Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов: Не издигам кандидат, зачитам магистратското самоуправление

Данаил Кирилов: Не издигам кандидат, зачитам магистратското самоуправление

Defakto.bg

Правосъдният министър Данаил Кирилов не номинира конкурентен кандидат за главен прокурор. Така в надпреварата остава само Иван Гешев и само той ще бъде изслушван и гласуван от ВСС на 24 октомври. Ако събере 17 „за“ в своя подкрепа, ще бъде избран за главен прокурор. Ако не – процедурата тръгва отначало.

Пред Пленума на ВСС Данаил Кирилов днес обясни отказа си да номинира кандидат в сегашната процедура както с факта на монолитната подкрепа на Гешев от 11-те от Прокурорската колегия, така и с нежеланието си да противопоставя едната колегия на другата, защото министърът е обединител, а не разединител. Любопитното е, че в аргументацията си министърът се позова на „магистратското самоуправление“, като визираше прокуратурата и „нейния“ кандидат. Но по закон самоуправлението е отредено за съдиите, защото очевидно не е възможно в единната прокуратура. може пък Кирилов да е визирал надпреварата за подкрепи от прокурорски колективи за кандидата Гешев. Знае ли човек?

Точните думи на министър Кирилов:

„Първият ми аргумент е обстоятелството, което възприехте миналия понеделник – членовете на Прокурорската колегия общо, заедно и всички номинираха – за мен това е проявление на принципа на магистратското самоуправление. За мен това е съсловно предложение. Предложение на професионалистите в общността. Съответства на измененията в ЗСВ от 2016 г.

Второто съображение – дори да бъде номинирана кандидатура, максималната подкрепа, котяо е логично да получи, е 14 гласа. Това би означавало да не се стигне до резултат, както и да се създаде предпоставка за противопоставяне на двете колегии във ВСС, което не трябва да се допуска по какъвто и да е повод и начин.

Очаквах гражданското общество да стигне до широка подкрепа на обща кандидатула, това не се случи. Не мога да приема единственото предложение, които постъпи в тази връзка заради несъответствието му с целта на закона. Министърът трябва да е обединител и да търси консенсусен дебат, а не да е разединител. Смятам решението за неиздигане на кандидатуа от министъра за правилно обосновано по принцип, исторически, както и в конкретния случай.

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.