Последни новини
Home / Законът / Надпревара от подкрепи за кандидата Иван Гешев, БХК призовава Румен Радев да се намеси

Надпревара от подкрепи за кандидата Иван Гешев, БХК призовава Румен Радев да се намеси

Defakto.bg

След вчерашния протест пред ВСС и декларацията на Прокурорската колегия, че няма да се поддава на натиск (и да оттегли кандидата си Иван Гешев), безпрецедентно бързо и активно заваляха подкрепи за номинирания.

А във ВСС, явно, не смогват да ги публикуват. Подобни надпревари за подкрепи преди дори да е изтекла възможността за номинации са без аналог в досегашните избори за „тримата големи“ в Темида.

Нещо повече, в гласуваната от ВСС хронограма на процедурата е записан срок до 16 октомври за „становища и въпроси от юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионални организации, висши училища и научни организации“.

Но днес на страницата на съвета днес вече има пет публикувани становища: на прокурори и служители в Районна прокуратура-Пловдив; на Камарата на следователите (Де факто писа за позицията им); както и на прокурорите и служителите от двете спецпрокуратури – първоинстанционната (чийто шеф допреди година бе Гешев) и апелативната; има и от прокурорите и служителите от РП-Силистра плюс от Софийска районна прокуратура.

Отрицателни отзиви, очаквано, на страницата на ВСС няма. Едва в понеделник, 29 юли, се появи писмо с въпроси от „Правосъдие за всеки“.

Становищата са кратки и изразителни. И осъждащи „протестите“.

От РП-Пловдив заявяват: „Изразяваме нашата подкрепа за номинацията на Прокурорската колегия за г-н Иван Гешев. Изразяваме притеснението и възмущението си от организираните от ПП „Да, България!“безпрецедентни по своя интензитет политически нападки срещу кандидатурата на г-н Гешев“.

От РП-Силистра пишат: „Изразяваме нашата безрезервна подкрепа за кандидатурата на г-н Иван Гешев. Всяка външна намеса при избора на Главен прокурор би нарушила демократичния принцип за протичане на процедурата за избор“.

Специализираните прокуратури казват: „Заявяваме пълната си подкрепа за кандитурата на г-н Иван Гешев. Призоваваме членовете на ВСС да не се поддават на недопустимия натиск от политически и икономически субекти“.

От Софийската районна прокуратура: „Кандидатурата на г-н Иван Гешев е най-подходящата и в пълна степен отговаря на законовите, професионалните и нравствените изисквания за ръководител на държавното обвинение“.

Извън страницата на ВСС е останало писмото на 10 известни адвокати до кадровиците, поискали дебат и отговори за изразените тези и действията на кандидата Гешев. Няма я и общата позиция на Висшия адвокатски съвет за качествата и характеристиките на новия главен прокурор.

Разбира се, няма и дума за вчерашния сериозен протест пред сградата на ВСС.

Инакомислещи

Днес от Българския хелзинкски комитет разпространяват отворено писмо до президента Румен Радев. То е подписано от председателя на БХК Красимир Кънев.

В писмото включително се заявява:

Красимир Кънев

„В настоящата процедура до момента номинирано за главен прокурор е само едно лице —сегашният заместник на Сотир Цацаров, Иван Гешев. Нещо повече — от страна на изпълнителната власт бяха направени институционални заявки, че именно това ще остане единствената кандидатура.

Това е повод за сериозна тревога за бъдещето на правовата държава не само с оглед на саботирането на плурализма и възможността за състезателност и избор в процедурата, но и с оглед на скорошните публични изяви на единствения кандидат. В тези изяви  г-н Гешев показа, че не цени правата на човека, както и ролята на гражданското общество в тяхното утвърждаване и защита. Той също така изказа публично твърдения, които са унизителни за достойнството на хората, принадлежащи към малцинствата в България….

Издигането на една-единствена кандидатура от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), при това с пълно единодушие, хвърля сянка на съмнение, че не високите морални и нравствени качества на Гешев или неговите дълбоки юридически познания са мотив за номинирането му. Няма как да бъде по друг начин, тъй като всички прокурори, издигнали тази кандидатура, не са независими, а функционално подчинени на главния прокурор….

Властта на главния обвинител на държавата е напълно безконтролна в България, факт, който е критикуван от Европейския съд по правата на човека в решението му от 2009 г. по Колеви срещу България. Делото Колеви остава неизпълнено вече 10 години, въпреки че се намира под засилено наблюдение от Комитета на министрите.

Силно сме обезпокоени от нетърпимостта на високопоставени длъжностни лица и съсловни организации спрямо публичните критики към номинацията на г-н Гешев и смехотворните им квалификации, че това представлявало намеса в независимостта на съдебната власт. Това за пореден път показва, че определени кръгове в българското общество са с твърдото намерение да наложат неговата кандидатура като безалтернативна и да я оградят от критиката, която експерти и граждански организации, занимаващи се от десетилетия с наблюдение на системата на правосъдие в България, съвсем основателно отправят…

Уважаеми г-н президент, молим Ви да вземете предвид всички тези тревожни факти и да се включите активно в обществения дебат и в процедурата по избор на бъдещия главен прокурор на републиката. Президентът на държавата е по дефиниция независим и е призван да брани единството на нацията и именно поради това Ви призоваваме след широко консултиране на заинтересовани представители на гражданското общество да предложите кандидатура за длъжността, която да е алтернативна на издигнатата до момента. Изборът на главен прокурор е от изключителна важност за развитието на всеки сектор от държавно-обществения живот, а към настоящия момент този избор изглежда предрешен, при това от кандидатура, която разделя, а не обединява българското общество“.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.