Последни новини
Home / Законът / Мирослава Тодорова към ВСС: Нима съдебната власт създава органи за саморазправа? Съветът я защити с декларация

Мирослава Тодорова към ВСС: Нима съдебната власт създава органи за саморазправа? Съветът я защити с декларация

Defakto.bg

След като въпреки отправената й покана главният инспектор Теодора Точкова не се яви пред ВСС, по предложение на Лозан Панов колегията изслуша съдия Мирослава Тодорова. „Против“ бе само Стефан Гроздев.

Мирослава Тодорова

Поводът бе „официалното“ изтичане на нейните и на семейството й лични данни чрез публикуваната на сайта на Инспектората имуществена декларация. Проверка на Де факто не откри подобен „пропуск“ сред други декларации, проверката на самия Инспекторат не е приключила.

Пред кадровиците днес Мирослава Тодорова опроверга твърденията, че незаличаването на данните й се дължало и на формата, в който е попълнила декларацията. В такъв формат са били и декларациите на останалите съдии на СГС, а проверка на самата Тодорова е установила, че няма никакъв проблем за заличаването на данните.

„Казвам го не да подклаждам световната конспирация, а за да има сигурност, че следващ път няма да изтичат данни, които да поставят в риск нас и семействата ни“, категорична бе съдийката.

И още: „Фактът, че станалото не предизвика никаква загриженост, показва, че ако ние не приемаме, че това е достатъчно сериозно, значи не гледаме достатъчно сериозно на собствената си дейност, професионалното си достойнство и приканваме хората да не ни вземат насериозно.

Да не се правим, че нищо не се е случило. Случило се е. Още повече на фона на съвпаденията с кодовата терминология (Тодорова вече публично обяви, че „Не се трий!“ е код като „Да се опраска!“ – б.р.) и засиленият интерес на Инспектората към мен. Това трябва да бъде внимателно обсъдено, другото би означавало, че съдебната власт допуска да се създават органи за саморазправа. Това бяха моите мотиви да дойда. Разбира се, че нито аз, нито вие няма да разберем какво точно е станало„.

Атанаска Дишева я попита дали се чувства застрашена.

Тодорова отговори: „Чувствам се обидена, защото смятам, че е унизително. Унизително е да сме принудени да попълваме декларации, да спазваме срокове и накрая да се създаде такава организация при цялото задължение на държавата за защита на данните, че едни данни да „изтичат“.  Как да повярвам, че моите данни не могат да бъдат изтрити, като те наистина се трият на различни компютри? Не съм безразсъдна, знам на какво подлагам семейството си и разбира се ще взема мерки, така че да нямам нужда от външна помощ. С подкрепа от колеги“.

Цветинка Пашкунова предложи на Съдийската колегия да реагира с декларация. Декларацията бе гласувана единодушно.

Декларацията

Съдийската колегия на ВСС намира за недопустимо публикуването на незаличени лични данни в имуществената декларация на  Мирослава Тодорова – съдия в Софийски градски съд, интернет на сайта на Инспектората към ВСС.

Независимо от причините за допуснатия от ИВСС пропуск, налице е грубо нарушение на Закона за защита на личните данни и Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета на Европа (GDPR).

Допуснато е посегателство срещу личната неприкосновеност на Мирослава Тодорова и на нейното семейство, както и срещу независимостта й като съдия.

Съдийската колегия приема с тревога оповестяването на лични данни на магистрат и заявява своята непримиримост към подобни действия, като настоява за предприемане на съответни административни мерки за препятстване на подобни грешки в бъдеще.

Инспекторатът към ВСС като орган, съблюдаващ интегритета на съдии, прокурори и следователи, и натоварен с функции по установяване на действия, накърняващи престижа на съдебната власт или нарушаващи независимостта на магистратите, следва с повишено внимание да пази и отстоява техните права и достойнство.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Един коментар

 1. Йорданова

  Прокуратура и съд създават и прикриват престъпни индивиди……. Правосъдие?????…….. 20.07.2019 година, на 20.07.2017година от РП Омуртаг, в лицето на разследващ полицай Захариев на сина ми беше връчено постановление в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл. 343, Ал. 3,б.“а“,във връзка с Ал. 1,б.“б“, във връзка с чл., 342, Ал. 1 от безразсъдните НК, във връзка с с чл. 37,ал. 1,пр.,1 от ЗДвП.
  На 29.06.2016 година, на главен път Омуртаг – Котел, на кръстовище за с. Веренци, синът ми спрял да пропусне насрещно движещият се автомобил, бива ударен челно – дясно от същия този автомобил. За да избегне челен удар и да спаси живота си е извил волана на управлявания от него микробус пълно в ляво…. При инцидента са пострадали синът ми и двама души от другия автомобил……
  Цялата документация по случая е в полза на другия водач, който е употребил алкохол – в нарушение на чл 5,ал. 3, т. 1от ЗДвП /2016г и е шофирал с превишена скорост – 128км/ч.-чл.21,ал.1.от ЗДвП /2016г.
  Синът ми не е употребил алкохол..
  Накратко ще изложа нередностите и укритите факти в досъдебната документация:
  1. Протокол за ПТП
  -инцидента е на 29.06.2016 г, протокола е с дата 30.06.2016 г.
  -няма тест за алкохол с дрегер
  -кръвната проба за алкохол е с дата 01.07.2016 г.
  -няма схема за ПТП
  -няма акт – АУАН- за употребата на алкохол, който е задължителен при ПТП
  -ДП е с номер различен от този на другите документи
  2.Протокол за оглед на местопроишествието
  -не пълен и неточен
  -няма данни за микробуса
  -няма данни за фургона и мебелите от фургона- легла, матраци….
  3.Химическата експертиза – няма час, кога е взета кръвната проба, изследвана на 01.07.2016г
  4.Постановление за АТЕ – с дата от 20.07.2016 г……… 22 дни след инцидента
  5.Снимков албум – не пълен, неточен, неясен…
  6.АТЕ – мястото на удара между двата автомобила е извън пътното платно…

  Прокурор Паров отказа среща преди делото…
  РС Омуртаг в лицето на съдия Петрова, Осъди синът ми не приемайки, че е предприел остро завиване на ляво да избегне челен удар… Въпреки показанията на свидетел, стоящ до шофьора, че техният автомобил се е движел в средната лента??? по двулентов път……… За съда бе по важно да се установи суха или мокра е била пътната настилка и точния километър на инцидента……
  Присъдата бе една година условно, с три години изпитателен срок……
  Въззивният съд в Търговище, намали условия срок на осем месеца….. Без право на обжалване и протест…
  И така, с прикрити, укрити доказателства в полза на употребилия и шофирал с превишена скорост….. МВР, ПРОКУРАТУРА И СЪД доунищожиха…. Унищожения от незачитащ ЗДвП шофьор………

  От 06.09.2017г водя кореспонденция с институциите – Министерство на правосъдието, ВКП, МВР, ОПТърговище, ВСС, ИВСС, Омбудсман на РБългария…..
  Глас в пустиня……….А вярвах в българското правосъдие……..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.