Последни новини
Home / Законът / ВСС се „поправи“, назначи отличник за съдия

ВСС се „поправи“, назначи отличник за съдия

Defakto.bg

Случи се след принципни разяснения на ВАС за „преценката“ на прокурорски актове

Юристът Иван Йорданов, спечелил конкурс за „външно“ назначение в Районен съд-Лом, но отхвърлен от мнозинството от кадровиците през март, днес все пак получи назначението си.

А Съдийската колегия на ВСС се размина с конфуза да откаже да изпълни влязло в сила съдебно решение.

Казусът изникна през март, когато колегията гласува кандидатите за пет районни съдилища, според класирането им в конкурс. И се „спъна“ в кандидатурата на Йорданов (получил 5,69 на писмен изпит и 6,00 на устен) заради подаден срещу него сигнал от опонент в частно дело и две прекратени прокурорски преписки, приключили с отказ за образуване на досъдебно производство. Отделно етичната комисия на Съдийската колегия бе дала положително становище за качествата му.

Въпреки това с 4 на 5 гласа мнозинството в колегията отхвърли кандидата Йорданов, понеже нямал нужните нравственост и морал, като се позова и на сигнала, и на прекратените преписки.

Юристът обаче е оспорил този отказ на кадровиците пред Върховния административен съд. А с окончателно решение върховните съдии Милка Панчева, Росен Василев и Юлия Тодорова са им разяснили някои принципни положения, отменили са отказа и са върнали преписката за ново поризнасяне.

Въпреки това днес Боян Новански обяви, че има „съмнения в нравствените качества“ на този кандидат, с все същите стари аргументи. И поиска гласуването да се отложи, като етичната комисия изготви ново становище.

Няма нови обстоятелства, всичко вече е обсъдено, реагира председателят на комисията Олга Керелска.

„Ако отново ще преценяваме прокурорски преписки, няма да изпълним влязло в сила решение на ВАС, което сме длъжни да изпълним“, напомни Цветинка Пашкунова.

Предложението за отлагане и връщане на етичната комисия бе отхвърлено с 3 на 7 гласа. Ако резултатът, макар и обърнат, беше същият и в гласуването за назначаването на Иван Йорданов колегията наистина нямаше да изпълни решението на ВАС (при кадрови казуси се искат минимум 8 „за“).

Един от привържениците на отлагането все пак премисли и назначението на Йорданов за съдия в РС-Лом бе одобрено с 8 срещу 2 гласа.

Из решението на ВАС:

Фактът, че има образувана прокурорска преписка самостоятелно, не установява сам по себе си факт, който е в кръга на преценката за качествата на кандидата, тъй като установяването на такива факти с правни последици е извън обсега и целта на досъдебното производство. Създаването на съмнение в морално-етичните и професионалните качества на кандидатите, не е предвидено в хипотезата на чл. 162, т. 3 от ЗСВ. Според разпоредбата, следва да бъдат установени и посочени фактите, от които следва правен извод за притежаването или отсъствието на нравствени и професионални качества, съответстващи на КЕПБМ. От проведените обсъждания някои от членовете на СК на ВСС ясно са обяснили, че и двете прокурорски преписки са прекратени, което по същество води на извода, че кандидатът Йорданов не е извършил деяние от престъпен характер. Налице е прокурорски акт и надлежно извършена проверка от компетентните лица, които са констатирали, че лицето не извършило сочените деяния.
СК на ВСС не е компетентен да преценява законосъобразността на прокурорските актове и от доказателствения материал да стига до изводи, различни от вече констатираните. Наличието на образувано досъдебно производство, не е сред посочените отрицателни елементи, които са пречка за назначаване на кандидат в конкурс за първоначално назначаване. В чл. 162, т. 4 от ЗСВ изрично е посочено, че лицето не трябва да е осъждано на лишаване от свобода за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията. Само това основание във връзка с наказателно производство, може да бъде предпоставка за неназначаването на кандидата. В случая имаме прекратено производство, за което са представени надлежни доказателства. 

 

Влязло в сила Решение № 10541/08.07.2019 г. по адм. дело № 3983/2019 г. на Върховния административен съд, образувано по жалба на Иван Пламенов Йорданов – кандидат в конкурса за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в Районен съд – Лом, срещу решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по т. 21.1 от Протокол № 10/19.03.2019 г.

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.