Последни новини
Home / Законът / Мнозинството отхвърли ветото на президента за Ф-16, било „неразумно“ и „смешно“

Мнозинството отхвърли ветото на президента за Ф-16, било „неразумно“ и „смешно“

Defakto.bg
Народното събрание отхвърли президентското вето върху договора за изтребителите Ф-16. арламентът отхвърли ветото, което президентът Румен Радев наложи върху международните договори за покупката на изтребителите F-16 Block 70. ГЕРБ, ДПС и част от депутатите от „Обединени патриоти“ гласуваха за отхвърлянето му, като общият им брой беше 128.  Против бяха 73 народни представители от БСП, Воля и НФСБ, а трима се въздържаха.

Румен Гечев от БСП предложи ветото на президента да бъде подкрепено и покупката на изтребителите обсъдена отново. Той обясни, че доставчикът в лицето на САЩ има всички права по доставките, както и правото да не изпълнява клаузи без да му се налагат санкции за това, докато българската страна има задължението до 31 юли да предаде доларовата равностойност на 2,300 млн. лв. и да чака след 4 години да се появи първият самолет, който още не се е появил и на американските летища, понеже е в проектна фаза. Депутатът от левицата коментира за пореден път цената на изтребителите, като посочи, че тя е изключително висока, както и че сделката крие скрити разходи.

Предварителното изплащане на самолетите е изключително сериозен разход за страна като България, изтъкна Гечев: „Прогнозна цена означава, че цената, която сега е заявена, не е последна. И в клаузите на договора много ясно доставчикът е посочил, че той може без предупреждение да промени с 10% цените, считайте автоматично с колко към момента, 230 млн., без да се замисли.   Няма доставчик, който няма да използва тази възможност. Второ, в договора пише, че само с уведомяване, без съгласието на българската страна може да се промени цената с над 10%.“  И още: Недопустимо е да купуваме самолет , който не можем да пипнем. Пилотите ни не могат да се качат в него и да го тестват. Не можем да го видим даже да лети, воден от чужди пилоти. Ние нямаме никакви гаранции, че след 4 години ще започне доставянето на този самолет, каза още Гечев. И пак още“

Знаете ли кой е подписал договорите от другата страна,  попита Гечев.   Подписал го е началник на отдел в Агенцията за чуждестранна военна помощ. Началник на отдел, не е шефът на Агенцията, не е заместник-шефа на Агенцията. Началник на отделче е подписал с българския вицепремиер договорите.  Какъв междуправителствен договор е това?!  Няма го министъра на отбраната на САЩ или на финансите, или на каквото и да било. Няма заместник-министъра. Няма шеф на управление. Тука няма никой. Вие питахте ли тези хора дали имат официално пълномощно от правителството на САЩ, иронизира ситуацията Румен Гечев.

Бившият вътрешен министър и депутат от управляващата партия Валентин Радев отговори, че :  „Изкуствено манипулирате, но като цитирате, казвайте и едната, и другата истина. И всички останали ще си направим добре изводите“. Йордан Цонев от ДПС заяви, че тезата на БСП e фалшива и българското законодателство позволява покупката на самолетите, а според Тома Биков от ГЕРБ ветото го развеселило. “   „По смешно вето досега не съм виждал“, заяви от парламентарната трибуна той.  Популистки нарече мотивите на държавния глава и Валери Симеонов, но парламентрата му група не подкрепи  сделката за  Ф-16.

„Ветото на президента за международните договори за F-16 е излишно и неразумно. Това каза председателят на комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ  ген. Констатин Попов.
„Когато стана въпрос за мотивите, очевидно се доказа, че те са абсолютно несъстоятелни. Според мен това е един добър ход на президента и на неговата администрация да напишеш едни несъстоятелни мотиви, за да може да отиде разговорът по същество. Поздравления за това. Договорите, както стана ясно, са типови, ясни, едни за всички, много десетки и десетки държави са ги подписали, при общо взето една рамка, едни условия, гаранции, неустойки. Тук въпросът е защо нашият президент и БСП не са съгласни с този начин на работа и не са съгласни да водят преговори с американското правителство.

Президентът Радев наложи вето и на спрециална пресконференция обясни възраженията си. Според държавният глава,  всички подробности около сделката трябва да са ясни за гражданите, тъй като предстои страната ни да плати 2,2 милиарда лева без ДДС авансово и да очаква доставка на самолетите най-рано след 4-5 години. А онова, което ще получим е   орязан пакет въоръжение, оборудване и обучение на персонал, което ще ограничи способностите на машините, заяви той. Отбеляза също,че са  заложени  скрити разходи за инфраструктура, транспорт, въоръжение, данъци, такси и прочие, които ние тепърва ще плащаме отгоре на 2,2-та милиарда лева без ДДС.   Освен това американската страна има право да променя клаузи в договора, без да се допитва до България.  Шест въпроса, поставени от президента не получиха отговора те бяха:

Кога ще придобием способности за пълноценна техническа поддръжка в България, без която ежегодната експлоатация на самолета се оскъпява,  

Кога ще изградим необходимата сложна инфраструктура,  Кога ще закупим следващите 8 самолета; Кога ескадрилата Ф-16 ще придобие оперативна готовност,  Кога, как и колко ще платим за всичко това?

В мотивите си Радев апелира за „национално съгласие и убеденост във взаимно приемливите условия на договора“.  Поемането на публични разходи, особено в страна с масова бедност и задълбочаващи се социални проблеми, изисква максимална прозрачност и отчетност, категоричен бе той.

Председателят на НС Цвета Караянчева нарече мотивите на президента  елементарни, макар, че сами по себе си те очертават сложни проблеми, ако има кой да схване това.

Законът за ратифициране на международния договор за придобиването на изтребителите F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка беше гласуван от Народното събрание на 19 юли.  Покупката на новите самолети раздели Обединените патриоти и така ВМРО заедно с ГЕРБ и ДПС подкрепи сделката, докати НФСБ и „Атака“ плюс „Воля“  се обявиха против това разход на държавата.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.