Последни новини
Home / Законът / Вера Юрова към наши евродепутати: Мониторингът ще падне, ако България изпълни всички препоръки за съдебна реформа

Вера Юрова към наши евродепутати: Мониторингът ще падне, ако България изпълни всички препоръки за съдебна реформа

Defakto.bg

Петър Витанов към комисар Юрова: Механизмът за сътрудничество и оценка се оказа неработещ инструмент

Елена Йончева: В България прокуратурата е безконтролна и изпълнява политически поръчки

Механизмът за сътрудничество и проверка ( МСП) на  България ще приключи  преди края на мандата на тази Комисия,  но само, ако страната е изпълнила отправените препоръки.  Това  заяви вчера Вера Юрова ( eврокомисар по въпросите на  правосъдие)  в отговор на въпроси на български евродепутати от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.  Повод за срещата са  последните инициативи на ЕК за  утвърждаване на върховенството на закона и въвеждане на ежегодни доклади за всички държави членки на ЕС, борбата с изпирането на пари, защитата на личните данни и др., се казва в съобщение от Брюксел. От него става ясно, че горещи  „вътрешни“ проблеми  са взети на прицел от  „новите“ евродепутати.

Петър Витанов

Какви са реалистичните възможности за приключване действието на Механизма за сътрудничество и оценка спрямо България и Румъния,  попитал Петър Витанов,   ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП.  „Твърде дълго двете държави бяха подложени на специално третиране от страна на европейските институции, а добавената стойност от това е, меко казано, съмнителна, поне що се отнася до България. Доверието на българските граждани в независимостта на съдебната власт е на едно от последните места в ЕС.  На този фон похвалите към българското правителство от страна на ЕК само допринасят за увеличаване на недоверието към евроинституциите в страната.  МСП се оказа неработещ инструмент, който обаче се използва от някои държави-членки като удобно оправдание България и Румъния да не бъдат допускани в Шенген.”, е заявил Витанов.

Според Емил Радев от ГЕРБ мониторингът над България (и Румъния) очертава двоен стандарт спрямо останалите дължави членки в ЕС.

Елена Йончева

По една от най-конфликтните теми у нас – за реформите в държавното обвинение, въпроси е поставила Елена Йончева, която е член на комисията за гражднаските свободи и правосъдие.  Тя е  обърнала внимание, че  въпреки неколкократните констатации и препоръки на Европейската и Венецианската комисии за липсата на ефективна съдебна система и независим надзор на прокуратурата, както и за корупция по високите етажи на властта, в България трайно се изгражда една авторитарна власт, системно поставяща под свой контрол съдебната система.  Прокуратурата е безконтролна и изпълнява политически поръчки, казва  Йончева и е попитал комисар Юрова каква е  нейната позиция по въпроса и как смята да се справи с този сериозен проблем.

Евродепутатката е коментирала също и безпрецедентната по мащаб хакерска атака срещу  информационните масиви на НАП и изтеклите лични данни на милиони българи и фирми и се обърнала към еврокомисар Юрова с директните въпроси кой би следвало да носи отговорност за този пробив в европейската сигурност. Коментиран е бил въпросът –   дали такъв сериозен пропуск в областта на защитата на личните данни ще се отрази негативно на приемането на България е Шенген.

Официалната  позиция на Европейската комисия, е  че Механизмът за сътруничество и проверка ( МСП) за България ще приключи преди края на мандата на тази Комисия,  но само при изпълнение на отправените препоръки,  категорична е била еврокомисар Юрова.  Тя  посочва още, че на пръв поглед механизмът за наблюдение изглежда несправедлив, но това са официалните договорености още при присъединяване на България към ЕС. От отговорите й става ясно, че  по ред въпроси, страната още не си е написала „домашното“.

През май месец  на Вера Юрова се наложи да опровергава премиера Бойко Борисов, който пред bTV бе заявил, че наблюдението над България ще спре  до края на мандата на ЕК по въпросите за  корупция на високо  равнище, организирана престъпност и неефективност на съдебната система.  „Дадох честен и реалистичен отговор на въпроса дали до края на мандата на тази Комисия ще бъде отменен Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП). Поради малкото време, което остава (до приключването на работата на тази Комисия) и поради някои конкретни препоръки на МСП, които още не са изпълнени, отменянето на МСП е невъзможно сега, заяви Юрова по този повод. В това няма никакво пристрастие или партийна политика. Винаги съм подкрепяла реформите в България и стъпките, които трябва да се направят, за да стане съдебната система здрава, независима и устойчива“, заяви Юрова.

На вчерашната среща тя е потвърдила същата позиция.

Факт е, че у нас продължават  да не са решени важни въпроси,  като например липсата на независимо разследване на главния прокурор.  България няма никакъв напредък по създаването на механизма за контрол на главния прокурор, констатира и Съветът на Европа през юни.

Близо 10 г. след решението на Съда по човешките права по делото „Колеви срещу България“, бе даден срок до 1  октомври т.г.  да се въведат механизми за независимо разследване на главния прокурор и на това бездействие  да бъде сложен край.

Законовите  промени предложени от правосъдния  министър за отстраняване на „тримата големи“ – главният прокурор и председателите на върховните съдилища в случай на умишлено престъпление,   са изцяло идея на българските власти – европейските институции никога не са настовали към главния прокурор да бъдат пришивани и председателите на двата върховни съда, бе заявено в  съобщение до медиите от  Съвета на Европа.  То бе по повод проекта на правосъдия министър Данаил Кирилов,  остро критикувани от магистрати и  неправителствените организации заради заобиколените препоръки за независимо разследване на  главния прокурор .  Според проекта „Кирилов“ тази фигура  остава недосегаема, защото се запазва  статуквото –  главният обвинител да бъде разследван от свои подчинени, а  на фона на силното му  влияние във ВСС, да запазва и възможността да спира всяко разследване срещу себе си.

Делото „Колеви срещу Блъгария“ бе  заведено от близките на убития през 2002 г. висш прокурор Николай Колев. Съдът в Страсбург констатира  множество незаконни действия, както и съмнения за съпричастност към случая на тогавашния главен прокурор Никола Филчев. „Въпреки твърденията за възможно участие на главния прокурор в убийството и доказателства, че той може да е одобрил поредица от незаконни действия срещу г-н Колев (незаконен арест, уволнение, повдигане на неоснователни обвинения), разследването e останало под контрола на главния прокурор и неговата служба. Нападателите остават неразкрити. Европейският съд по правата на човека е „установил, че разследванията не са били достатъчно ефективни и независими“, бе напомнено в  съобщението на  Съвета на Европа.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.