Последни новини
Home / Законът / Без гласуване на зам.-председатели в СГС, ще чакат наесен

Без гласуване на зам.-председатели в СГС, ще чакат наесен

Defakto.bg

Мотивът е „комплектуване“, основна се чака произнасяне на ВАС

Предложенията на председателя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов за назначаване на негови титулярни заместници не бяха гласувани от колегията на ВСС. Отложиха ги за наесен.

Трифонов предлагаше четирима заместници: Стела Кацарова, Стефан Кюркчиев, Руси Алексиев и Райна Стефанова. В дневния ред на Съдийската колегия днес бяха назначенията на трима от тях, без Стефанова.

Това бе и един от формалните поводи за отлагане на гласуването. Същностният проблем обаче е друг – висящото дело за избора на председател на СГС във Върховния административен съд и отправеното искане да се спре предварителното изпълнение на кадровото решение за Трифонов. Искането бе отправено до ВАС от конкурента в надпреварата Евгени Георгиев и неговия адвокат Александър Кашъмов. Аргументите са нови данни, че Алексей Трифонов няма валидно българско гражданство, което не му позволява изобщо да е магистрат. Проблемът бе поставен първо в разследване на Валя Ахчиева.

На този фон днес кадровикът Драгомир Кояджиков, един от най-активните инициатори за „предварителното“ встъпване на Трифонов на председателската длъжност включително и за да може да формира екип, даде заден ход. Кояджиков първи предложи отлагане на въпроса със заместниците в СГС, за да се „комплектуват“ документите и на четвъртата предложена Райна Стефанова.

Атанаска Дишева обаче напомни за искането за спиране до ВАС, а председателят на съда Георги Чолаков обяви, че то в момента се администрира и предстои произнасяне на тричленния състав. Като неговото определение може да се обжалва пред петчленка на ВАС.

С 9 на 1 гласа (само Олга Керелска бе „против“) въпросът със заместниците бе отложен за наесен.

Все пак, ще наказват Мирослав Петров от СРС

Въпреки предложението на дисциплинарния състав да не се налага наказание на съдията от Софийския районен съд Мирослав Петров за просрочие по дела, той вероятно ще бъде сакнциониран.

Само един глас не стигна кадровиците да откажат наказанието, поискано от някогашния и.ф. шеф на СРС Стефан Милев. За кадрови казуси се искат минимум 8 „за“, а при гласуването резултат бе 7 „за“ срещу 3 „против“.

Дисциплинарните въпроси се разискват „на закрито“. Но след включването на мониторите Лозан Панов обяви, че за съдия Мирослав Петров е била предложена санкция „забележка“. За това през септември магистратът ще бъде поканен за изслушване, ако пожелае.

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.