседанието на Съдийската колегия отново са и предложенията на председателя Алексей Трифонов за назначаването на негови заместници. Веднъж вече гласуването им бе спряно заради неполучени становища от етичната комисия на колегията.

Трифонов предлагаше четирима титулярни зам.-председатели на СГС, но в дневния ред на Съдийската колегия са само трима. Стела Кацарова (за шеф на Гражданско отделение – въззивни състави), Стефан Кюркчиев (катто ръководител на Гражданско отделение – първоинстаницонни състави) и Руси Алексиев (който да оглави наказателното отделение). Четвъртата номинация бе на Райна Стефанова за шеф на Търговското отделение.

В същото време спорът за избора на председател на СГС е висящ във Върховния административен съд. А преди дни в молба до ВАС адвокат Александър Кашъмов настоя да бъде спряно предварителното изпълнение на решението за избора на Алексей Трифонов до окончателното изясняване на казуса с неговото гражданство. И сред труднопоправимите вреди, които биха настъпили посочи и осъществяването на избора на предложените от Трифонов заместници. Произнасяне на ВАС по това искане още няма.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.