Последни новини
Home / Законът / Собственикът на „Тад груп“ сам се върна у нас, арестуваха го заради „тероризма“ в НАП (допълнена)

Собственикът на „Тад груп“ сам се върна у нас, арестуваха го заради „тероризма“ в НАП (допълнена)

Defakto.bg

Това е репресия, обяви адвокат Ина Лулчева

Собственикът на фирмата „Тад Груп“ Иван Тодоров е задържан тази сутрин на летище София във връзка с разследването на кибератаката в масивите на Националната агенция за приходите, съобщи БНР.

Тодоров е отведен в ареста на Националното следствие, за да му бъде повдигнато – лично и в присъствието на адвокат, обвинение за участие в престъпна група за кибертероризъм, заедно с 20-годишния Кристиян Бойков и търговския директор на фирмата Георги Янков.

Засега Тодоров е с белезници с постановление на прокурор за 72 часа. От спецпрокуратурата обаче декларираха, че утрепо обяд ще внесат в спецсъда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, сиреч нямат намерение да освобождават бизнесмена.

Хакерският пробив на НАП прерасна от обикновено компютърно престъпление в тероризъм миналата седмица. Тогава спецпрокуратурата съобщи, че обвинените са станали трима – компютърният специалист Кристиян Бойков (сочен за извършител), търговският директор Георги Янков и собственикът на фирмата Иван Тодоров, сочени за негови подбудители. На Бойков и Янков бяха определени гаранции от по 20 000 лева, а Тодоров го обявиха за издирване, споменаваше се и европейска заповед за арест, макар да се знаеше, че е служебно в Канада. А самият той заяви, че веднага след завръщането си доброволно ще съдейства на разследването.

Адвокат Ина Лулчева, която също е поела защитата на Иван Тодоров, коментира станалото пред Де факто.
„Задържането в случая е проява на абсолютно неоснователна репресия. Още миналата седмица Иван Тодоров официално е информирал прокуратурата, че е служебно в чужбина и на 30-и юли ще се яви където и когато кажат. В същото време го задържат на летището, понеже можело да се укрие.
Не ми е известно как точно в случая се установява кибертероризъм, според представените ни материали от разследването за пробива на масива на НАП. В практиката по този тип дела обаче всяването на страх и смут у населението (което е целта на тероризма – б.р.) трябва да се докаже, а не да се води по усещането и преценката на прокурора. Не може да се твърди, че някой е искал да всее всеобщ страх и смут, след като изпълнителният директор на НАП дори е взела трудното решение да не си прекъсва отпуската“.

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ към министър Йорданова: Повторението на кухи фрази прикрива липсата на капацитет и реални закони

„Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и …

Надежда Йорданова към прокуратурата: Какво става с „кюлчетата и банкнотите“ и автентичността на записите?  

  Очаквам на 8 февруари решението на Конституционния съд по въпроса  дали правосъдният министър може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.