Последни новини
Home / Законът / Собственикът на “Тад груп” сам се върна у нас, арестуваха го заради “тероризма” в НАП (допълнена)

Собственикът на “Тад груп” сам се върна у нас, арестуваха го заради “тероризма” в НАП (допълнена)

Defakto.bg

Това е репресия, обяви адвокат Ина Лулчева

Собственикът на фирмата “Тад Груп” Иван Тодоров е задържан тази сутрин на летище София във връзка с разследването на кибератаката в масивите на Националната агенция за приходите, съобщи БНР.

Тодоров е отведен в ареста на Националното следствие, за да му бъде повдигнато – лично и в присъствието на адвокат, обвинение за участие в престъпна група за кибертероризъм, заедно с 20-годишния Кристиян Бойков и търговския директор на фирмата Георги Янков.

Засега Тодоров е с белезници с постановление на прокурор за 72 часа. От спецпрокуратурата обаче декларираха, че утрепо обяд ще внесат в спецсъда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, сиреч нямат намерение да освобождават бизнесмена.

Хакерският пробив на НАП прерасна от обикновено компютърно престъпление в тероризъм миналата седмица. Тогава спецпрокуратурата съобщи, че обвинените са станали трима – компютърният специалист Кристиян Бойков (сочен за извършител), търговският директор Георги Янков и собственикът на фирмата Иван Тодоров, сочени за негови подбудители. На Бойков и Янков бяха определени гаранции от по 20 000 лева, а Тодоров го обявиха за издирване, споменаваше се и европейска заповед за арест, макар да се знаеше, че е служебно в Канада. А самият той заяви, че веднага след завръщането си доброволно ще съдейства на разследването.

Адвокат Ина Лулчева, която също е поела защитата на Иван Тодоров, коментира станалото пред Де факто.
“Задържането в случая е проява на абсолютно неоснователна репресия. Още миналата седмица Иван Тодоров официално е информирал прокуратурата, че е служебно в чужбина и на 30-и юли ще се яви където и когато кажат. В същото време го задържат на летището, понеже можело да се укрие.
Не ми е известно как точно в случая се установява кибертероризъм, според представените ни материали от разследването за пробива на масива на НАП. В практиката по този тип дела обаче всяването на страх и смут у населението (което е целта на тероризма – б.р.) трябва да се докаже, а не да се води по усещането и преценката на прокурора. Не може да се твърди, че някой е искал да всее всеобщ страх и смут, след като изпълнителният директор на НАП дори е взела трудното решение да не си прекъсва отпуската”.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата отново поиска заличаване на „Български национален съюз Еделвайс”

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе жалба срещу отказа на  Софийски градски съд да прекрати регистрацията …

И на първо, и на второ четене: Депутатите дадоха служебни паспорти на членовете на ВСС

Шофьорските книжки с изтичащ срок ще се подновяват за 3 дни, но от 1 септември …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.