Последни новини
Home / Законът / В последния ден за номинации, нов протест: „Кой избира Главен прокурор?“ (допълнена)

В последния ден за номинации, нов протест: „Кой избира Главен прокурор?“ (допълнена)

Defakto.bg

В последния ден за номинации на главен прокурор, 29 юли, се организира нов протест, този път пред Съдебната палата в София.

Надсловът му е „Кой избира Главен прокурор?  Гражданите искат участие!“.

Инициативата този път е на „Правосъдие за всеки“.

Протестът бе анонсиран от Десислава Иванчева в страницата й във фейсбук след вчерашното заседание на ВСС, на което не се появи конкурент на Иван Гешев за високия пост. А, след като стотици скандираха под прозорците им: „Гешев е позор!“, членовете на Прокурорската колегия до един отказаха да оттеглят номинацията му за главен прокурор и обявиха, че е в ход „опит за целенасочена политическа намеса“.

На 29 юли е последното заседание на Пленума на ВСС за издигане на кандидати за обвинител №1 в тази процедура. След груповото номиниране на Иван Гешев от всички 11 членове на Прокурорската колегия единствената възможност е министърът на правосъдието Данаил Кирилов да предложи втори кандидат. Преди дни той заяви, че надали ще го направи.

Като гражданска кандидатура бе издигнат столичният следовател Бойко Атанасов.

Протестът в понеделник ще е след работно време – от което се разбира, че инициаторите надали вярват в понеделник нещо да се промени.

От „Правосъдие за всеки“ заявяват:

„Тъй като Прокурорската колегия във ВСС остана глуха за призива в нашето отворено писмо, ние се обръщаме към свободните граждани. Инициатива „Правосъдие за всеки“ организира поредния граждански Марш за правосъдие. Той ще започне  в понеделник, 29.07., от 18,30 ч. пред Съдебната палата в София.

Нека да кажем ясно, че изборът на главен прокурор не отговаря на стандартите за демократична държава. Процедурата е порочна, а единодушното номиниране на Иван Гешев я превръща в пълен фарс с тежки последици за обществото и страната.

В нашия призив към гражданите посочваме:

Време е да станем гневни! Прокурорската колегия във ВСС отказа да оттегли единствената си номинация за нов главен прокурор, така Иван Гешев остава безалтернативен кандидат. Подготвят ни тоталитарна прокуратура в олигархична държава! Правата и свободите на всички ни са сериозно застрашени от този скандален избор! Да кажем НЕ на олигархията, която си избира на тъмно нов главен прокурор, и ДА на правото ни като граждани да излъчим достойни кандидатури и да защитим конституционните си права!

#КОЙ иска да бъде съдник и да подчини изцяло съдебната власт – ще му позволим ли?“

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.