Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата разкри: Тримата от „Тад груп“ клатели държавата, атакували и поливачките пред парламента (допълнена)

Спецпрокуратурата разкри: Тримата от „Тад груп“ клатели държавата, атакували и поливачките пред парламента (допълнена)

Defakto.bg

Съдът отказа арест, освобождава Иван Тодоров срещу 100 000 лева гаранция

Не само системата на НАП, а стабилността на цялата държава са застрашили тримата от „Тад груп“, сочени от специализираната прокуратура за терористи.

За това обвинението ще настоява за гледане при „закрити врата“ на делото за поисканата най-тежка мярка спрямо собственика на фирмата Иван Тодоров, обвинен като подбудител за кибертероризма. Прокуратурата разкри включително и опасно „посегателство“ върху сървърите на поливачките пред парламента, които можели да бъдат задействани при официални визити, включително на държавни глави, у нас. коварният замисъл в случая, според обвинителите, явно е да се опръскат автомобилите на високите гости или, не дай боже, самите персони.

„Данните по делото не бива да се разпространяват – касае се за националната сигурност, не трябва да се допуска всяване на паника у населението“, обяви пред журналисти Евгения Станкова, завеждащ отдел „Антитероризъм“ в спецпрокуратурата (на снимката горе. Тя бе сред прокурорите, поставени под защита заради делото срещу Митьо Очите). Отрече доброволно завърналият се от Канада Тодоров да съдейства на разследването – по никакъв начин не им съдействал, защото не предоставил паролите за достъп до иззетите фирмени компютри. И бе повече от пестелива откъм правни аргументи.

А от по-сетнешните й изявления се разбра, че въпросната паника, от която обвинителите искат да предпазят гражданството чрез „закриването“ на съдебното производство, вече е всята и налична.

Станкова популярно очерта размера на бедствието така:

„Целта на цялата тази дейност (пробивът в масивите на НАП – б.р.) е да се създаде социална нестабилност, срещу действащата в момента политическа система, форма на управление и т.н., именно затова специализираната прокуратура пое това разследване.

Това е дейност, насочена срещу населението, създава нестабилност – много хора почват да си вадят лични карти, страхуват се да им бъдат продадени колите, апартаментите. Целта е да се дестабилизира политическата обстановка, правителството, да се всее смут, което е постигнато.

Налице е и разстройване дейността на НАП – служителите са изключително притеснени, засипани са със стотици жалби и заявки от граждани дали данните им са били копирани, обект на атака. НАП не може да функционира нормално. Данните са били предоставени  и на БиБиСи, Ройтерс, излезли са извън пределите на нашата република, което в голяма степен създава опасност за националната сигурност„.

Прокурорката „разкри“, че твърденията на обвиненията почиват и на разпити на свидетели – служители на „Тад груп“ и на НАП.

„Събраните до момента доказателства са отразени в експертни справки към делото, те съдържат свидетелски  показания на служители на фирмата, че целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани. От разпитите на служители на НАП стана ясно, че над 5 100 000 български граждани с копирани данни – ЕГН, регистрационни номера на МПС, най-различни. Тези данни са били копирани и предоставени на различни сайтове. Около две седмици преди датата на реализацията и задържането на първоначалния обвиняем (Кристиян Бойков – б.р.) са били предоставен на сайта „Биволъ“. Има данни за скрит чат между един от обвиняемите и собственика на „Биволъ“. Предоставени са данни на хора на висши ръководни длъжности и от една много популярна хазартна игра“.

Особено любопитство предизвика финалното изявление на прокурор Станкова – че е имало „посегателство“ и върху сървърите на поливните системи пред Народното събрание. Като целта била евентуално при преминаването на автомобили на гости на НС, на държавни глави, да се активират пръскачките и да се затрудни придвижването, което също би довело до нестабилност.

Отговорите

Двете лехи до централния вход на Народното събрание се поливат на ръка с водоноска и от парламента не притежават сървър, с който да управляват напоителните системи. Това коментираха от НС пред bTV.

Не е вярно, че Иван Тодоров не е съдействал и не е давал пароли, парира адвокатката му Ина Лулчев.

А собственикът на „Биволъ“ Асен Йорданов заяви, че са в ход поредни атаки срещу медията чрез вменяване на несъществуващи вини. Отрече да познава когото и да е от „Тад груп“, не влиза в чатове, не са получавали предварително писмо за изтеклите данни от НАП и не те са разпространили паролите за достъп.

Съдът

Спецсъдът пък отказа да „закрие“ заседанието за мярката за неотклонение на Иван Тодоров. И на него се разбра, че младши експерт Захари Митев от „Тад груп“ е основен свидетел на прокуратурата. А в показанията му се твърдяло как в дните покрай пробива на НАП Кристиян Бойков сам се похвалил на колегата, че „ударил нещо голямо“. Но не казал какво.

След протяжно заседание съдът отказа на прокуратурата „задържане под стража“, като се мотивира с липсата на убедителни данни за твърдяното престъпление. Определи обаче висока парична гаранция от 100 000 лева.

Прокуратуратурата ще протестира освобождаването, защитата ще обжалва размера на гаранцията.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.