Последни новини
Home / Законът / Две заседания във ВСС, мандалото за главен прокурор хлопва

Две заседания във ВСС, мандалото за главен прокурор хлопва

Defakto.bg

Две заседания ще има днес във ВСС – на Прокурорската колегия и на Пленума на съвета. Дневният ред е наситен, предваканционен – кадровиците се разпускат от 31 юли та чак до 12 септември.

Основното внимание е към Пленума, защото е последно заседание за номиниране на втори кандидат за главен прокурор (то започва в 13,30 ч.). Ако дотогава правосъдният министър Данаил Кирилов не издигне кандидат, Иван Гешев остава без конкуренция за поста на отиващия си Сотир Цацаров. При едно условие – стига наесен, на 24 октомври, да получи подкрепа от 17 „за“ в 25-членния ВСС. Колкото е безспорно постижимо да изглежда това мнозинство днес, но октомври има време.

Седмицата се открива със заседание на Прокурорската колегия, което също обещава да е интригуващо заради два избора. Кадровиците ще направят втори опит да гласуват за апелативен прокурор на София, като кандидатурите са две – досегашният апелативен прокурор Албена Вутова (отхвърлена от мнозинството в предната надпревара, но пък сега подкрепена и от прокурорите от САП) и районият прокурор на София Радослав Димов, без опит в горни инстанции. Нещо повече – при наличието на кандидат от по-високото ниво евентуалното му избиране би било одящо очите „изключение“. Но се е случвало.

Другият избор е за наследник на самия Иван Гешев начело на спецпрокуратурта. Откакто той стана заместник на Сотир Цацаров преди година, спецструктурата е без титулярен шеф, а процедурата бведнъж бе прекратена заради отказ на единствения кандидат Даниела Начева. Сега кандидатът пак е един – и.ф. шефътт на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.