Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов праща писма: Срок за „второ“ номиниране на съдии в КАК до 10 септември

Лозан Панов праща писма: Срок за „второ“ номиниране на съдии в КАК до 10 септември

Defakto.bg

След първия избор на членове на съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) от квотата на Върховния касационен съд, ще последва втори. Новият срок за номиниране на кандидати е до 10 септември. Това се казва в писма на Лозан Панов до председателите на апелативните, окръжните, военните съдилища и до двете спецсъдилища.

Проблемът е познат – ВКС трябва да избере 10 действащи магистрати в отговорната комисия на съдебния съвет, а от първи опит на 25 юли излъчи едва трима. Нещо повече – има и определени квоти за специалисти в гражданската, търговската и наказателната материи. Първите трима избраници са все окръжни съдии, по един от трите „клона“.

Съобщението на ВКС:

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) изпрати до ръководителите на апелативните, окръжните, военните съдилища и Специализирания наказателен съд писма относно възможността за подаване на заявления за участие в процедурата за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) при Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с които да бъдат запознати съдиите от съответните съдебни райони.

Срокът за подаване на заявления е до 10.09.2019 г. включително. Документи се приемат и по електронен път (на ел. поща: [email protected]) или по факс (02/9883985). Към заявлението се прилагат автобиография и документи за съответствие с изискванията на чл. 37, ал. 4 от Закона за съдебната власт.

На 25.07.2019 г. Пленумът на Върховния касационен съд избра трима съдии за членове на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (http://www.vks.bg/vks_p02_0619.htm).

Съгласно Вътрешните правила за организацията на дейността на Комисията по атестирането и конкурсите Пленумът на ВКС избира за членове на КАК 10 действащи съдии, разпределени така: 5 съдии със специализация по гражданско право, 4 съдии със специализация по наказателно право и 1 съдия със специализация по търговско право.

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.