Последни новини
Home / Законът / Калин Калпакчиев: Дебатът за новия главен прокурор бе подменен с театър на сенките и „подкрепи“ от трудови колективи

Калин Калпакчиев: Дебатът за новия главен прокурор бе подменен с театър на сенките и „подкрепи“ от трудови колективи

Defakto.bg

Редовите обвинители работят под натиск, без право на глас и мнение

Същинският разговор за избора на нов главен прокурор успешно бе подменен с жестове на привидности, театър на сенките, „подкрепи“ от трудови колективи и основният въпрос: защо кандитатът е точно Иван Гешев остана без отговор. Така коментира ставащото председателят на Съюза на съдиите и член на предния ВСС Калин Калпакчиев пред БНР.

Той очерта рамките на „пропуснатия“ дебат – за реформата на прокуратурата, правомощията на главния прокурор, структурата на водените през последните седем години наказателни производства и изхода от тях.

„Репликата за разделението на властите, която кандидадът за главен прокурор изпусна или пък провокативно каза, в голяма степен е вярна – у нас разделение на властите и по-скоро независимост на съдебната власт, базисна за всяка демокрация, в повечето случаи не съществува. Прокуратурата особено в мандата на настоящия главен прокурор демонстрира  сътрудничество и корпоративност, които не отговарят на статута на съдебната власт. Бяха седем години на прокуратура, която стои плътно до властта и обратното. Никой не си направи труда дори в рамките на процедурата по избора да направи анализ как е функционирала прокуратурата през тези седем години, какво е работила“, заяви Калпакчиев.

Само подобен анализ може да открои дефицитите и позитивите, оттам да очертае профила на новия главен прокурор и после да се търси подходящият кандидат, смята съдията. Той определи като „инфантилен“ представеният профил от Съдийската колегия, сведен до „две-три неща“ (кадровиците неуморно се позовават на срещата си с двете съсловни организации на прокурори и следователи, от която излезе единствено желанието за магистрат от кариерата, прокрадваха се и нюанси да е активен -б.р.).

На въпрос дали монолитната номинация на Гешев от цялата Прокурорска колегия и валящите подкрепи от обвинители и служители от страната са „магистратско самоуправление“ (по определението на министър Данаил Кирилов), Калпакчиев отговори: „Да се говори за самоуправление в прокуратурата е нонсенс и издава непознаване най-малкото на закона“.

Но най-вече: „За да имаме автентичен, свободно изразен вот на прокурорите, трябва да създадем гаранции за това. Подкрепата, която вали, изобщо не е автентичен глас.  Не е въпросът да се брои колко прокурори са подкрепили, колко не са подкрепили… Защото има хиляди начини неподкрепилият да бъде „ударен“ – с дисциплинарно производство и прочее. Прокурорите в момента нямат създадени условия свободно да изразят мнения – това е един от моментите, за които трябва да се говори при реформата в прокуратурата. Как да се гарантира независимостта на отделния прокурор, който в момента работи под натиск“.

Дали на 24 октомври Иван Гешев наистина ще бъде избран е въпрос, чийто отговор ще бъде даден другаде, не във ВСС, категоричен бе бившият член на съвета от професионалната квота. „Заседанията на ВСС все повече заприличват на ритуални действия без реално съдържание, решението ще бъде решено другаде, не във ВСС. Според мен това все още не е решено, но…“, каза Калпакиев.

Той коментира и реакциите на скандала с публикуваните от Инспектората лични данни на съдия Мирослава Тодорова. Вчера, след като я изслуша, Съдийската колегия излезе с декларация.

„В първия момент като наблюдател останах с впечатлението, че колегията реагира по принуда и с нежелание. Не е ясно изобщо какво ще излезе от проверкатта на Инспектората, не е ясно защо прокуратурата пък изобщо не реагира. Липсата на своевременна реакция от ВСС, прокуратурата и Инспектората е доказателство, че наистина е налице организирана анархия, както каза съдия Тодорова.

Що се отнася до заглавието на файла с нейната изтекла декларация (NE SE CHISTIIII), помните по времето на Цветанов колко бяха изобретателни с кръщаването на операции, включително с имена на съдии. Случващото се не е ново, нищо не се е променило в желанието на властта – изпълнителна или друга, да овладее съда“, каза Калин Калпакчиев.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Адв. Михаил Екимджиев: Скандално Конституционният съд  даде пожизнен мандат на съдебната номенклатура

Когато парламентът е неспособен да  излъчва свои  представители в държавни органи, президентът да поема временно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.