Последни новини
Home / Законът / В последния ден за номинации, нов протест: „Кой избира Главен прокурор?“ (допълнена)

В последния ден за номинации, нов протест: „Кой избира Главен прокурор?“ (допълнена)

Defakto.bg

В последния ден за номинации на главен прокурор, 29 юли, се организира нов протест, този път пред Съдебната палата в София.

Надсловът му е „Кой избира Главен прокурор?  Гражданите искат участие!“.

Инициативата този път е на „Правосъдие за всеки“.

Протестът бе анонсиран от Десислава Иванчева в страницата й във фейсбук след вчерашното заседание на ВСС, на което не се появи конкурент на Иван Гешев за високия пост. А, след като стотици скандираха под прозорците им: „Гешев е позор!“, членовете на Прокурорската колегия до един отказаха да оттеглят номинацията му за главен прокурор и обявиха, че е в ход „опит за целенасочена политическа намеса“.

На 29 юли е последното заседание на Пленума на ВСС за издигане на кандидати за обвинител №1 в тази процедура. След груповото номиниране на Иван Гешев от всички 11 членове на Прокурорската колегия единствената възможност е министърът на правосъдието Данаил Кирилов да предложи втори кандидат. Преди дни той заяви, че надали ще го направи.

Като гражданска кандидатура бе издигнат столичният следовател Бойко Атанасов.

Протестът в понеделник ще е след работно време – от което се разбира, че инициаторите надали вярват в понеделник нещо да се промени.

От „Правосъдие за всеки“ заявяват:

„Тъй като Прокурорската колегия във ВСС остана глуха за призива в нашето отворено писмо, ние се обръщаме към свободните граждани. Инициатива „Правосъдие за всеки“ организира поредния граждански Марш за правосъдие. Той ще започне  в понеделник, 29.07., от 18,30 ч. пред Съдебната палата в София.

Нека да кажем ясно, че изборът на главен прокурор не отговаря на стандартите за демократична държава. Процедурата е порочна, а единодушното номиниране на Иван Гешев я превръща в пълен фарс с тежки последици за обществото и страната.

В нашия призив към гражданите посочваме:

Време е да станем гневни! Прокурорската колегия във ВСС отказа да оттегли единствената си номинация за нов главен прокурор, така Иван Гешев остава безалтернативен кандидат. Подготвят ни тоталитарна прокуратура в олигархична държава! Правата и свободите на всички ни са сериозно застрашени от този скандален избор! Да кажем НЕ на олигархията, която си избира на тъмно нов главен прокурор, и ДА на правото ни като граждани да излъчим достойни кандидатури и да защитим конституционните си права!

#КОЙ иска да бъде съдник и да подчини изцяло съдебната власт – ще му позволим ли?“

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.