Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов праща писма: Срок за “второ” номиниране на съдии в КАК до 10 септември

Лозан Панов праща писма: Срок за “второ” номиниране на съдии в КАК до 10 септември

Defakto.bg

След първия избор на членове на съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) от квотата на Върховния касационен съд, ще последва втори. Новият срок за номиниране на кандидати е до 10 септември. Това се казва в писма на Лозан Панов до председателите на апелативните, окръжните, военните съдилища и до двете спецсъдилища.

Проблемът е познат – ВКС трябва да избере 10 действащи магистрати в отговорната комисия на съдебния съвет, а от първи опит на 25 юли излъчи едва трима. Нещо повече – има и определени квоти за специалисти в гражданската, търговската и наказателната материи. Първите трима избраници са все окръжни съдии, по един от трите “клона”.

Съобщението на ВКС:

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) изпрати до ръководителите на апелативните, окръжните, военните съдилища и Специализирания наказателен съд писма относно възможността за подаване на заявления за участие в процедурата за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) при Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с които да бъдат запознати съдиите от съответните съдебни райони.

Срокът за подаване на заявления е до 10.09.2019 г. включително. Документи се приемат и по електронен път (на ел. поща: [email protected]) или по факс (02/9883985). Към заявлението се прилагат автобиография и документи за съответствие с изискванията на чл. 37, ал. 4 от Закона за съдебната власт.

На 25.07.2019 г. Пленумът на Върховния касационен съд избра трима съдии за членове на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (http://www.vks.bg/vks_p02_0619.htm).

Съгласно Вътрешните правила за организацията на дейността на Комисията по атестирането и конкурсите Пленумът на ВКС избира за членове на КАК 10 действащи съдии, разпределени така: 5 съдии със специализация по гражданско право, 4 съдии със специализация по наказателно право и 1 съдия със специализация по търговско право.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.